13. mai 2007

Facebook og personvern

Mange (særlig de som er over 35) kritiserer i disse dager Facebook. De har flere gode poenger.

Klikk for større bilde. Potensielle private opplysninger er markert

Jeg lagde meg en konto på Facebook bare for gøy. Jeg fant raskt fram til mange som jeg "kjente" fra før av, og noen klikk senere hadde jeg ekspandert "vennettverket" mitt. Det første som slo meg, var hvor lett det var å gjenopplive mitt tidligere sosiale nettverk. Jeg så hvem alle andre hadde som venner. Det var bare å søke opp navnet på bestekompisen, og så se på dennes venner, invitere de av disse som også jeg ønsket i min eksklusive liste, og så klikke på en ny person og se på dennes venner igjen, og så videre og så videre. Den nysgjerrige kan holde på slik i timevis og surfe gjennom "venners venners nettverk" på jakt etter kjente ansikter fra nær og fjern fortid. Det andre som slo meg, var all informasjonen jeg som "ny" kunne tilegne meg om de som ikke var mine venner enda. For de som er listet som venner, får en mye informasjon: Jeg kan følge detaljert med på hva andre gjør nå, interesser, tanker, refleksjoner, frustrasjoner, nettverk, utdanning, bosted, bilder, turer og så videre. Det tredje som slo meg var at jeg nokså raskt fikk aksept for mine venneforespørsler. Mange er ofte online på Facebook. Det fjerde som slo meg, var at Facebook gjør bruk av Ajax på en smart og riktig måte. Det er både brukervennlig og morsomt å jobbe med Facebook.

Foreløpig definisjon: Facebook er en meget funksjonsrik, webbasert løsning for sosial nettverksbygning med en stadig økende del av den norske befolkning under 35 år som medlemmer. Facebook er brukervennlig, informasjonsrik, appelerende, oppslukende og tidkrevende.

På Facebook fins det flere aktører:

  • Den aktive nettverksbygger: Legger ut opplysninger om seg selv, hva en gjør til en hver tid, notater, idéer, meninger, sender meldinger til kjente, legger ut og ikke minst tagger bilder med navn på hvem som er med, søker opp nye venner og så videre. Siden mange gjør det samme, vil personen se tilsvarende informasjon for sine venner (oppsummert på en såkalt "News Feed". Sosialiseringen er flyttet/kopiert til web.
  • Den passive kikker: Har laget konto, fått noen venner, og følger med på generell basis. Er mer forsiktig med å eksponere seg selv. Følger nysgjerrig med på hva som skjer med venner og kjente.
  • Aktører du ikke vil tenke på: Kriminelle, kommersielle aktører, andre? Fins disse? Søker de opp informasjon om de som er på Facebook, med det for øye å tilegne seg (sensitiv) informasjon som senere kan misbrukes? Hva er forresten sensitiv informasjon?

Jeg spurte meg selv umiddelbart etter å ha laget konto: Hva kan andre se om meg på Facebook? I utgangspunktet mye. Private opplysninger kan kontrolleres nokså detaljert, varierende fra "alle ser alt" (standard) til "ingen andre enn de som er mine venner kan se meg". Da må jeg ta kontakt med folk for å få nye venner.

Mine innstillinger på Facebook. Klikk for større bilde

Oppsummering og noen spørsmål:

  • Man må aktivt inn og begrense for å privatisere sine opplysninger. Hvor mange gjør det i praksis?
  • Hvilke farer ligger i det å eksponere seg og sine kjente på den måten som Facebook (og andre liknende sosialiseringsnettverk) legger opp til?
  • Er Facebook en arena hvor en rett og slett bør delta for å inkluderes i dagens og fremtidens sosiale liv?
  • Er det mulig å bli såret og utestengt fra sosiale nettverk?
  • Kan en bruke Facebook kreativt til å jobbe mer effektivt i sosiale prosesser?
  • Dersom en begrenser mulighetene for eksponering - er en da trygg? Datatilsynet har skrevet Hvordan tenke personvern i Facebook? der spesielt den siste halvdelen av siden er meget interessant i denne sammenheng. Anbefales på det sterkeste!

Har du synspunkter? Er du enig eller uenig? Kommenter gjerne (du kan gjøre dette anonymt hvis du vil).

2 kommentarer:

  1. Har tenkt mye på denne problemstillingen de siste dagene, bra at du lufter den. Hvis vi nå skal bli skikkelig konspiratoriske:
    http://www.albumoftheday.com/facebook/

    Jeg er en aktiv facebook bruker selv, men jeg må si jeg nesten blir overvelmet over problemstillinger knyttet til personvern rundt dette nettverket. Tenk at informasjon om hvem som kjenner hvem over store deler av verden ligger åpent ute på nettet på den måten...

    Et par rettningslinjer jeg ville anbefale alle:
    1. Alt som havner på facebook bør du tenke på som åpent for hele verde - i evig tid. Ikke legg ut noe som er for privat til å tåle at bestemor eller en fremtidig arbeidsgiver leser det.
    2. Unngå å legge ut sensitive opplysninger om deg selv. Religion, legning, politiske synspunkt og sykdomsopplysninger er ting som det med god grunn normalt stilles svært strenge krav til å få lagre!
    3. Ikke bruk facebook til jobb, utdanning eller i sammenhenger der du kan komme til å "pålegge" andre til å benytte tjenesten.

    SvarSlett
  2. Facebook er frivillig. At skatteopplysningene dine ligger der ute UTEN din samtykke (lenk: http://www.bt.no/skatt/index.jsp?search=&fid=&kid=&fra=&til=&aar2000=checked&aar2001=checked&aar2002=checked&fnavn=Svend+Andreas&enavn=Horgen) er mye mer alvorlig. Kun i tilbakestående landet vi bor i regnes det som normal.

    SvarSlett