24. januar 2008

Hva er Ajax?

Du har kanskje hørt snakk om Ajax? La oss først gå noen år tilbake i tid. Da behandlet du data på din egen maskin. Du skrev dokumenter i en tekstbehandler, du sendte e-post til vennene dine og møtte dem på kveldstid. Du begynte etterhvert å få digitale bilder som du lagret. Du brente så en CD og sendte til venner og kjente. Du jobbet lokalt.

Web 2.0 er i vinden. I dag handler det om deling, dugnader, eksponering, sosiale nettverk, tagging av informasjon, mashups og et skifte fra å bare konsumere informasjon til også å produsere selv. Individet står sentralt i den nye web-hverdagen. Er du på Facebook eller twitter? Har du brukt Wikipedia til å søke opp informasjon? Har du funnet refleksjoner, tanker og meninger i en blogg? Skriver du en blogg selv? Har du delt bilder med andre på flickr? Tagget bokmerker og delt på del.icio.us?

Databehandling er ikke lenger noe som foregår på individuelle maskiner. Du som bruker kan i enormt mye større grad enn før benytte nettleseren til å jobbe. Informasjonen behandles delvis i nettleseren og delvis på tjeneren. Å jobbe med lokale programmer og lagre filer lokalt, kan en etterhvert fase ut (delvis). Det er en viktig forutsetning for å lykkes med de mange tjenstene som vi nå har sett, som mange kanskje ikke tenker over. Hva har Google, Yahoo, Microsoft, folkene bak Facebook og YouTube gjort for å lykkes? Tjenestene må selvsagt ha en nytteverdi, men også være brukervennlige for at folk skal ønske å ta dem i bruk. Ajax spiller en sentral rolle her.

Ajax er rett og slett bruk av programmeringsspråket JavaScript på en ny måte. Ved å tilby muligheten for å hente innhold asynkront fra tjeneren, oppnår en enormt mange muligheter som ikke tidligere har eksistert. Det asynkrone aspektet betyr at informasjon kan hentes bak kulissene, uten at brukeren merker det. Dermed blir det mulig å:

  • Laste inn deler av et kart, for eksempel slik Google Maps gjør det, og så tillate brukeren å "dra kartet" for å avsløre stadig nye områder. Dette gjøres ved at en litt større del av kartet enn det brukeren ser, til enhver tid lastes inn bak kulissene
  • Videreutvikle kart, altså lage dine egne kart!
  • Fylle nedtrekkslister med innhold avhengig av hva du tidligere har valgt, uten å oppdatere siden på nytt (refresh)
  • Mellomlagre det du skriver inn i et tekstfelt jevnlig i tilfelle nettverket går ned eller nettleseren kræsjer, slik at du ikke mister det du har skrevet. Google gjør dette i sin blogg-editor (lagres hvert minutt uten at en merker det)
  • Lage en handlekurvløsning som baserer seg på klikk-og-dra
  • Gjøre om vanlig tekst til tekstfelt på direkten, slik for eksempel statusfeltet i Facebook kan oppdateres (teksten blir til tekstfelt når du klikker på den)
  • Fylle ut mens du skriver, for eksempel slik NSB gjør når du skal skrive inn fra- og til-sted

Nå er det tid for neste runde av kurset "Web 2.0 med Ajax" som tilbys som fjernundervisning ved HiST. Undertegnede er faglærer. Vil du være med, så bare meld deg på. I kurset lærer du å programmere Ajax-løsninger. Du lærer om samspillet mellom JavaScript, CSS, XHTML og DOM. Du lærer om utvekslingsformater som XML, ren tekst, JSON og HTML. Du lærer om tjenerens rolle. Du lærer om rammeverkenes betydning. Nettopp rammeverk er viktig - du trenger ikke finne opp hjulet på nytt - det fins veldig mange rammeverk der ute som gjør at utviklingstiden reduseres betraktelig.

Du kan lese mye om Ajax, blant annet Microsoft er død - et blogginnlegg av Paul Graham som diskuterer betydningen av Ajax. Det skal nevnes at Microsoft ikke er anti Ajax, snarere tvert i mot. ASP.NET benytter i stor grad Ajax. Du kan også ta et fjernundervist ASP.NET-kurs ved HiST

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar