8. januar 2009

Tankekart

Jeg har brukt MindManager til ymse formål et års tid og er fornøyd. Tankekart egner seg til mer enn en skulle tro ved første øyekast. Det fins mange gratis tankekartprogram, og også webbaserte. Jeg har blant annet brukt MindManager til:

  • Undervisning (oppsummere tema vi har gjennomgått med studenter - i plenum)
  • Idémyldring med studenter (før time/økt)
  • Idémyldring for kursdeltakere på konferanser og kurs (etter gruppevis diskusjon/summing)
  • Møtereferat etter møter med kollegaer (evt. midt i møte med prosjektor for å visualisere hva vi snakker om)
  • Samle idéer i forkant av skriving av papers, lærestoff og lengre dokumenter. Strukturen kan for øvrig lett transporteres som disposisjon til PowerPoint og Word (og blir da overskrifter/underoverskrifter).
  • Visualisere strukturen i komplekse dokumenter, noe som fremhever disposisjonen og de overordnede røde trådene.

Har du erfaring med bruk av tankekart? Hva kan det brukes til?

12 kommentarer:

  1. Jeg bruker også tankekart en del. Har akkurat oppgradert kontoen min på Mindomo.com.

    Liker å notere i tankekart når jeg er på konferanser o.l. Lett å struktere seg og enkelt å ta frem igjen i etterkant.

    Videre liker å bruke det i første fase når jeg skal planlegge større arbeidsoppgaver, prosjekter o.l.

    Har også god erfaring med å presentere stoff med tankekart for andre.

    SvarSlett
  2. Smarte tips, jeg likte spesielt muligheten for å ta notater fra konferanser, og må prøve det selv neste gang! Da tvinger en sikkert også stikkordsform og bruker mindre tid på skriving og mer på å følge med.

    SvarSlett
  3. Her må eg vel bare på banen...
    Kort fortalt er det meste innom mindmanager i løpet av prosessen, enten som start eller som oppsummering.

    Personleg bruk (i tilleg til det Svend Andreas skriv):
    - Notat frå førelesingar/konferansar, fører til meir tenking på strukturar og samanhengar
    - Websider (http://guttorm.hveem.no/reise/).
    - Undervisingsplanlegging, brukte aldri den blå boka mange lærarar har... Laga mal i mindmanager heller.
    - Prosjektstyring
    - Strukturering av oppgåver/tekstar
    - Strukturering av nettsider
    - Til å skriva 80% av masteroppgåva
    - GTD-dokument (har laga eit kart med alle mine prosjekt, dokument, lenker, rss +++, automatisk oppdatering, synkronisering med outlook og dynamisk innhald.
    - For å få oversikt over store word-dokument (Opnast direkte i mindmanager, krev formatering Overskrift 1, 2, 3 osb.)
    - Videopresentasjon (ikkje stolt av den, men: http://guttorm.hveem.no/media/go/
    - Puggekart til eksamen

    Og så kan eg jo fortelja at det er lurt å presentera mindmanager for dei med lese/skrivevanskar...
    Det lettar kvardagen for mange.

    Ein del ressursar frå tida ved HSH finn du her:
    http://ans.hsh.no/ikthjelp/stord/mindmanager/
    http://guttorm.hveem.no/master/

    Tipsar og om tillegga GyroQ og Resultsmanager frå Gyronix

    SvarSlett
  4. Dette var veldig nyttige tips (inklusive tipsene dine fra filmen). Spennende tanke å ha tankekart som GTD-motor, jeg ser potensialet der nå når du sier det (gitt et bra verktøy).

    SvarSlett
  5. Jeg har brukt tankekart til mye rart, men de siste årene har jeg funnet stor nytte i å bruke tankekart til å strukturere websider, akkurat som Guttorm. Likte også ideen om GTD. Tror jammen jeg må skrive en artikkel om dette selv. :-)

    SvarSlett
  6. Det fint til og med nokre ferdige malar for GTD:
    - http://blog.mindjet.com/2008/05/mindmanager-gtd-templates-for-you

    - http://pascalvenier.com/blog/?p=270

    Eg laga min eigen med Resultsmanager. Sett inn lenker til mapper og du får innhaldet i mappene synleg..

