I serien "mine pedagogiske tips", kommer nå et tenkt opplegg som snart skal prøves i praksis i ymse situasjoner. Dette forslaget er forøvrig en videreutvikling av en idé fra Rune Vindenes, tidligere ansatt i firmaet "it´s learning". Dette virker kanskje ikke som et pedagogisk tips, men les gjennom før du dømmer, så ser du trolig at dette kan være veldig interessant/spennende for læringssituasjoner.
Før selve tipset presenteres, er det viktig å forklare situasjonen i skoleverk/UH slik jeg opplever den. Selv om læringsplattformer (LMS) har vært i bruk en god stund, er mye av helt basis-funksjonalitet nokså ukjent for mange lærere. Dette er et inntrykk jeg sitter igjen med etter å ha holdt en hel del kurs om pedagogisk bruk av it´s learning, tester og Web 2.0-teknologier. De pedagogiske eksemplene nikkes det over, men under praktiske øvelser, ser jeg at mange sliter med å realisere ting og vite hvordan de skal klikke. Min påstand er derfor at en viss kjennskap til mulighetene som ligger i verktøyene i læringsplattformene (LMS) blir en viktig forutsetning for å kunne gjennomføre/realisere gode digitale aktiviteter. Verktøyene skal selvsagt ikke diktere pedagogikken, men det jeg hevder er at en grunnleggende kjennskap til verktøyene, er en stor fordel. Folk må likevel selv lære seg verktøyene, men kanskje det oppleves kjedelig og "tungt"? Dermed bærer det til beskrivelsen av tipset jeg har kalt "it´s a quest"...
Utfordring og observasjon: Det er vanskelig å skape motivasjon blant lærere til å klikke rundt på egenhånd for å lære verktøyene å kjenne i datasystemer som skal brukes i forbindelse med læring. Dette gjelder i stor grad LMS-systemer som for eksempel it´s learning.
Mål: Tilby en morsom og engasjerende gjennomgang av verktøy, funksjonalitet og pedagogiske muligheter i LMS-et.
Form: Quest, konkurranse, som brukt i dataspill.
Myntet på: Lærere og undervisningspersonell i UH-sektoren, videregående skole, skoleverket, og liknende.
Selve tipset: Bruk tester, undersøkelser, forum, notater, pekere og så videre, og knytt disse finurlig sammen som en rebus som skal løses gradvis. Hver enkelt lærer skal prøve å komme seg gjennom rebusen, og sende inn løsningsordet (og gjerne være med i trekningen av en iPhone, en sydentur, eller en pose twist :-). For eksempel vil læreren, etter å ha fått en viss score på en test, få en tilbakemelding som gir ledetråd til hvor en skal gå videre, og en liten bit av rebusen som skal løses. Læreren blir kanskje ledet til en undersøkelse, og i slutten av denne fins en ny ledetråd. Så bærer det til et forum hvor en skal skrive et innlegg, deretter skal en laste opp en fil, se en instruksjonsvideo som presenterer bloggverktøyet, klikke en lenke til noe relevant stoff på Internett, og så videre. Fantasien setter grenser. Hele tiden samles nye biter av rebusen opp.
Deltakeren av it´s a quest ser for så vidt alle elementene i menyen, men må gjøre disse i rekkefølge for at løsningsordet skal gi mening. Man skal bare innom noen elementer i menyen, og det kan være lagt inn avledningselementer for å lure/straffe de som forsøker å ta snarveier eller jukse seg unna opplegget. En må altså følge "quest-en" slik den er lagt den opp. Underveis får en selvsagt ikke bare samlet sine ledetråder, men en får også lære mye om virkemåten til verktøyene. Det er nettopp læringen og aktiviteten/prosessen som er hele hensikten!
Noe tilsvarende kan trolig brukes i undervisning, med faglig innhold i stedet for fokus på meta-læring om verktøyene i LMS-et... Jeg ser for meg bruk av it´s a quest i for eksempel programmeringsfag, der studentene ledes gjennom lærestoff, tester og undersøkelser, på jakt etter sine ledetråder. De motiveres, engasjeres og jobber aktivt, på en ny og spennende måte. Forandring fryder.
Ser du for deg at et slikt opplegg kunne passe for ditt fag? Hvordan?
Hvis dette viser seg å være nyttig, så kommer flere tips jevnlig som blogginnlegg...