29. oktober 2008

Start 1 min 50 sek

Mange lærere bruker mer og mer YouTube som kilde i faglig sammenheng. Noen filmer er lange, og du vil typisk bare at elevene/studentene skal se fra og med for eksempel 2 minutter og 11 sekunder og utover.

Det er nå mulig å lage lenker til direkte sted. Trikset er:

Oppdatert: Jan-Arve spør på sin blogg om det er mulig å starte på et bestemt tidspunkt også når en velger å "embedde" en youtube-film. Ja, det går ved å gjøre slik:

<object width="425" height="344"><param value="http://www.youtube.com/v/ok_VQ8I7g6I&hl=en&fs=1&start=48" name="movie" /><param value="true" name="allowFullScreen" /><param value="always" name="allowscriptaccess" /><embed width="425" height="344" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/ok_VQ8I7g6I&hl=en&fs=1&start=48"></embed></object>

Forklaring: Trikset er altså å legge til &start=48 i to av lenkene i koden du henter fra YouTube. Grunnen til at du bør gjøre det på begge stedene, er forskjeller mellom ulike nettlesere. Noen bruker koden som står i embed (FireFox), mens noen bruker koden som står i object (Internet Explorer). Koden blir altså så lang fordi en tar hensyn til flere nettlesere!

Demo: Her er eksempel på en inkludert filmsnutt som skal starte 48 sekunder uti filmen.

Mer enn 1 minutt? Hva så med filmer der du ønsker å sende brukeren mer enn 1 minutt ut? Du kan oppgi så mange antall sekunder du vil. Vil du starte 2 minutter og 7 sekunder, så skriv 60*2 + 7 = 127 i stedet for 48, altså &start=127.

Har du andre YouTube-tips?

10 kommentarer:

 1. Tusen takk for smart tips!

  SvarSlett
 2. En kan også "customize" en embedded youtube video til å ikke vise lenker til andre, liknende videoer. Dette kan være veldig nyttig om en ikke vil "miste" elever videre inn på youtube. Trykk på det lille verktøyshjulet ved siden av "embed"-koden. Velg "Don't include related videoes".

  SvarSlett
 3. Flott tips, Elisa! Dette var jeg ikke klar over, men det har ofte irritert meg med alle "related videos". Nå vet jeg hvordan det kan unngås!

  SvarSlett
 4. Takk for dobbelt opp med tips.

  SvarSlett
 5. Til de som har kommentert og er interessert: Jeg har oppdatert originalinnlegget siden jeg fikk spørsmål via Jan-Arve Overland om hvordan en kan få til det samme trikset med "embedded"-videoer.

  SvarSlett
 6. Takk for tipsene. Tipsene vil jeg legg inn i de "23 tingene" når vi kommer til You tube"

  http://23tingom2null.wordpress.com/

  SvarSlett
 7. men er det noen måte å stoppe videoen på etter x antall sekunder? I en video som er på 45 min er det kanskje bare 5 som er av interesse.

  SvarSlett
 8. Vet dessverre ikke, men helt enig i at det hadde vært gunstig. På den annen side er det jo alltids mulighet å spole og navigere i filmen uansett, så det virker litt kunstigere på meg å kunne angi stopp-tidspunkt enn start-tidspunkt. Mulig de har tenkt slik med youtube, hvis det da ikke faktisk er en skjult mulighet for å også angi stopptidspunkt. Det kunne for eksempel være slik at filmen stoppet og at brukeren fikk opp et lag (layer) som var halvgjennomsiktig, og som sa at "filmen har en URL som angir at den skal stoppe nå, men du kan spille videre om du ønsker det"

  Joda, jeg er helt enig, dette hadde vært noe. Dersom noen kjenner til en slik mulighet, så si fra!

  SvarSlett
 9. Kjempebra tips - jeg har tatt meg den frihet å distribuere hele innlegget ditt på et kurs jeg deltar på i sammensatte tekster i dag, selvsagt med kreditering av deg. Jeg håper det er i orden!

  SvarSlett
 10. Klart det, bare siter i vei! Bra å spre slike tips (og alle andre også).

  SvarSlett