15. august 2008

Tips: Digitale tester og LMS

Det er mange måter å bruke digitale tester på pedagogisk. I dag starter jeg opp en serie av pedagogiske tips knyttet til LMS-systemet it´s learning og digitale tester. Jeg skal prøve å skrive slik at tipsene vil kunne ha verdi for brukere av andre LMS-systemer også, selv om skjermbilder typisk vil komme fra it´s learning. Det er ganske enkelt fordi jeg daglig bruker it´s learning som faglærer ved HiST.

Torsdag holdt jeg et dagsseminar for 40 lærere ved Nadderud vgs. i Bærum om hvordan en kan lage gode tester og bruke digitale tester på en god pedagogiske måte (med konkrete eksempler fra it´s learning). Etter noe teori og eksempler, hadde vi en praktisk sesjon etter lunsj (på 2 timer), hvor deltakerne fikk prøve verktøyet selv. Det nye testverktøyet i it´s learning er ennå ikke feilfritt. Likevel er det spennende og verdt å bruke, og bugsene forsvinner trolig snart. Det er spesielt flott å kunne bruke tilbakemeldinger i alternativer. Når du lager et spørsmål, vil du kunne skrive inn en tilbakemeldingstekst på hvert eneste alternativ i hele testen (kan også være blanke).

Bruk av tilbakemeldinger gir gode muligheter for formativ bruk, særlig når det gjelder veiledning. Når du skal formulere en tilbakemelding til et spørsmål (om du vil for hvert av de gale alternativene), så er det lett å falle for å oppgi svaret med andre ord enn det som står i alternativene. Prøv heller å gi et hint som gjør det lettere å finne svaret (og som kan hjelpe studenten/eleven til å lære noe i prosessen). Tenk at hintet skal brukes for å finne svaret, og gi læring underveis. Her er noen eksempler på formuleringer som kan brukes som tilbakemelding:

  • Dette er ikke helt riktig, se boka kapittel 8, eksempelet om XYZ og prøv igjen.
  • Feil, du må tenke gjennom hva som er kjernen i teori X og teori Y for å se hva som er riktig svar.
  • Tenk praktisk, prøv å lage et konkret eksempel basert på teorien, så ser du kanskje hva svaret er.
  • Tenk generelt, prøv å generalisere eksemplene fra lærestoffet og se om du finner ut hva som er riktig svar.
  • Det stod en interessant artikkel i Aftenposten her om dagen som kanskje kan sette deg på riktig spor. Se (lenke til webside her) og prøv deretter på nytt.
  • Wikipedia har en veldig god artikkel om dette. Søk etter X og prøv igjen.
  • Her er et bilde, kanskje det setter deg på riktig spor. Prøv igjen!
  • Riktig svar, men har du tenkt over hvorfor? Det er spennende, se ressurs X for nærmere forklaring.

Eksempel på galt svar (øverst), og riktig svar (nederst) med tilhørende tilbakemeldinger. Poenget her er måten tilbakemeldingene er formulert på.

Neste tips kommer om noen dager :-)


Du står fritt til å bruke eksemplene fra denne tipsserien i egen undervisning. Svend Andreas Horgen har holdt mange foredrag og kurs om digitale tester (og pedagogisk bruk av IKT generelt), og underviser blant annet et nettbasert fag om IKT og læring hvor digitale tester inngår som pensum. Dersom du synes denne tipsserien er nyttig, så må du gjerne spre en lenke til andre. Har du innspill, tanker, erfaringer eller andre idéer, så legg gjerne igjen en kommentar!

