Jeg møtte Eirik Newth i lunsjen på en konferanse i København, og han snakket om mye interessant - spesielt dette med digitale spor. Datatilsynet har hatt mye fokus på negative aspekter ved sosial nettverksbygging i det siste, spesielt i forbindelse med Facebook-veksten i Norge. Eirik tar en mer positiv vinkling: det er stadig viktigere å sette spor - nemlig gode digitale spor.
Eksempel på gode digitale spor...
Hvis en reflekterer videre rundt nettopp dette, så blir en viktig oppgave for oss voksne, særlig vi som driver utdanning og opplæring, å oppfordre ungdommen til å etterlate seg gode digitale spor. Dette er en utfordring med tanke på at nye teknologier kommer fortere enn flertallet klarer å snu seg. Likevel - det er en generell fellesnevner for alle slike tjenester, og det har å gjøre med en bevisst holdning til hva som legges ut og hva som eksponeres. Jeg likte egentlig vinklingen til Eirik, selv om jeg selv i det siste har reist visse kritiske spørsmål til Facebook. Problemet er at en ikke vinner noe særlig på å være kritisk - alle bruker det likevel. Trolig vil en positiv vinkling vil være mer riktig i en verden hvor det bugner over av slike tjenester?
Eirik har rett - det gjelder å sette gode spor, både i nettverdenen og i den virkelige verden. Jeg har lært en gang at en kan oppnå gode resultat ved å benytte en trend eller en bølge, bare en er kreativ og legger premissene sjøl. Å motarbeide en trend, derimot, kan være uhyre vrient. En kritisk holdning kan alltid være nyttig. Hva er dine innvendinger mot Facebook, Svend Andreas?
SvarSlettMine betenkninger mot Facebook går først og fremst på det jeg har skrevet om i blogginnlegget Facebook og personvern.
SvarSlettFacebook er en type av digitale spor som grenser mot det en bør holde privat, men jeg er usikker på hvor grensen går. Når jeg poster at jeg er i København på konferanse, så er det troskyldig og kan trolig ikke brukes mot meg - eller kan det det? Hva med en som vil bryte seg inn i huset mitt mens jeg er borte? Hva om jeg som status skriver at "jeg er fyllesyk i dag" på en onsdag (veldig tenkt eksempel :-) Kan for eksempel potensielle fremtidige arbeidsgivere unngå å ansette meg? Litt av problemet med Facebook er at det implisitt oppfordrer oss til å legge ut informasjon som vi ikke tidligere har offentliggjort (broadcastet). Uten å stille inn riktig sikkerhetsnivå ser jeg derfor noen skumle farer her.
Datatilsynet har også noen gode poenger med tanke på hva som kan skje den dagen Facebook blir kjøpt av for eksempel Google eller MSN - da har man plutselig en aktør med mye annen informasjon om deg, som nå vet mye mer om deg.
Selv om jeg har vært i et "litt kritisk modus" fra starten, har jeg benyttet min konto mer og mer de siste ukene, og ser at dette virkelig kan være en nyttig og morsom tjeneste. Det er kanskje skummelt å svartmale for mye :-)
Eirik snakka også om å "skape sin digitale persona". De digitale spor som du ettelater på internettet kan også virke som "reklame" for deg. Det er jo mange som bruker dette, for exampel forfattere som selger sine böker på Amazon ;-)
SvarSlett