11. februar 2009

Et alternativt referat fra Kongsberg

Det er trolig skrevet mange blogginnlegg fra Kongsbergkonferansen 2009. Her er en oppsummering som nok er litt utradisjonell av natur. De som leser RSS bør vurdere å gå til bloggen og lese innlegget der, for full effekt :-)

Jeg hørte på foredrag før lunsj, og snakket selv etter lunsj - om digitale tester (ikke akkurat en bombe, kanskje :-) Dette blogginnlegget skrives herved som en formativ digital test! Hensikten er å stimulere til mer aktiv lesing. La oss ta en oppsummering av konferansen slik jeg opplevde den...

Først: Hvor ble konferansen arrangert?


Bergen
Kongsberg
Kautosjokk

Jeg er imponert over arrangementet. Utrolig god rød tråd, fra det visjonære til det konkrete, med relevante og tidsriktige tema.

Åpningsforedrag med Newth: "Utdanning i et fremtidsperspektiv"

@astronewth er alltid like fascinerende å høre på. Denne gangen bestemte jeg meg for å ikke ta notater (siden jeg hadde glemt penn og var fri for strøm). Jeg noterte heller litt etterpå, foruten en godbit jeg fikk sitert på Twitter via iPhonen midt i foredraget. Hva var poenget med katten Lee?


Går rundt med kamera som tar bilde hvert minutt, og dermed er Lee en passiv prosument.
Dette er katten til Newth, og den er med i hvert foredrag.
Eksempel på en helt ny form for reklame der sosiale medier brukes for å reklamere for kattemat.

For øvrig sa Newth:

  • Internett øker i verdi, stadig flere bruker nettet daglig.
  • Hvordan bygge opp gode ? Arbeidsgivere søker stadig oftere på Internett før ansettelse. Hva om de får 0 treff og ikke finner noen spor? Da vil de kanskje tenke: "hvor har vedkommende vært?"
  • Digital skrivekompetanse blir viktig
  • 700.000 nordmenn ser Dagsrevyen hver dag. Du får presentert saker, men hvilken agenda har NRK (eller andre kanaler for den saks skyld)? Hvorfor ikke bruke tjenester som i stedet for (eller som supplement til) NRK som informasjonskilde? Da vil du unektelig få et litt mer nyansert syn på for eksempel "Israel election". (Her påstås ikke at NRK presenterer akkurat denne saken feil. Det er prinsippet med hvordan vi mottar informasjon og hvilke kilder vi oppsøker, som er poenget. Tygg litt på den.)
  • Google Locate, ny og spennende tjeneste som er verdt å sjekke ut, og som predikerer litt av veien vi går med et nett som blir mer og mer sosialt og tilpasset den enkeltes behov til enhver tid.
  • blir mer og mer vanlig i Wikipedia-artikler. Du kan nå finne fram til stedet artikkelen omhandler, og kan finne artikler om stedet du er på akkurat nå siden koordinatene er lagret. (Dette passer sikkert utmerket for iPhone som har GPS og stadig mer avanserte Wikipedia-applikasjoner).

Lars Carlsson ( ) holdt foredraget : Hvordan kan vi jobbe multimedialt i fagene?

Våre naboer er flinke, og har bygget opp en veldig god ressurssamling med veiledninger, hjelp og liknende, på adressen http://www.multimedia.skolverket.se. Denne krever ikke innlogging og kan være en fin ressurs for skoleverket også i Norge. Målet deres har vært å realisere såkalt PIM som står for:


Perfekt informations- "mission"
Promotera Internätet som moderne
Praktisk IT- och mediekompetens

Jeg kommer nok til å sjekke ut veilederen Publicera med iLife som har en del tips om hvordan iLife kan brukes kreativt. Et annet, godt tips var portableapps.com som gjør det mulig å ta med programmer på minnepinne for tilgang over alt. Gratis.

Kan IKT motivere

Jeg ble positivt overrasket over presentasjonene fra Kongsberg vgs. Først ble et opplegg forklart der elevene skulle lage en naturfagfilm om "varmepumpe". En av gruppene hadde vært kreative og virkelig satt seg inn i varmepumpens virkemåte og bruksområder. Det som slo meg, var hvor mye arbeid (og læring) som ligger bak en slik produksjon. Jeg tror også den kompetansen de implisitt tilegnet seg gjennom en slik prosess, er nyttig. Jeg stemmer derfor til mer video-produksjon i undervisningen.

Neste eksempel var også motiverende å høre på. Oppgaven elevene fikk var å velge seg ut et dikt eller en novelle og lage en film-presentasjon av denne. Det som gjorde opplegget så godt, er utvilsomt den gjennomtenkte planen som læreren la fram:

  • Veldefinerte deloppgaver og mål.
  • Klare krav til refleksjon, og det jeg merket meg var at refleksjonen støttet opp under deloppgavene (smart gjort). De skulle begrunn sine tekniske valg, poengtere verdier og tema i teksten og filmen, og begrunne hvordan filmen gav teksten aktualitet. Det er refleksjonen som gir læring, fordi det er da de aktivt tenker gjennom det de har gjort. I tillegg skulle de både presentere filmen og refleksjonen for de andre.
  • Veiledning underveis. Tidlig i prosessen måtte de skrive en plan over hva de skulle gjøre, og dermed kunne læreren veilede og få de som var på feil jorde, inn på sporet igjen.

