17. januar 2008

Mer effektiv Mail

Jeg bruker e-post så mye, at det blir viktig for meg å ha et godt e-postprogram og å kjenne funksjonaliteten i dette slik at jeg kan jobbe smartest mulig.

Her er noen tips til programmet Mail (følger med Mac). Jeg synes det er bedre enn Thunderbird, som igjen er bedre enn Outlook. Jeg har for øvrig brukt alle tre programmer (e-postklienter) intensivt i lange perioder. Først Outlook i mange år, så Thunderbird et par år, og nå Mail i 1,5 år. Uansett hva du bruker, så er det sannsynlig at du har liknende funksjonalitet tilgjengelig av det jeg her tipser om:

 • Mail fyller ut automatisk adresse på tidligere mottakere (i likhet med de fleste e-postklienter). Disse kan slettes og administreres. Velg Vindu... Tidligere mottakere. Her kan du slette eller legge de som ikke allerede fins til i adresseboka. Genialt! Legg også merke til kolonnen "Sist brukt". Se figur.
 • Siden jeg har en gruppe som heter "kollegaer" i programmet Adressebok, så er det nok å skrive inn "kollegaer" i Til-feltet i Mail, og vips er alle adresser utfylte og jeg kan sende mail til alle disse samtidig
 • Lag kommaseparert liste: Lag gruppe i Adressebok (for eksempel dine kollegaer). Dra over til en ny e-postmelding. Dra til slutt adressene som da ligger i Til-feltet ned i selve beskjeden, og du har fått en kommaseparert liste av alle adressene :-)
 • Dra epost inn i søkefeltet i Mail = søk etter andre eposter fra samme avsender umiddelbart
 • Vil du sende en e-post til noen med for eksempel tekst fra en webside du leser, eller fra et dokument eller en annen kilde? Merk teksten og dra-og-slipp på Mail-ikonet i Docken. Dette vil lage en ny e-post med teksten som innhold
 • Send en webside til noen: Stå i Safari og se på websiden du vil sende. Trykk Eple+Shift+I, og du får da en ny melding i Mail som har lenke til riktig side og tittelen til websiden ferdig utfylt i Tema-feltet. Alt du trenger å gjøre er å skrive inn mottakeradressen!
 • Dra filer til Mail-ikonet i docken, og Mail startes med en ny e-post med vedlegg!
 • Enda bedre: Leser du et PDF-dokument, noe i word, ser på et bilde eller hva som helst, så trenger du ikke engang finne hvor det er lagret først. Du tar bare tak i tittelen som jo står på selve vindusrammen, og drar denne tittelen til Mail!
 • Hurtigvisning av vedlegg i e-poster du får (knapp ved siden av "Arkiver") gjør det superenkelt å se på vedlegg raskt. Fungerer nemlig med nye Quicklook i Leopard, og raskere åpning/visning av vedlegg er vel ikke mulig å få til!
 • Forhindre at neste melding automatisk blir markert (og merket som lest): Hold ALT nede mens du sletter en melding
 • Her er lenker til mange gode og nyttige artikler for å lære enda mer triks i Mail.

Mulighet for å administrere tidligere mottakere. Listen viser seg at noen befinner seg i adresseboka fra før av, mens andre kan legges til. Alle adressene i denne listen vil autofullføres når de første bokstavane skrives inn i til-feltet i en ny e-postmelding

Har du noen flere nyttige tips?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar