21. april 2008

Hvordan tagge?

En viktig fellesnevner for mange av Web 2.0-teknologiene, er muligheten for å tagge innhold. En tagg er en tekstlig merkelapp som beskriver innhold. Et blogginnlegg kan beskrives med så mange tagger en ønsker.

Flere ganger når jeg ser på mine egne tagger på bloggen min, slår det meg at taggene ikke hjelper meg å finne fram til det jeg ønsker, snarere tvert i mot. Jeg har til nå tagget de fleste blogginnleggene mine med 3-5 tagger på nokså detaljert nivå, samtidig som jeg har prøvd å holde meg innenfor et begrenset utvalg. Etter hvert blir det mange tagger.

Når jeg kommer til andre blogger, ser jeg først på de øverste innleggene, og deretter gjennom taggene for å finne ut hva skribenten er interessert i. Har bloggen interesse, legger jeg den til som RSS-kanal i RSS-leseren Google Reader. Tagger signaliserer overfor andre hva en er interessert i, og tagger gjør at en lettere kan filtrere ut et subsett av blogginnlegg på jakt etter informasjon.

Når det blir for mange tagger, har det en leter etter lett for å drukne. Google-bloggen har heller ikke noen tag-cloud-visning (så vidt jeg vet) og derfor valgte jeg å gjøre noe drastisk: kutte ned på antallet tagger ved å slå sammen detaljerte tagg-beskrivelser, til en felles, bredere beskrivende tagg. En slik konsolideringsprosess tar litt tid. Hva innebærer det å slå sammen tagger og prøve å redusere antallet, og hva er lærdommene? Her er mine erfaringer:

  • Ved å tagge på nytt, fikk jeg en fin gjennomgang av mine gamle blogginnlegg på kjøpet. Gjenoppdaget noen virkelig nyttige innlegg.
  • Jeg måtte se kritisk på hva som var budskapet i hvert enkelt blogginnlegg, og ble også mer klar over de tematiske linjene og trådene mellom mine blogginnlegg over tid.
  • Hvordan velge tagger som best mulig beskriver meg og det jeg står for? Det tvinger meg til å tenke over hva jeg vil med bloggen min.
  • Når konsolideringsprosessen er utført, blir det selvsagt et mål å holde antall tagger nede. Dermed oppfordres jeg implisitt til å tenke enda klarere gjennom budskapet til hvert enkelt fremtidige blogginnlegg.

Jeg bruker bloggen min til å ta vare på nyttige ting for all fremtid, for eksempel tips og triks med Google-kalkulatoren, morsomme filmer som jeg kan hente fram på 1-2-3 på foredrag eller forelesninger jeg holder, og liknende. Jeg ønsker også å fortelle hvem jeg er og hva jeg gjør over tid, og derfor har bloggen min undertittelen "mine digitale spor". Gjennom bloggen har jeg fått nye kontakter som jeg deler erfaringer med og lærer av (fra deres blogger). Nå - etter en kritisk gjennomgang av taggene, tror jeg at det blir lettere å navigere for meg og andre. Hva ligger så i taggene jeg har valgt?

  • Datafaglig: Innlegg om programmering, sikkerhet, ajax, teknologi og standarder.
  • Foredrag: Innlegg om bidrag jeg har hatt på konferanser og seminarer, samt kurs jeg har holdt.
  • FoU-arbeid: Det er fort å plassere det meste i denne kategorien, men jeg velger å bare tagge de forsknings/utviklingsprosjekter som jeg har jobbet med over tid.
  • Humor: Morsomme ting som kan underholde meg og andre.
  • Internett: Nettrelaterte ting som ikke er å regne som Web 2.0. For eksempel søkemotor.
  • LMS: Innlegg om læreplattformer generelt, eller systemer som its learning, moodle, fronter og liknende.
  • Læring: Undervisningsrelaterte innlegg, diskusjon om læring, metoder jeg benytter i egen undervisning for å skape bedre læring (for eksempel flervalgstester). Denne taggen står i fare for å bli for generell, da ganske mye av det jeg skriver kan plasseres her...
  • Mac: Tips og triks til Mac OS X, mest for min egen del, men også for de som er interesserte i det fantastiske operativsystemet fra Apple.
  • Mine pedagogiske tips: Beskrivelse av konkrete, kreative ting jeg har gjort i undervisningen som jeg vet ikke er vanlig å gjøre, og som kan gi bedre læring og lett realiseres i praksis. Ønsker å formidle praktiske tips til lærere.
  • Refleksjoner: Mine tanker der jeg synser, stiller spørsmål eller drar konklusjoner.
  • Video: Mange innlegg inneholder filmsnutter. Nå finner jeg lettere tilbake til slikt innhold. Både lenker til filmer og "embedded objects" blir tagget med film.
  • Web 2.0: Nye teknologier som faller inn under Web 2.0-paraplyen. Alt fra wiki, blogg, youtube, google-tjenester til Ajax og RSS.
  • what-is-this: Forklaring på hvordan noe virker. Helst grundig og detaljert. Valgte et litt morsomt navn som kanskje vekker oppmerksomhet. :-)

