28. januar 2011

Tanker om iPad og nettbrett

Kryssposting fra itfag-bloggen
En video på 28 sekunder sier mer enn tusen ord... Hva tenker du om iPad og Android-baserte nettbrett?

6 kommentarer:

 1. Morsom video, men jeg er ikke sikker på om den egentlig forteller så mye om hva som skiller en skrevet digital tekst fra den analoge. Savnet av å kunne zoome og bla ved å ta på skjermen er jo egnskaper som er knyttet til tittebrett som iPad ol. Når det gjelder tekst som skrift klarer jeg meg fint uten de funksjonene. Jeg er vel blant de som mener at dagens iPad først og fremst er en underholdsningsmaskin, og i mindre grad et arbeidsverktøy. Her vil sikker mange være rykende uenige, men sliten over de mest nedlastede appene mener jeg gir meg et poeng.

  Tar du for deg dedikerte lesebrett, som Kindle, er egenskapene ganske anderledes. Ingen zooming mm ved hjelp av multitouch, men hos meg blir likevel iPad liggende mens Kindle'n er i daglig bruk. Grunnen er noe ganske annet, nemlig at Kindle lar seg intergrere på en utmerket måte i min arbeidsflyt. Lange artikler som jeg ikke har tid til å lese i løpet av dagen samles og sendes til Kindle'n ved hjelp av Instapaper, mens dokumenter som jeg tidligere sendte til utskrift tar samme veien. Skjermen er svært behagelig å lese på, og en avveksling fra alle timene foran LCD-skjermen.

  Bottom line: dette handler slik jeg ser det lite om enhetenes mer eller mindre fancy egenskaper. I første rekke er skillet mellom det digitale og det analoge knyttet til at de digitale tekstene lar seg transformere på en enkel måte.

  Håper Apple titter litt på hva Asus foretar seg. Eee Slider har nemlig det jeg savner på iPaden - et fysisk tastatur.

  SvarSlett
 2. Takk for interessante betraktninger! Jeg har i det siste brukt iPad veldig mye som arbeidsredskap, både i FoU-sammenheng og som støtte i undervisning/faglig utviklingsarbeid. Har ikke prøvd Kindle, men antar den er bedre til å lese lengre tekster på.

  Uansett savner jeg høykvalitetsinnhold ala Aftenposten Innsikt på iPad! Håper det kommer etterhvert. Fremtiden er nok nettbrett, selv om papir vil være gjeldende mange år fortsatt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk nettopp svar fra Aftenposten og innsikt appen kommer vistnok denne uka. Ikke noe abonnement, bare salg av enkeltversjoner i første omgang

   Slett
 3. Synes du det går greit å skrive på iPaden? Med eller uten eksternt tastatur?

  SvarSlett
 4. Vi må skille mellom LESEBRETT og NETTBRETT.

  Kindle sender ikke ut lys og egner seg bra for det er ment for - lese lange bøker. Et surfebrett er det jo slett ikke.

  iPad er et nettbrett som egner seg for skjermtekster - altså for bruk tilsvarende en vanlig pc.

  SvarSlett
 5. Har prøvd å skrive med et BlueTooth-tastatur som i utgangspunktet var laget for Mac Mini (eller iMac), og det fungerer veldig bra. Har mindre tro på tastatur-dock-løsningen hvor en stiller iPad tett inntil tastaturet. Da blir trolig fingrene for nærme skjermen. Jeg har et beskyttelsesdeksel fra Apple som gjør at en kan skråstille iPad-en, og det gjør iPad til en mye mer brukbar dings enn om den må ligge flatt hele tiden.

  Det går jo også greit å skrive mindre tekster på skjermtastaturet, men det går tregt og blir en del skriveleifer. Jeg bruker derimot TextExpander dersom det er mulig. Tankekartprogrammet iThoughts HD støtter for eksempel TextExpander, og kan være nyttig. Brukte det på foredrag her om dagen og da kom noen forkortelser godt med.

  SvarSlett