24. august 2013

Nytt fag om PLN - nesten gratis

Kortversjon: 

Et nytt, nettbasert fag på 10 studiepoeng om PLN - personlig læringsnettverk starter 3.september. Siden det er del av et forskningsprosjekt koster det nesten ingenting å delta nå i høst. PLN er en nyttig metode for personlig læring (livslang læring) som kan brukes av lærere eller av elever/studenter. Men hvordan - det er et spørsmålet :-)
Vårt svar er faget PLN - personlig læringsnettverk (10 studiepoeng, IFUD1049): http://www.aitel.hist.no/fag/pln/

Lengre forklaring: 

PLN står for "personal learning network" eller personlig læringsnettverk på norsk. Det handler om å lære i nettverk med andre. Både på et personlig plan, som støtte i undervisningen og som undervisningsopplegg for elever/studenter. Bruk av sosiale medier er nærliggende, men ikke nødvendig. Mange setter likhetstegn mellom Twitter og PLN, men PLN kan være mye mer enn Twitter.

Vi starter nå opp et 10 studiepoengsfag om PLN, nettbasert. Det er nesten gratis første gang. Hvorfor? Fordi faget utvikles som del av et forskningsprosjekt i regi av Norgesuniversitetet. Jeg leder prosjektet og er faglærer i faget, men også andre deltar.

Normalt ville et 10 studiepoengsfag (som for eksempel IKT i læring) koste 10.000 kroner som nettstudium (vi har omtrent samme pris som konkurrenter per studiepoeng). Men så har vi valgt å sette 1.000,- i pris første gang det kjøres. Altså 1/10 av ordinær pris. Egentlig kunne det vært gratis, men da ville vi vært i den bisarre situasjonen at vi hadde fått veldig mange som hadde tatt faget bare for å samle studiepoeng. Derfor en symbolsk, lav kostnad for å sile ut de som faktisk brenner for å lære om læring.Dersom du er interessert i IKT i læring, så er faget relevant for deg. Dersom du er interessert i hva sosiale medier og PLN/PLE er, så vil du få mange svar i dette faget. Eller kanskje du har en kollega som vil lære seg noe slikt.

Vi fokuserer både på teori og verktøy, på strategier og læringsteorier i faget.

Faget kan du lese mer om her: http://www.aitel.hist.no/fag/pln/

Påmeldingsfrist: 2.september. Oppstart er 3.september, men som vanlig hos oss skjer det meste asynkront så du kan jobbe med stoffet nokså fleksibelt. Webinarene som skal arrangeres i faget, er riktignok synkrone, men valgfrie å delta på og det blir også gjort videoopptak av dem.

For deg som vil vite enda mer om PLN:
Det blir som nevnt arrangert flere webinarer om PLN utover høsten. Primært myntet på de som tar faget, men også åpent for alle som vil i tillegg. Få varsling via e-post om slike webinarer (og kun det) ved å melde deg på e-postlisten for webinarvarsling her: http://bit.ly/webinarepost

Høres et slik fag relevant ut som bidrag til feltet "IKT i læring"? Kommentarer mottas som vanlig med takk!

4 kommentarer:

 1. For de av oss som ikke ønsker studiepoeng, men å lære mer om hva PLN er - kan vi følge kurset?

  SvarSlett
 2. Hei! Det er dessverre ikke noen åpen variant av kurset, vi tilbyr bare kurs med studiepoeng (prisen er satt uavhengig av om man skal ha studiepoeng eller ikke). De som eventuelt ikke vil fullføre øvingsopplegg/eksamen får lov til det, og kan i så fall jobbe med lærestoffet som ønskelig. Tanken er for øvrig å gjøre lærestoffet fritt tilgjengelig, men ikke før til våren når faget er gjennomført en gang (får nyttige tilbakemeldinger fra høstens studenter).

  SvarSlett
 3. Er ikke lærer, men jobber i PP-tjenesten. Er interessert i å lære mer om pln/ ple, men har ikke undervisningserfaringer å diskutere eller blogge om. Hva tenker du om det? Går det an å være med og delta på det som er generelt?

  SvarSlett
 4. Hei, du trenger ikke være lærer for å ha (godt) utbytte av faget. Det viktigste er en interesse for læring. Alle har behov for å lære, og PLN handler om hvordan en kan bruke et personlig læringsnettverk til uformell læring. En øving går på undervisning, men for de som ikke er lærere har vi løst det slik at en skal beskrive et undervisningsopplegg en selv har vært "utsatt for" som kan gjøres anderledes med PLN. Så svaret er ja - det går an å være med i faget selv om du ikke er lærer. Velkommen i fall du melder deg på! Merk fristen i dag. Meld på via http://itfag.hist.no.

  SvarSlett