I går holdt jeg seminar/kurs i regi av TISIP om pedagogisk bruk av LMS (it's learning) i Bodø. Deltakerne var superbrukere under Nordland Fylkeskommune. De siste gangene har jeg kjørt kompetansekartlegging på forhånd, noe som fungerer utmerket og legger flotte rammer for en god dialog. På ca 4 timer tok vi opp følgende tema:
- Hva er god læring?
- Oppsummering av kompetansekartleggingen de har tatt på forhånd
- Pedagogisk bruk av undersøkelser
- Pedagogisk bruk av forum
- Pedagogisk bruk av tester
- Blogging
Ingen læringsplattformer (LMS-systemer) er perfekte. Mange lærere er grunnleggende skeptiske til LMS og digitale aktiviteter. Et vanlig utsagn (som jeg også bruker) er at de fleste lærere bruker systemene til ren informasjonsspredning og som effektiviseringsverktøy. Undersøkelser vi har gjort ved HiST og i NVU sin faggruppe for Studiestøttesystemer, støtter opp under dette.
Jeg observerer likevel at det blir et stadig større fokus i skoleverket og UH-sektoren på mer avansert, gjennomtenkt og planlagt bruk av LMS-systemene. Det er også morsomt å se at lærere (som deltar på seminarene jeg har holdt) raskt er med på de gode eksemplene og spinner videre på disse for å sette de inn i sin kontekst. Målet med slike seminarer er å inspirere, motivere og kanskje vise til ny metodikk for å jobbe mer kreativt med læringsplattformen. Jeg er optimistisk og tror det er mulig å snu trenden slik at systemene, om få år, jevnt over kan brukes godt gjennomtenkt og pedagogisk. Det vil være til beste for læringen. Hva tror du - er det mulig å få brorparten til å bruke digitale verktøy og systemer pedagogisk?