10. august 2008

Hvorfor iPhone?

Etter å ha brukt dippedungsen i en uke ca, mener jeg at iPhone er et helt unikt produkt. Den er veldig bra. Jeg har ikke brukt Windows Mobile mer enn gjennom sporadisk, tungvindt vedlikeholdsarbeid på konas Dell-PDA, så entusiasmen min over at iPhone nok er den mest avanserte løsningen per dags dato, kan være noe feilslått. Overgangen fra min gamle Nokia 1100 (med svart-hvittskjerm og lommelykt som hovedtrekkplaster) er selvsagt stor, og kan også forsterke inntrykket i feil retning. Likevel mener jeg å være relativt nøytral når jeg setter godsiden til. Konklusjonen min bør dermed være troverdig nok: iPhone er et knallbra produkt og verdt hver krone. Hvorfor det? Her ser du noe av hvordan jeg tenker og hva jeg legger vekt på.

Alt jeg ikke gidder å ta opp

Media har skrevet side opp og ned om telefonen. Den har kamera, verdens beste film- og musikkavspiller, et topp brukergrensesnitt som er touchbasert, akselerasjonsmåler, GPS, 3G, stor skjerm, en kjempebra mobil nettleser, og alt det der. Det sier jeg altså ikke mer om her, men det teller unektelig positivt!

Svakheter, men likevel veldig bra

iPhone har svakheter. Ars Technica har kjørt en grundig analyse, og selv kan jeg helt ærlig peke på opptil flere ting jeg misliker. Blant annet synes jeg det er tullete at en ikke kan redigere en tidligere sendt SMS-melding for å sende en ny utgave av denne til noen andre. Noe slikt trenger jeg ofte, for eksempel ifbm julehilsener, og det blir nå noe slitsomt å få til. En ser heller ikke hvor mange tegn som er brukt på en melding. Tullball fra Apple, for slike småting kunne de fikset. Været fungerer foreløpig bare for Oslo. Det positive er at slikt er lett å fikse i en software update, og evt. 3.partsprogramvare. Tross små irritasjonsmomenter og en noe kort batteritid, så er iPhone likevel det beste kjøpet jeg har gjort, og kunne gjøre på mobilfronten, i hele år. Jeg tror ikke at jeg har valgt feil plattform heller når jeg satser på Mac og iPhone med et ønske om å være mest mulig produktiv og kreativ, og samtidig trives best, men det er en annen diskusjon og egentlig personlig preferanse.

Analyse av underliggende teknologier er viktig

Jeg har lest en god del om iPhone. Noen kritiske og noen positive, men mest analytiske artikler som peker på negative og positive ting. AppleInsider er ikke redde for å kritisere Mac og Apple, og det renommerte Ars Technica er meget grundige i sine analyser. Disse kildene anbefales derfor på det sterkeste for å gi økt innsikt i underliggende teknologier, og et nokså nøytralt bilde av tingenes tilstand.

Det er ikke vanskelig å se at "alle" skriver om iPhone. De seriøse skriver mer inngående og analyserer i dybden, enn media for øvrig. Det er i grunnen ganske lærerikt å se ulike drøftinger av iPhone, og det er liten tvil om at Apple har brukt veldig avanserte teknologiske løsninger for å få til en så sømløs opplevelse som mulig. Etter å ha lest mye om teknologi sitter jeg igjen med ett hovedinntrykk: Det er enormt gjennomtenkte teknologiske løsninger, som samtidig byr på kjempestore utfordringer, som ligger bak. Målet er lett: En så god brukeropplevelse som mulig. Det er for eksempel interessant å lese hvordan Apple og Microsoft har gjort synking på deres plattformer forskjellig, og hvorfor en sentralisert synk-service på datamaskinen er smartere enn ActiveSync (Cloud sync and mobile push).

iPhone er sannsynligvis billigere i brukskostnader. AppleInsider har tenkt "nytte" og kjøpte programmer for $32 for å fylle ut den funksjonaliteten som allerede kom med iPhone, til å bli ekstra nyttig. For å oppnå tilsvarende funksjonalitet, måtte de faktisk ut med $444 på Windows Mobile! Som de selv skriver:

$110 of popular titles that are completely unnecessary on the iPhone, including a memory manager for optimizing the tiny bit of RAM installed on those phones, a system cleanup and maintenance tool, a file backup utility, and interface patches for correcting problems in Windows Mobile itself.

Altså: iPhone er mer funksjonsrik, det en trenger følger med som standard, og Windows Mobile-løsninger er svakere teknisk sett, og (nødvendig/anbefalt) programvare er dyrt.

