20. februar 2009

Agenda om Web 2.0

For en stund siden deltok jeg på Utdanningskonferansen 2009 i Bergen med innlegg om Web 2.0. Det var et kjempespennende konferanseprogram og mange deltakere, men jeg måtte rase videre til Oslo rett etter å ha snakket meg ferdig. Jeg skulle gjerne hørt på Sugata Mitra, men når jeg ikke rakk det, er det greit at for eksempel June skrev et kjempegodt referat på bloggen sin!

Jeg skulle snakke 40 minutter om Web 2.0 og synes det var en vanskelig øvelse. Her er forresten foredraget mitt. Det jeg lurer på er hva du synes om følgende agenda, er det riktig fokus, er det noe som mangler?

 • hva er Web 2.0, med fokus på nøkkelordene "brukerstyrt", "deling" og "nettverk"
 • vits, humorinnslag
 • overordnede tanker om Web 2.0 i undervisningen, stille noen spørsmål
 • eksempel på bruk av blogg
 • eksempel på bruk av wiki
 • eksempel på bruk av Facebook, Hamlet og Bjørnson sine Facebook-sider (lektor Aksnes sin idé)
 • andre ting: podcast, wordle, Ning
 • hva kan læring under Web 2.0 være
 • hvordan komme i gang
 • hva kreves for å tenke pedaogigsk om Web 2.0

Dette var mye, tenker du kanskje, og mye er riktig ord. Jeg rakk ikke alt, men får jeg 2 timer neste gang, så skal det bli bra, tenker jeg! Det er vanskelig når det sitter 150 stk med ulik forståelse av Web 2.0 i salen. Skal en forvente at alle vet hvordan blogg og wiki og facebook virker, eller er det lurt å bruke noen minutter på å forklare det overordnet? Jeg valgte et kompromiss, og hadde skjermbilder som raskt gikk gjennom de ulike tjenestene på en rask, visuell måte. Vet ikke om det fungerte, men sparte en del tid sammenliknet med å måtte logge inn og vise.

Har du innspill til agendaen, er det feil fokus når en snakker om pedagogiske muligheter med Web 2.0, og er det noe som mangler?

5 kommentarer:

 1. Marit Grefstad Innholt2/22/2009 5:21 p.m.

  Hallo!
  Jeg var en av deltakerne på Utdanningskonferansen, og jeg synes måten du la det frem på var veldig god. Det er helt nødvendig å også ta med noen grunnleggende ting når man ikke vet hva målgruppen kjenner til.
  Selv er jeg lærer på Fevik skole, Grimstad og tillitsvalgt for Utdanningsforbundet i kommunen. Jeg synes konferansen totalt ga oss et gløtt av en enorm digital verden, og jeg ble skikkelig trigget for å lære meg mer. Er også imponert over den åpne og veiledende holdningen spesielt du og Arne Krokan la for dagen. Det var knallbra!

  Med vennlig hilsen
  Marit Grefstad Innholt
  marit.grefstad.innholt@grimstad.kommune.no

  SvarSlett
 2. Takk for hyggelig kommentar! Jeg fikk dessverre ikke hørt noen av de andre foredragene, men det er flott at konferansen gav lyst til å lære mer.

  Jeg rakk for øvrig ikke å si noe særlig om "hvordan kommer en i gang med Web 2.0", men hadde tenkt å si en del om det både utfra personlig nytteverdi og et pedagogisk perspektiv. Kort sagt er mitt råd at det bare er å prøve, og så vil en oppnå forståelse gradvis gjennom erfaring. Det er selvsagt nyttig å høre hva andre har gjort, både for å få gode eksempler, slippe å finne opp kruttet/hjulet og for å bli motivert. Et naturlig fora for dette er nettopp ved å lese bloggene til andre lærere, og våge seg utpå med sin egen blogg!

  SvarSlett
 3. Basert på punktene dine, ser det jo ut til at du er innom de viktigste temaene. For sikkerhets skyld tror jeg også det er viktig å ta med det helt grunnleggende om Web 2.0 og tjenestene du omtaler.

  Jeg har nettopp holdt et kort frokostforedrag internt om hvordan vi bruker Web 2.0-tjenester i jobben, og én ting slo meg når jeg var ferdig (som jeg burde understreket i foredraget). Når du presenterer en rekke tjenester og fenomener på denne måten i et foredrag, virker det veldig omfattende og tidkrevende for dem som ikke har prøvd slike tjenester før. For å friste folk til å prøve seg litt, bør du derfor vurdere å understreke tydelig at det er et skritt av gangen som gjelder og anbefale å prøve ut kun én morsom eller nyttig tjeneste som en start.

  SvarSlett
 4. Hans Petter: Du har et veldig godt poeng med å ta det stegvis, det er fort å bli for ivrig å glemme hvor lang tid en selv har brukt på å tre inn i denne sfæren av ny teknologi! Takk for lenken til din Slideshare-presentasjon, interessant å se og jeg merker meg at du forklarer tjenestene på en konsis måte.

  SvarSlett
 5. Hvis du til senere ønsker et konkret eksempel på bruk av wiki, kan du ta en kikk på http://wiki.helse-sorost.no/helseweb. Dette er en dokumentasjonswiki som er etablert i forbindelse med et fellesprosjekt mellom Helse Sør-Øst og Helse Vest. Målsettingen med dette er å utrede nytten web2.0-medier kan ha som prosesstøtte og kommunikasjonskanal i forvaltningens.
  Vi vil evaluere dette, og deler gjerne erfaringer med andre!

  Glenn Melby
  Helse Sør-Øst RHF

  SvarSlett