10 kommentarer:

  1. Å takk, takk, takk dette gleder jeg meg til å følge med på. Vi planlegger å lage en prøvebank på spes.ped-området på skolen vår. Og du, du kommer inn som engel fra oven c",)

    SvarSlett
  2. Litt på sida i forhold til innlegget (som og er interessant og nyttig) - har du erfaring med eksport av keynote til et podcastvennlig format? Jeg har lest inn lydkommentarer til keynoten - men lyden forsvinner når jeg for eks. eksporterer til quicktime (av en eller annen grunn går flash fint) - målet er igrunn å få til et format som bl a kan spilles av på en ipod eller liknende (med lyd og bilde)

    SvarSlett
  3. Travle dager, derfor sent svar Leif! Jeg har spurt andre som kan Mac godt, men fikk ikke noe svar på problemet ditt. Det virker spennende å ta opp keynote med lyd, og det er sikkert mulig å eksportere til podcastvennlig format (min erfaring er at alt (særlig på Mac) kan løses). Jeg fikk lyst til å prøve dette selv, og skal si fra hvis jeg får det til. Det ville jo vært en genial måte å spre presentasjoner!

    SvarSlett
  4. Flott at du deler dine erfaringer og tips med andre. Jeg holder på med et opplegg om tester rettet mot ansatte på Høgskolen i Bodø. Håper det er greit at jeg låner litt av dine ideer. Du vil selvsagt bli oppført som kilde :-)

    SvarSlett
  5. Værsågod, Tom Erik! Tar litt tid med nye tips i disse dager grunnet at jobben må komme først, men det løsner om litt og da blir det litt høyere frekvens i tipsserien.

    SvarSlett
  6. Hvis jeg kan komme med et ønske, så vil det også være at du beskriver hvordan du lager "avrevne" papirbiter med stikkord på i presentasjonene dine

    SvarSlett
  7. fikk ikke du de avrevne papirbitene til å brenne og?? Det var litt snacksy bruk av keynote der! (foruten alle de andre gode pedagogiske tipsene)
    Kjøper forøvrig antakekelig Screenflow for å produsere videocaster

    SvarSlett
  8. Nei, jeg så på pdf-fila.
    Lager test/prøve i fronter. Det ser veldig "billig" ut. Det grafiske brukergrensesnittet ser ut som det er fra tidlig 90-tall og ikke 2008...

    SvarSlett
  9. @tom erik: Avrevne papirbiter med stikkord på i presentasjonene? Jeg tror du tenker på for eksempel side nr 4 og 5 i for eksempel denne PDF-en. Dette gjør jeg i programmet Keynote, som er Apple sitt alternativ til Powerpoint (del av iWork 08-pakken). Jeg digger Powerpoint, men da jeg oppdaget mulighetene i Keynote og hvor enkelt det er å lage ting der, skjønte jeg at jeg aldri mer trenger å bruke Powerpoint. Har du Keynote er det bare å gjøre slik:

    1. Marker ønsket bilde (eller shape med tekst i)
    2. Velg inspector (Cmd+Alt+I)
    3. Velg arkfanen Graphic Inspector
    4. Velg stroke-typen "picture frame" og velg den som ser ut som en avrevet papirbit
    5. Dersom du ønsker et mindre område, så bruk verktøyet Mask (eget ikon på verktøylinjen)
    6. Roter gjerne litt på skrå (synes det blir mest stilig) ved å holde nede Cmd mens mus er over et hjørne på objektet, og dra (da roterer du)


    @leif: Effekten Flame finner du i arkfanen Build Inspector (ref. punkt 2+3 over). Du må derimot ha en MacBook Pro, siden Flame stiller visse krav til skjermkortet har jeg funnet ut. Dumt, men mulig dette fikses senere. Skjønner ikke hva som skulle være så GPU-intensivt med Flame at en må ha et sprekere skjermkort enn hva MacBook har... Mulig det er en annen årsak, men prøvde å lage en presentasjon med Flame på min MacBook Pro, og når jeg åpnet den på MacBook var Flame erstattet med en annen effekt.

    Vil gjerne høre om du synes ScreenFlow er et bra program hvis du ender opp med det!

    SvarSlett
  10. Nå er kurset om pedagogisk bruk av tester ferdig på HBO sitt studiested i Mo i Rana. Deltagerne, som kom fra sykepleierutdanninger og handelshøgskolen, var veldig positive til opplegget. Takk for ressursene du har delt, Svend Adnreas! Nå er det spennende å se om de prøver ut tester i egen undervisning.

    SvarSlett