7. mars 2008

furl er genialt

furl.net er en interessant tjeneste. Den lar deg lagre "snapshots" eller "bilder" av websider og søke i disse senere. Deling med andre står også sentralt, i god Web 2.0-stil. Jeg har nå brukt furl.net en stund. Det fins mange Web 2.0-tjenester, men jeg synes furl er av den mer nyttige sorten. Det tok meg 1 minutt å lage en konto og komme i gang (gratis).

Furl betyr "File URL", der "file" er det engelske verbet "to file". Altså handler det om å lagre/arkivere den websiden som er bak en lenke. Det å lage et vanlig bokmerke (slik mange er vant til), innebærer å lagre selve lenken i nettleseren, eller i en webbasert bokmerketjeneste. Det kan være nyttig, og du kan klikke på lenken for å besøke siden. Furl innebærer derimot noe mye mer, og tilbyr å lagre hele siden med alt innholdet. Tjenesten er nettbasert og har derfor mye nyttig funksjonalitet. La oss starte med en kort forklaring på hva basis-funksjonene til furl tilbyr deg å gjøre:

 • Lagre et snapshot av interessante websider du kommer over. Dersom websiden senere en gang skulle forsvinner fra Internett, så kan du likevel se innholdet slik det var den gang du lagret siden. Furl lager altså en kopi og blir i så måte mye mer enn bare et vanlig bokmerke).
 • Søke gjennom alle arkiverte sider, filtrere og sortere. Søk på google og andre søkemotorer kan finne mye. Ved å søke i furl-arkivet ditt, søker du bare gjennom materiale som du selv har kvalitetssikret.
 • Få tilgang til arkivet ditt overalt i verden, siden det er nettbasert
 • Registrere metadata om hver side dersom en ønsker det: tittel, beskrivelse, tema (tagger), stjernekast og liknende. Dette letter fremtidig søking og gjenfinning for deg og andre.
 • Utforske andre sine arkiver, og se hva andre er interessert i.
 • Dele arkivet (eller deler av det) med andre via e-post, RSS og/eller fra din offentlige furl-profil.

Her er min oppsummering av hvordan furl fungerer i praksis og hvilken nytteverdi den kan ha for deg som bruker:

 • Metadata-informasjonen "Comment" (beskrivelse) er spesielt nyttig for å raskere kunne se hva siden omhandler når du blar i arkivet. Skriv rett og slett et kort sammendrag av hva siden handler om. Beskrivelsen er også nyttig for å forklare andre hvilken verdi du ser i en side. Det lønner seg etter min mening å bruke 30 sekunder ved hver lagring til å skrive en kort beskrivelse. Du vil jo ikke "furle" alle websider du leser, men bør vurdere å beskrive alle sider du "furler".
 • Du kan markere artikler som lest eller ulest. Dersom du stiller inn "ulest" som standard for alle nye lagringer, så kan du bruke furl.net til å raskt surfe gjennom websider som du vil se nærmere på senere!
 • Artikler er i utgangspunktet offentlige, men både artikler og tema (topics) kan gjøres private slik at bare du ser dem.
 • RSS er tilgjengelig for hele det offentlige arkivet ditt. Det er spesielt lurt å lagre beskrivelser til dine artikler, noe som vises av figuren under. Hvis ikke er det vanskeligere å avgjøre verdien av et innslag for de som abonnerer per RSS.
 • Du kan også begrense RSS til et tema (topic). Det betyr at du kan dele med kollegaer på en effektiv og smidig måte, se neste punkt... Genialt!
 • Tagging heter på furl.net "topics". Det geniale med slike topics/tema, er at andre kan abonnere på disse. Dette kan du bruke til å spre artikler og websider til andre. Hvis du vil dele en ny artikkel med dine kollegaer Olav og Grethe, så er det bare å sette på olav og grethe som topics til websiden du furl-er. Dersom nå Olav abonnerer enten per e-post eller per RSS på alle nye bidrag til ditt arkiv med topic "olav", vil han effektivt få informasjonen, og du har det i tillegg i arkivet ditt. Dermed slipper du å "spamme" folk ved å hele tiden sende e-post om ting du tror de har interesse av. Deling er viktig, men kan fort oppleves som slitsomt om e-post brukes som medium. Fordelen med Furl+RSS, er at de (abonnentene) kan lese bidragene dine når de selv ønsker det.
 • Konvensjonen for brukernes offentlige arkiv er enkel: Mitt offentlige arkiv er tilgjengelig på http://furl.net/members/svendah mens RSS over mine lagrede artikler nås vha http://furl.net/members/svendah/rss.xml. Det samme gjelder alle andre (men da bytter en ut "svendah" med aktuelt brukernavn).
 • De fleste arkiv er offentlige. Dermed kan du se hvilke websider andre har lagret. Dersom du selv lagrer en artikkel om noe på furl, og andre har lagret samme artikkel, kan du se at denne artikkelen har "27 members". Hvorfor er det nyttig å vite at 27 andre har lagret samme artikkel? Fordi det er sannsynlig at de har delvis samme interesser som deg, og det vil da være interessant å se gjennom disse personene sitt furl-arkiv. Trolig vil du finne ting de har lagret som du ikke kjenner til og som er til nytte.
 • For en pangstart med furl kan du importere bokmerker til furl-systemet. Fungerer visstnok med import fra nettlesere og tjenester som del.icio.us.
 • Det er bred støtte for eksport.
 • Forskere vil trolig sette pris på muligheten for å generere en såkalt "citation list in any number of academic formats". Dette kan hjelpe i skrivearbeidet i forbindelse med vitenskapelige artikler/papers.
 • En kan finne frem til nye relevante ressurser basert på furl sine automatiske, personifiserte anbefalinger.

