13. desember 2008

"han Twitter" er fantastisk

"Ke e egentle hain Twitter?" lurer slektninger og venner på.

Et forsøk på å svare forståelig, er å si at "Han Twitter" er en sosial tjeneste på Internett for såkalt "mikroblogging". En kan poste statusbeskjeder når en føler for det, og disse kan være maks 140 tegn. En kan se på og følge med på beskjedene til andre, og andre kan følge med på deg. Så enkelt er det. Det handler altså om utveksling av små beskjeder i et offentlig rom. Det blir som en slags SMS til alle som vil se.

Digresjon: "Han Barack"

"Han Twitter" er fantastisk. Jeg skal argumentere for dette snart, men først til en opplevelse: Jeg fikk nå nettopp en e-post der det viser seg at Barack Obama (eller "han Barack" som jeg heretter velger å si (på nordlending)) følger meg på Twitter. Jeg kan ikke annet enn å si at dette var en gledelig nyhet!

Det må legges til at jeg noen minutter før jeg fikk varslingen fra Twitter om at han Barack ville bli min venn, bestemte meg for å følge han Barack på Twitter. Jeg tok altså initiativet.

Jeg velger å tro at han Barack faktisk sitter og klikker "Follow" en hel del ganger om dagen når han får varsling om at noen har begynt å følge ham, liksom for å gjengjelde oppmerksomheten. Det var nettopp dette han nå gjorde på min twitterprofil. Ved nærmere ettertanke har han (i skrivende stund) 153,382 venner, så det er mulig han Barack har ansatt noen kinesere til å klikke, eller fått lagd seg en automatisert rutine for å automatisk følge alle som følger ham.

Det jeg uansett lurer på, er når han Barack får tid til å lese Twitter-feeden sin med postinger fra de 153,382 han har lagt til som venner. Jeg sliter selv med å komme gjennom min, og jeg har bare 46 twitrere som jeg følger med på til nå.

Hvorfor Twitter? Eksempel på nytteverdi

Mange tror kanskje at Twitter er meningsløst, hva er vel hensikten med å skrive korte statusbeskjeder på Twitter? Twitter er genialt for å følge med og utvikle seg. De 46 jeg følger med på, sier ikke at "jeg er på vei til jobben" eller "jeg kjøpte tre melk i stedet for to på butikken i dag" eller "dattera var den fineste Lucia i barnehagen i dag". De jeg følger med på, stiller faglige spørsmål, svarer, kommer med tanker, finurlige observasjoner, humorting, verdt å vite-ting, julegavetips, gode artikler, viktige nyheter, små refleksjoner rundt læring og IKT, datatriks og så videre... Her er et lite utdrag av de sitatene jeg har markert som mine favoritter, så kan dere som ikke bruker Twitter få et inntrykk av hvilket utbytte en kan ha av å delta. De fleste taler for seg, men jeg forklarer noen (i parentes).

  • ghveem: Uninett ABC har starta blogg (effektiv måte å si fra uten å måtte skrive et blogginnlegg eller en e-post om det)
  • jonhoem: At mange i skolen sliter med digital kompetanse visste vi jo, men nå får vi tall på det også (han tenker på Abelia-rapporten)
  • astrotweet: 31. desember varer ett sekund lenger i år, fordi det legges til et skuddsekund (hvordan kunne jeg ellers finne ut dette? Nyttig og morsomt og interessant!)
  • JohnCleese: Terry Gilliam invented Time Travel (hence his Time Bandits film). We went forward in time, watched YouTube, and stole our own ideas. Clever (for å forstå et ekstra poeng, bør en vite om at Monthy Pyton-filmene nylig er lagt ut på YouTube). Gitt denne bakgrunnskunnskapen blir kommentaren helt fantastisk bra!
  • carstenhp: Ny twitterfavoritt for Iphone: NatsuLion. Noen ganske fine funkjsjoner (erfaringsdeling, veldig nyttig i praksis!)
  • arneolav: Fellow Mac Users: You really need to purchase 1Password! Brilliant (aha, det vil jeg sjekke ut siden arneolav er fornøyd)
  • MartinBekkelund: Spotify er rett og slett genialt (jeg har hørt begrepet, men når Martin anbefaler noe er det virkelig verdt å sjekke ut!)
  • svendah (meg): The advantage of Internet Explorer is that most of the web is made to make IE work
  • jeanberg: hørte årets julepresang var: http://www.kalosjer.no/
  • arneolav: Nyord: Dysdekksi (m): Når du har vanskar med å sjå om bilen din har sommar- eller heilårsdekk på
  • oyvind: ¡ʇsʞǝʇ pǝuddo åɟ åsƃo np uɐʞ ɐp (opp-ned-og-baklengs-tekst, kanskje for de som leser fra Kina/Australia :-)
  • NRKBeta: Professor Lawrence Lessig om rettighetshåndtering: http://tinyurl.com/5l6szt (lenker på Twitter er ofte korte fordi det er få tegn, og en bruker da typisk tinyurl for å lenke til den aktuelle tjenesten)
  • hanspfo: kronikk om Barack Obamas vellykkede satsing på sosiale medier: http://is.gd/7LEA Interessant tema vi kan lære noe av
  • abrenna: Akkurat nå er USA's statsgjeld 10.589.663.829.319 dollar og 51 cents (detalj jeg aldri kunne kommet på å søke opp selv, men som kan siteres i foredrag eller andre sammenhenger)
  • tomhol: høyere utdanning ligger langt etter grunnopplæringen... Mange elever kommer til å bli skuffet
  • leifharboe: Mye kjekt og nyttig man kan ha på iphonen. Spanskleksjoner f eks
  • oysteinj: Svein Erik Fjeld, opplæringsdirektør i Hordaland FK; holder veldig bra foredrag på Lillestrøm nå