    SvarSlett
  7. Jeg er også en ivrig mindman-bruker både på papir og på skjerm. En svært nyttig funksjon er det som Guttorm viser til: å lage html-sider. Når du eksporterer mindmanen til html blir armene i mindmanen med innhold til websider, og du får en klikkbar meny til venstre på websidene. Når du skal redigere om på rekkefølgen trekker du bare i armene og flytter dem, eller flytter innhold fra en side til en annen for så å eksportere til html på nytt igjen. Genialt spør du meg. Jeg bruker det i dag når jeg skal lage e-læring (med klikk neste side) i Vegdirektoratet. Tidligere har jeg lagd en håndbok for redaktører i Skolenettet på denne måten. Du kan også eksportere til word , og da får du en lineær tekst også anvendelig for å få helheten og feks. lese korrektur el.l.

    Med hilsen
    Atle

    SvarSlett
  8. Jeg har brukt Mindmanager i snart 10 år, siden mine studenter som jeg hadde på den gamle Bibliotekhøgskolen oppdaget det for meg.
    Jeg skriver alt mulig på det, nå lager jeg en hel bok, der innholdet eksporteres til word og pdf dersom andre skal lese/kommentere.
    Jeg har også brukt det til plenumsprosesser i store forsamlinger. Da slår jeg på brainstormingsfunksjonen, fanger ord som folk sier fra salen, så clustrer jeg ordene når de begynner å bli mange nok. Da kan vi kjøre en ideprosess som blir rimelig strukturert, vi har en felles forståelse av strukturen og hvordan den er dannet, og best av alt: det hele er ferdig dokumentert når prosessen er ferdig.
    -arne

    SvarSlett
  9. Mange nyttige tips til bruk her. Selv startet jeg med bruk av "analoge" tankekart, siden dette er et mye brukt verktøy i mange medieyrker primært i idèmyldringsfasen. Metoden er også et kompetansemål på MK. Da jeg skulle overføre denne bruken til det digitale, ble jeg noe frustrert over manglende fleksibilitet i mange av programmene jeg prøvde. Kanskje et paradoks for MK, men det er ingenting som slår det store A3 arket.. :) Jeg havnet til slutt på xmind som er åpen kildekode, men MindManager høres meget interessant ut - takk for tips.

    Ellers bruker jeg nå også celtx, et pre-produksjonsverktøy for media, også åpen kildekode. Fordelen med det siste er kartotek-kort som man kan flytte rundt på etter behov. Også en vane fra mitt gamle analoge liv... Det er også et ganske så kraftig film-manusverktøy, som forholder seg til internasjonale standarder for hvordan dette skal se ut. Last det ned her: http://www.celtx.com/download.html

    Ellers lar jeg nå noen VG1-elever få velge om de vil levere inn rapport som et tankekart. Får se hvor mange som velger det istedet for en lengre skriftlig rapport.

    SvarSlett
  10. Jeg var på BETT i London og ble overveldet av mange ting (som vanlig), også av mange nye ogs marte systemer for mindmapping. Jeg vil komme tilbake til det når jeg får kikket litt på dem. Mest lovende ser MindView fra http://www.matchware.com/en/ spesielt ut fra html-biten som ser ut til å være bedre enn for mindman fra mindjet. Her kan du velge ulike smarte maler med topp- og sidemeny. Du lager enkelt lekre nettsider.

    SvarSlett
  11. http://www.mindmeister.com/ er et enkelt (kanskje litt få muligheter i kartet), men fin online tjeneste som også er enkelt å dele med andre. I tillegg kan man enkelt samarbeide om å bygge kart.

    SvarSlett
  12. nokre fleire verktøy:
    http://bubbl.us
    http://comapping.com
    http://mindomo.com
    http://topicscape.com
    http://freemind.sourceforge.net
    http://wikimindmap.com (tankekart av wikipedia, http://guttorm.hveem.no/blogg/2008/01/wikimindmap-wikipedia-som-tankekart/)
    http://www.wisemapping.com
    http://www.mind42.com/
    http://www.cayra.net/
    http://www.xmind.org/

    SvarSlett