18. april 2007

RSS med Google Reader

RSS gjør at nyhetene kommer til deg 1. Jeg anbefaler bruk av Google Reader for å lese RSS-informasjon. Dette er en veldig god RSS-leser. Hvorfor?

 • Fungerer uavhengig av maskin, siden den er webbasert
 • Lett å bruke siden den er Ajax-basert
 • Kan filtrere ut informasjon så raskt som bare Google klarer å tilby det
 • RSS-strømmer er flyktige - de har typisk bare de siste 20 nyhetene i XML-filen. Dette er egentlig lurt, og helt nødvendig for å ikke overforbruke båndbredde 2, men betyr også at når du starter et abonnement på en RSS-kanal, vil du typisk bare se de 20 siste nyhetene. Google Reader vil derimot tilby mange flere, fordi de har cachet RSS-strømmene. Det er dermed mulig å bla seg langt tilbake ved behov!
 • Du kan markere gode RSS-innlegg med stjerne
 • Tagging av RSS-kanaler hjelper å organisere, som vist i figuren under.


Klikk på bildet for å åpne i større vindu

[1] - Se min veileder om
Hva er RSS?

[2] - Hvorfor er det lurt med maks 20 nyheter i en strøm? Dersom det er 1000 abonnenter (klienter) på en RSS-strøm, vil typisk hver klient sjekke om det er kommet endringer hvert 10.minutt. Det betyr at tjeneren må sende RSS-filen 6.000 ganger i timen. Dersom filen er liten (20 nyheter) er dette en overkommelig informasjonsmengde. Skal alle nyheter lagres (ikke overskrive de eldste) betyr det en RSS-fil som etterhvert blir unødvendig stor, og dermed kreves mye båndbredde og unødig belastning fra tjeneren.

3 kommentarer:

 1. Takk for markedsføringen av bloggen min :-)

  Det kan være verdt å legge til at Google reader og en rekke andre rss lesere støtter et format som heter OMPL. Dette gjør for eksempel at hvis du i dag har en samling RSS feed i Firefox eller Internet Explorer så kan du eksportere disse ut til en fil og deretter importere dem til Google Reader (Eller newsgator, live.com, netvibes, etc.) og omvendt.

  SvarSlett
 2. Hehe, måtte jo prøve å ta et skjermbilde som fanget opp både RSS, Google Reader og kjernefunksjonalitet i blogging :-)

  Fint tips det med OPML. Jeg brukte mye tid på å overføre manuelt. Neste gang jeg trenger å teste nye RSS-aggregatorer skal jeg bruke eksport/import-funksjonaliteten!

  SvarSlett
 3. * j/k: next/previous item
  * n/p: scan down/up (list only)
  * o/enter: expand/collapse (list only)
  * s: star item
  * Shift + s: share item
  * v: view original
  * m: mark item as read/unread
  * r: refresh
  * u: toggle full screen mode
  * Shift + a: mark all as read

  See the full list by pressing "?" any time.

  SvarSlett