Ikke overdriv!

Han Barack brukte nok mest Twitter som PR-stunt, og hans folk har etter min mening misforstått Twitter når de følger opp kontoen hans med en ny Twitterbruker som heter change_gov. Der poster de altfor langt og omfattende og ofte. Jeg gidder ikke å være venn med den nye Obama om det er slik det skal være. Jeg vil ha en tweet fra ham om dagen, eller kanskje heller en i uka. Jeg forstår at en "president elect" har det travelt, men alt skal vel ikke formidles på Twitter? De bør også tenke på formen de formidler i. Det samme gjelder digi.no som poster alle nyhetstitler på Twitter. Hva er vitsen med det? Vil en lese alt, så går en til nettavisen eller bruker RSS.

De gode digitale spor

Twitter er også en måte å legge igjen gode digitale spor om seg selv på. Du signaliserer mye om hvem du er gjennom hva du sier og hvem du følger med på. Jeg ser for eksempel at bedrifter som Opera er på Twitter. De bruker det til å formidle informasjon om nye produkter og tjenester. Meget smart, gitt at de ikke overdriver. Å få vite at Opera 10 lanseres i dag og har mange finesser, er en tweet med stor verdi.

Effektiv bruk

Jeg er etterhvert blitt veldig glad i iPhone-applikasjonen Tweetsville. Med den kan jeg raskt sjekke Twitter én gang per dag, for eksempel når jeg ligger noen minutter på sofaen eller sitter på bussen.

Finesser: Trends og søk

Programmet Tweetsville har også en fin funksjon som heter "Trends". Den viser hva det tvitres om nå for tiden på verdensbasis. Akkurat nå ser jeg at det handler om Xmas, iPhone, Miss World etc. Det er dermed tydelig at det nærmer seg både Miss World, jul og at stadig nye kjøper iPhone. Jeg vet ikke om Trends er tilgjengelig fra twitter.com, men antar det. Fant den ikke i farten der.

En kan også bruke Twitter til søk. Har du hørt at Fronter ble solgt til Pearson? Søk på Google, og du får blant informasjon fra Fronter og Pearson om at Fronter ble solgt. Nyttig, men hva betyr det i praksis? Det har folk mange tanker om. På Twitter. Søk etter Fronter på Twitter, og du får for eksempel:

  • Reknar med at it´s learning får fleire kundar
  • Will Blackboard start legal action against Pearson or will Pearson Open Source Fronter?
  • Pearson buys Fronter - e-learning investments alive and kicking

Dette er bare et eksempel og da saken er ny og av begrenset interesse, er det klart at ikke mange har tvitret om det enda. Det viser likevel hvordan Twitter raskt kan gi nyttige argumenter og tanker om ulike tema.

Oppsummering og konklusjon

Jeg konkluderer med at Twitter, brukt riktig, er en flott sosial tjeneste for personlig utvikling og for å holde seg oppdatert på andre ting enn det avisene klarer å ta opp. Det er også en arena for å dele små (men viktige) erfaringer, tanker og refleksjoner, tips, triks og liknende. Jeg setter stor pris på mitt Twitter-nettverk, men legger ikke ukritisk til "kjendiser". Han Barack er foreløpig et hederlig unntak.

