7. juni 2010

iPad - i stedet for papir

iPad er en genial dings. Jeg prøvde den første gang for noen uker siden. Før helga fikk jeg låne en fra AITeL (langtidslån over sommeren :-). Den er genial for å konsumere innhold. Det mange kanskje ikke tenker over, er hvor bra den er til å produsere. Jeg ser dette nå etter å ha prøvd. Jeg klarer å produsere ting jeg ellers ikke ville produsert så mye av, for eksempel flytdiagrammer, skisser for et nytt nettsted og så videre. Det er liten tvil om at iPad passer godt som erstatter for ark/notatblokk i møter, i undervisning, og i vanlig jobbsituasjon. Hvorvidt vi vil se mer effektive møter og bedre idéutveksling fremover som følge av gode apps, gjenstår å se, men jeg merker selv at på neste møte vil jeg ha med iPad. PC/Mac er fortsatt primærdingsen for produksjon og arbeid. iPad blir et utrolig nyttig supplement.

Så - hvilke "apps" (programmer) er bra for å fremme produktivitet? Hvilke liker du?

Mange har skrevet blogginnlegg om dette, og det fins nettsteder som tester og anbefaler. En kan bygge en wiki, en kan twitre tips til gode applikasjoner, en kan registrere bokmerker på delicious/diigo, og så videre. Jeg tenkte først å teste meg fram til noen godbiter, og så skrive et blogginnlegg med alle mine favoritter. I stedet har jeg startet et Etherpad-dokument og lagt inn noen av mine favoritter så langt. Fordelen med Etherpad er at alle kan bidra direkte i teksten. Etherpad har lav terskel siden det ikke kreves innlogging, og jeg liker fargekodingen og den uformelle stilen. Det setter fokus på skrivingen. Hvorvidt Etherpad er best egnet til en slik liste, vil vise seg, men det har allerede kommet mye mer enn jeg kunne klart å lage selv.

Se og bidra på http://etherpad.hist.no/iPadApps

Kommentarer mottas som alltid med takk, men har du tips til iPad-apps så egner det seg best i Etherpad-dokumentet.

5 kommentarer:

  1. Jeg som skriver uten å se på tastaturet - og dermed er helt avhengig av å kjenne hvor tastene er, tenker at dette kan bli tungvindt på en ipad, fordi jeg må se på hva fingrene foretar seg...
    Dermed seg jeg mest konsument-delen av dette leketøyet.
    Uten å egentlig kunne uttale meg siden jeg ikke har en.

    SvarSlett
  2. ..og noen ganger trenger jeg åpenbart å se mer på fingrene seg jeg.
    Det skulle stå "Dermed seR jeg mest..."

    SvarSlett
  3. Godt poeng dette med skriving. Jeg klarer å skrive relativt fort på den men må se mer ned på tastaturet enn normalt. Produktivitet og læring og notattaking dreier seg stadig mer om andre ting enn ren skriving. Se for eksempel denne som elever/lærer kan bruke i matematikkundervisning: OmniGraphSketcher

    Denne notatblokken demonstrerer bruk i kjemi-timen: Coursenotes

    SvarSlett
  4. Når det gjelder dette å se på tastaturet mens man skriver bør det også bemerkes at avstanden mellom tastatur og tekst er veldig liten. Man trenger ikke å flytte blikket mye. På en bærbar PC er avstanden større, og på en stasjonær PC er avstanden ofte ganske stor.

    En annen ting man bør få med seg i forhold til å skrive på en iPad er at det kan være veldig greit å ha helt kortklippede negler...

    Jeg støtter for øvrig Svend Andreas i at det er andre måter å produsere på enn å skrive tekst, som er helt ideelt på en iPad. Selv har jeg forsøkt å lage forelesningsnotater som tankekart, "live" under en forelesning. Gir en helt ny dimensjon å jobbe med fingrene rett i selve tankekartet!

    SvarSlett
  5. @bitjungle HELT kortklipte negler? Ugh... jeg sliter. Jeg pleier å file ned mine litt når de setter seg fast mellom tastene på tastaturet... Jeg tuller ikke. Forrige pc hadde dype slitasjespor i de mest brukte tastene.
    Altså - må jeg klippe neglene kan det bare være med iPad *setter nesa i været*
    :-D

    SvarSlett