For ordens skyld: Dette innlegget tagger jeg med "Refleksjoner" (fordi jeg tenker over hvordan noe fungerer og vil fungere), "what-is-this" (fordi innlegget utviklet seg til å bli 5 ganger så stort som først tiltenkt, og samtidig kan fungere som en viss innføring på hva tagging er) og "Web 2.0" (fordi tagging er en viktig del av kjernen i hva Web 2.0 handler om).

Så til det viktigste spørsmålet: Hvordan tagger du, hvorfor, og hvordan fungerer det for deg i praksis?

5 kommentarer:

  1. Helt ustrukturert, har en liste med tagger og legger til nye etter hvert som tema dukker opp. Har ikke laget noe skille mellom kategorier og tagger..

    SvarSlett
  2. Hvordan: Jeg tagger mye mer detaljert enn jeg kategoriserer, så det skal være en forskjell på disse to tingene. Eksempelvis har jeg en kategori som heter "Litteratur", mens enkelte poster i denne kategorien vil ha tagger som forfatterens navn, bokens tematikk osv.

    På den måten kan tagger brukes til å få krysskoblinger mellom kategorier, og kanskje oppdage koblinger jeg ikke var klar over selv.

    Hvorfor: fordi Wordpress la dette til en gang og jeg ville prøve det!

    Hvordan det fungerer: enda ikke ferdig med å gå gjennom alle innlegg, og det fungerer egentlig ikke på noen som helst spesiell måte for meg, neppe for besøkende heller.

    Forøvrig føler jeg "folksonomier" er det mest sentrale når det kommer til web 2.0-ting, at brukere kategoriserer ditt innhold, ikke at forfatteren gjør det selv. Selv om jeg har både kategorier og tagger selv er det litt vanskelig å se at det ikke bare er to litt forskjellige begrep om å gjøre akkurat det samme :)

    SvarSlett
  3. Etter noen dager uten detalj-nivå, begynner jeg nesten å angre meg. Samtidig er de nye "taggene" mine mer oversiktlige. Google-bloggen tillater bare ett nivå, mens Wordpress har to (kategorier og tagger som du sier Vegard). Kanskje dette er grunn nok til å vurdere å bytte til Wordpress?

    Det er et meget godt poeng at brukerne definerer verdien av taggene og kategoriserer. Folksonomi er virkelig et nøkkelord, helt enig i det!

    SvarSlett
  4. Interessante refleksjoner om tagging. Ser også problemet med for mange og for snevre tagger. Selv bruker jeg del.icio.us til taggingen og der får du jo lett oversikt over hvilke tagger du opererer med. Samtidig får du jo forslag til tagger når du begynner å registrere. Begynner du med å skrive læring kommer læruingsstiler, læringsutbytte etc. opp. Når det blir mange registreringer kommer jo raskt behovet for å ha et mer finmasket nett; mer spesifike tagger.

    Ellers: har sansen for din blogg og vender ofte tilbake hit. Har egentlig satt av onsdag morgen til "scanning" av ulike nettsteder/blogger for å følge med så dete r ikke umulig at det kommer en kommentar neste onsdag...

    Hilsen
    Atle Røijen, tidl. Høyvis og Høgskolen i Lillehammer og nå Statens VEGVESEN/vEIDIREKTORATET

    SvarSlett
  5. Takk for nyttig tips om del.icio.us, Atle! Jeg har lenge tenkt å bli bruker, men nå har jeg så mange argumenter at det bare er å hive seg rundt.

    Du sier du har fast lesedag på onsdag der du besøker blogger. Vet ikke om du kjenner til RSS-teknologien, men hvis ikke, så anbefaler jeg Google Reader på det sterkeste! Jeg har skrevet noe om RSS i fall du ble nysgjerrig. Kort fortalt: Du blir mer effektiv med RSS.

    http://gjemmesiden.blogspot.com/2007/04/rss-med-google-reader.html

    SvarSlett