Bruker du Twitter - hva liker du best med Twitter? Hvis du ikke bruker det, fikk du mer lyst til å prøve ut nå? Hvorfor (ikke) ?

9 kommentarer:

  1. Ja, eg er på Twitter, og no har du fått ein til "follower". Lurt å gi døme på kvifor Twitter er flott, eg har også hatt litt vanskar med å forklare kva som er så bra med Twitter. Men bra er det!

    SvarSlett
  2. Takk for fint innlegg. Jeg liker godt å ha et sted å forholde meg til for mikroblogging/statusoppdatering. Twitter sprer så statusen videre til f.eks. facebook og bloggen min.
    Det andre jeg liker godt (som jeg kanskje leser at du er uenig i?) er å kunne bruke twitter til å varsle om oppdateringer på andre tjenester jeg bruker, i skrivende stund Qik Flixwagon Flickr YouTube GPSed 12seconds.

    Forøvrig bruker jeg nyhetsstrømmen for å følge med på andres oppdateringer. Dette gjør jeg forøvrig på facebook også, og på den måten slipper jeg å logge inn hver gang men har det sammen med alt annet som oppdaterer seg (din blogg f.eks.) i nyhetsstrømleseren min.

    SvarSlett
  3. @Paal Christian: Jeg ser at mange bruker Twitter til å varsle om blogginnlegg og andre Web 2.0, og det synes jeg er lurt. Jeg er skeptisk til å bruke Twitter som kanal for nyheter, slik digi.no gjør, men på den annen side er det jo bare å ikke følge denne på Twitter, men heller i RSS! Noen vil kanskje ha slikt på Twitter mens andre i RSS, og i så måte er det bra at de har to tilbud.

    Det jeg ikke liker er selskaper og andre som er for aktive på Twitter. Det holder med en eller noen få meldinger per dag. Hvis en tenker på at de fleste har nokså mange de følger, så sier det seg selv at om alle poster 10+ innlegg, blir det veldig mye info. Men - her må folk bestemme selv. Jeg har aktivt valgt bort noen som jeg gjerne skulle fulgt med på, for eksempel Tim O´Reilly (IT/Web 2.0-guru), men velger å ikke følge ham fordi han har Twitter-diaré. :-) Jeg har Tim i RSS-leseren, så jeg får med meg noe av det han sier likevel.

    Hovedpoenget mitt med innlegget er i hvertfall at Twitter er et flott medium og det bør brukes. God bruk tror jeg kommer for de fleste av seg selv. Jeg oppdaget selv fort hva som var nyttig og ikke. Kanskje kan Twitter brukes blant studenter i læringssammenheng? Usikker her.

    SvarSlett
  4. Da tror jeg vi er ganske på linje. Likte godt begrepet "Twitter-diaré" :-)

    SvarSlett
  5. Strålande innlegg (igjen!).

    Eg haldt meg lenge unna twitter, faktisk heilt til midt i haust. Så lenge ein tenkjer på kva statusoppdateringar ein får på facebook, så verkar twitter lite tiltalande. Har sakna ein rask funksjon for lenkedeling og for å stilla spørsmål, koma med idear innan mitt fag-/interessefelt.
    Synes og det er greit å få ut det eg vil utan å blogga. Enkelte ting er ikkje omfattande nok til å blogga det, men fint å lufta via twitter.

    Twitter er særs nyttig i mitt PLN.

    SvarSlett
  6. Diare er smittsomt. De med munndiare blir du sår i øran av, de med twitterdiare blir du sår i øyan av. Satser på å ikke komme i nærheten av noen som lir av begge deler :-)

    SvarSlett
  7. @Guttorm: PLN var et nytt begrep, antar det står for personlig lærings nettverk?

    @Kjell: Hehe, ufattelig morsomt! Sånn humor liker jeg :-)

    SvarSlett
  8. Ok, jeg ser jo poenget her og det virker jo faktisk ganske lurt ut - men hvordan finner jeg alle disse Twittrerne som jeg kan følge? Jeg kjenner ikke brukernavn på noen kollegaer og vennene mine er ikke på Twitter, så hvordan kommer jeg i gang? Har hatt Twitterkonto i et par måneder, og har ikke fått en eneste oppdatering :(

    Noen som synes litt synd på meg nå? Twitternavnet mitt er Ki_Mj....

    SvarSlett
  9. @Kj_Mj: Her er et flott innlegg fra Carsten 3.0 om hvordan en kan få flere å følge på Twitter

    SvarSlett