Vi fikk så se et eksempel på en film laget rundt diktet "Til Ungdommen" av . Utrolig kreativt laget, de synger teksten i diktet med moderne discomusikk og har bilder av krig og urett i verden som knyttes opp til diktets innhold. Har du lest diktet, så kan det fort glemmes (da det var enighet når jeg selv gikk på skolen, om at dette måtte være verdens kjedeligste dikt). Har du sett filmen, så husker du for alltid hva diktet handler om. Dette sier meg at kjedelige ting ikke bare blir lett å huske, men også gir mening når en jobber og ser det presentert på nye måter. Sannheten er jo at "Til Ungdommen" (som jeg inntil i går ikke verken kjente innholdet av eller noensinne kunne drømme om å skulle rangere som særlig bra) er aktuelt for oss alle, og faktisk ikke er kjedelig i det hele tatt.

Hvis jeg hadde vært sensor, vile de fått toppkarakter blant annet på grunn av detaljen og dobbeltbetydningen av rulleteksten. Det siste som stod, var nemlig: "Til Ungdommen av Tiril og Marius" (i stedet for "av Nordahl Grieg). Utrolig bra detalj. Hvis noen har lenke til filmen, så post en kommentar!

Avslutningsvis:

Alt dette foregikk før lunsj. Etter lunsj holdt jeg to parallelløkter om "hvordan lage gode spørsmål og digitale tester". Først 1 time teori og så 1 time praksis. Tror de fikk valuta og ble inspirerte til å utvide bruken av digitale tester i undervisningen. Det jeg likevel er mest fornøyd med denne dagen er at jeg tok meg tid til å delta før lunsj og høre på Newth, svensken og Kongsberg-lærerne. Det var også trivelig å treffe noen nye lærere fra edusfæren!

Er du interessert i å se om du fikk med deg det du skulle, og har svart riktig? Klikk gjerne på knappen under. Da tas du til en annen side (min hjemmeside med h), så ikke glem å komme tilbake dersom du vil legge inn en kommentar :-)

 

 

9 kommentarer:

  1. Veldig artig test, og hyggelig å hilse på deg! Men Anne Cathrine og jeg lurer mest på hvordan du faktisk har laget denne testen?

    SvarSlett
  2. Testen er laget i dag. Jeg har rett og slett programmert alt sammen for hånd i programmeringsspråket PHP (tok 5 timer).

    Det viser seg at Google tillater bruk av skjema-elementer (nedtrekkslister, radioknapper etc) i blogginnlegg, og da trengte jeg bare å programmere en løsning som mottar og behandler informasjonen som brukeren fyller ut. Selve "PHP-programmet" ligger på min egen hjemmeside (vi har PHP installert ved HiST), altså er dette ikke noe Google tilbyr.

    SvarSlett
  3. Det var ikke dårlig :) Jeg tror ikke den gjennomsnittlige Blogger-bloggeren kommer til å gjøre dette særlig ofte, men du demonstrerer veldig flott hvor fleksibel denne blogg-plattformen faktisk er. Det var moro å se det!

    SvarSlett
  4. Et veldig artig og alternativt referat :-)

    SvarSlett
  5. Respekt!! Dette var en kreativ måte å bruke mediet på - og som det allerede er påpekt - neppe noe gjennomsnittsbloggeren kommer til å gjøre etter deg før det blir noe mindre arbeids- og kompetansekrevende"

    SvarSlett
  6. Takk for hyggelige tilbakemeldinger! Dere har nok rett i at dette ikke er så lett å realisere for den jevne blogger. Jeg gjorde det delvis for å fremheve muligheten for å tenke litt nytt omkring bruk av digitale tester. Jeg kommer til å skrive utfyllende om hva jeg mener i del 13 av tipsserien, men kort fortalt: En lærer kan aktivisere elever/studenter ved å bruke ett eller flere spørsmål på denne måten. Det er bare å ta teorien som en normalt skulle presentert som en lang tekst, og lime inn som spørsmål. Dette er lett å lage i LMS-er som Fronter og it´s learning. Dermed blir det mulig å lage en morsom formativ test ut av det som ellers er kjedelig teori (hvor det som leses går inn det ene øret og ut det andre).

    SvarSlett
  7. Kudos! som det heiter. Det tek vel meir enn 5 timar å mekka dette i LMS...

    SvarSlett
  8. Imponerende test. Vil bare si at musikken i videoen Til ungdommen ikke var sunget og laget av ungdommene selv men er utgitt av gruppa Soundbyte.

    Filmen likner forøvrig VELDIG på denne:
    http://www.youtube.com/watch?v=irfB9GUdjPE

    SvarSlett
  9. Veldig bra "referat"! Det var både kreativt og engasjerende. (Nå er jeg bare spent på å finne ut hvordan jeg selv kan lage liknende tekster i LMS/itl)

    SvarSlett