Abonnement på brukeren svendah sitt furl-arkiv. Dersom du skriver inn tittel på en side når du lagrer, vil tittelen vises som RSS-tittel. RSS-artikkelen får tekstlig beskrivelse bare dersom du har skrevet inn noe i Comment-feltet til tilhørende furl-artikkel. Klikk på bildet for å åpne i større versjon

Det beste med furl fra et daglig brukerståsted, er at en kan legge til bookmarklets i nettleseren. Dette er små spesielle bokmerker/ikoner med JavaScript-kode som har nødvendig JavaScript-kode for å initiere en lagringsoperasjon. Slike kan for eksempel legges øverst i nettleseren sin hurtig-bokmerkelinje. Skjermbildet under viser hvordan mine furl-bookmarklets ser ut i Safari, FireFox og Opera. Bookmarkelets for "furl it" og "furl fast" gjør det veldig raskt å arkivere en webside i furl. Dersom du surfer rundt, kommer til en side du tror du kan ha bruk for, er det bare å trykke "furl fast" og surfe videre. Da legges siden til i furl-arkivet ditt og du kan alltids legge til metadata i ettertid. Tar du deg litt mer tid, kan du beskrive siden med metadata med en gang ved å trykke "furl it". Alternativt kan du installere en furl-toolbar, altså en verktøylinje med en rekke ikoner og knapper for rask tilgang til furl-funksjonalitet. Fordelen med dette og/eller bookmarklets, er at en kan spare tid ved å slippe å gå til www.furl.net for hver webside en har lyst til å lagre. Mer informasjon om dette.

Eksempel på bookmarklets for å lagre sider til ditt furl-arkiv lynkjapt! Bakerst/øverst: Opera. I midten: FireFox. Nederst: Safari. For å lagre den siden en står på i furl-arkivet sitt, er det bare å klikke på bookmarklet-en.

Det jeg liker mindre bra, er at furl.net for tiden virker tregt når en logger seg inn på websiden. Grensesnittet er ok+, men kunne vært bedre. Dersom en skriver flere topics med komma (,) i stedet for semikolon (;) så registrerer ikke furl at dette er ulike topics, men tror at alt er ett eneste langt topic. Litt slitsomt å måtte bruke semikolon, men det er egentlig en vanesak.

Har du erfaringer med furl? Var dette noe du fikk lyst til å prøve? Har du et arkiv som jeg kan abonnere på? Legg inn kommentar, for jeg vil gjerne høre fra deg som leser! Husk at du kan abonnere på mitt furl-arkiv som RSS dersom du vil det :-)

1 kommentar:

 1. Har brukt furl nokre år sjølv. Så vidt eg hugsar klarte eg å importera bokmerka frå furl.net til refworks når eg heldt på med masteroppgåva.

  Elles kan eg jo tipsa om min eigen referanseknapp: http://guttorm.hveem.no/blogg/arkiv/2005_06_01_arkiv.html
  publisert mandag, juni 06, 2005

  Bokmerka mine ligg delt på http://guttorm.hveem.no/blogg/ i høgre kolonne.

  SvarSlett