Mobile Me

Jeg er spesielt imponert over hvor bra MobileMe fungerer, det som også omtales "Exchange for the rest of us". Hensikten er å holde kontakter, adresser, e-post og liknende i synk umiddelbart mellom enhetene. Det koster noen hundrelapper i året. Med MobileMe viser Apple hva Cloud Computing går ut på, noe som er i startgropen og snart tar av. Tjenesten hadde en dårlig start med oppstartsproblemer første uke, men nå funker det knall og det viser seg å være den mest avanserte og billigste pakken av sin art på markedet. Microsoft er trolig hungrige etter å klare å tilby noe liknende.

Det er også modig at Apple viser følgende melding til brukere av Internet Explorer 7:

IE7 har kjente kompatibilitetsproblemer med MobileMe og andre moderne webstandarder, hvilket affekterer Web 2.0-applikasjoner som MobileMe...

Tradisjonelt har man laget webløsninger/websider til å passe med IE, og så varslet fra om at og en bør bruke IE for de som har andre nettlesere/plattformer. Det er jo nettopp derfor Microsoft enda ikke har giddet å støtte alle webstandarder. Microsoft er kompetente nok (tror jeg) til å klare å lage en nettleser som støtter standarder, men de vil ikke. Det er mildt sagt kritikkverdig, og jeg synes det er modig og riktig av Apple å gi Microsoft et knallhardt spark på dette området. Opera har for øvrig sparket mye før, og det er bra. Ja til en Internet Explorer 8 som støtter alle webstandarder, for det er en kjentsak at ca 85% av verden bruker IE, og for at standarder skal slå gjennom (noe alle brukere burde mene er bra) så må IE bruke standarder.

Hva med andre konkurrerende plattformer?

Det er fort å henge seg opp i hardware, og da finner en raskt ut at andre har bedre kamera og batteritid. Det er spesielt interessant og viktig å se sammenlikninger mellom iPhone OS og Windows Mobile som plattform/system, for eksempel denne som viser ulike aspekter i både favør og disfavør av iPhone. Analysen rundt den geniale Apple Store bør leses (spesielt avsnittet "iPhone SDK vs. other smartphone platforms" er opplysende).

Min konklusjon

Bortsett fra det faktum at den er multi-touchsensitiv, er det helt klart flere ting å sette fingeren på med iPhone. Svakt kamera, batteritid, noen irritasjonsmomenter her og der. Dette gjelder vel også med de fleste andre produkter, ingen har hittil et 100% perfekt produkt.

iPhone fremstår likevel som enormt brukervennlig, funksjonell, morsom og lekker, og veldig responsiv tatt i betraktning at en forstår kompleksiteten i å lage en slik dings. Forstår en det ikke, er den fortsatt veldig responsiv! Virkelig en dings du vil ha i lomma. Det viktigste argumentet mitt, er at nesten hver dybde-artikkel jeg har lest, påpeker at Apple på mange områder har laget et produkt og et økosystem som er langt foran konkurrentene. Det er imponerende etter min mening, da de andre (Palm, Blackberry, Symbian, Microsoft, ...) har konkurrert i mange år (10+) mens Apple har hatt iPhone i 1 år og 2 måneder! Det er trygt å satse på iPhone, den forsvinner ikke om et år. Tvert imot.

2 kommentarer:

 1. Jaaa, jeg vil ha iPhone! Er enig i det meste du sier, iPhone er absolutt noe man vil ha i lommen.
  Men, den er dyr. I og med at den ikke kan kjøpes uten abonnement, er den uaktuell for sånne som meg (tenåringer uten fast arbeid) på grunn av prisen altså.
  På den annen side kan det være positivt å ta til vett og komme seg til arbeidslivet, så sånn sett kan en iPhone fungere som en gulrot.

  Det var artig å finne bloggen din, forresten. Vet du? Boken om PHP som du har skrevet var en veldig viktig faktor da jeg lærte meg PHP.
  Takk :)

  SvarSlett
 2. Hei Kim Arne, det var morsomt å høre at du har lest og hatt bruk for "Webprogrammering i PHP". Det er gøy å programmere. Nå er det Ajax som er i vinden, anbefaler deg å se nærmere på det hvis du vil lære noe som er veldig relevant i dagens web-marked. Oppdaget forresten nylig at Apple har laget et eget JavaScript-rammeverk (kalt SproutCore) som gjør Ajax-utvikling lettere. Før eller siden skal jeg også lære meg Objective C og prøve å utvikle applikasjoner for iPhone.

  iPhone er kanskje dyr, men den faller nok snart i pris. Telefonen er ikke dyr, det er abonnementet som er dyrt. 3G faller i pris snart, tror jeg. Uansett - min erfaring er at jeg bruker mest de tingene som ikke har med telefonen å gjøre. Klarer du deg uten telefonen, men vil ha alt det andre (minus GPS) så kan du satse på iPod Touch til ca 2000 kr.

  SvarSlett