25. mai 2012

A tribute to Hans Rosling

Hvem er den beste foredragsholderen i verden? Vanskelig å si, men jeg holder en knapp på svenske Hans Rosling.

Se for eksempel på TED-presentasjonen nedenfor på 13 minutter om religioner og barnefødsler. Innholdet er interessant, men det som er mest fascinerende er presentasjonsformen. At Hans Rosling er ansett som en av de beste foredragsholderne i verden, er ikke rart:
  • Han har veldig solid kunnskap på sitt felt og utstråler stålkontroll i det faglige som han snakker om. 
  • Han bruker et (egenutviklet) verktøy for å presentere, som i seg selv er veldig informativt og som han behersker å snakke omkring på en engasjerende måte. 
  • Presentasjonen er godt innøvd, men det virker lett og ledig likevel. 
  • Han byr på seg selv når han snakker, og sprudler av entusiasme. 
  • Han bruker små og enkle, men likevel veldig kraftfulle pedagogiske triks. I ovennevnte TED-presentasjon stiller han for eksempel ett (ett) sentralt spørsmål til publikum først i presentasjonen, som gjør at de følger med underveis, og når han tar opp spørsmålet på slutten så avsløres svaret basert på alt han har snakket om underveis. Det å identifisere et slikt sentralt spørsmål og å bruke det på denne måten i formidlingen, er ikke noe mange gjør. 
  • Fra 10 til 13 minutter ut i presentasjonen skal han forklare hvorfor et tall blir som det blir (10 millioner milliarder og ikke 7 milliarder). Det er egentlig enkel matematikk, men ikke så enkelt å oppdage uten å få det forklart. Etter å ha fulgt med så langt i foredraget vil tilhørerne naturlig være i moduset "jeg lurer på hvorfor det blir 10 og ikke 7". Dette forklarer Rosling på en glimrende måte ved å flytte på noen bokser. Denne biten alene er rett og slett severdig og typisk Rosling. En formidler av høy klasse. 
Anbefaler også de andre TED-presentasjonene til Rosling, de er alle vel investert tid å se.

Hvike foredragsholdere/foredrag mener du er best?

PS: Det er ikon for fullskjermvisning øverst til venstre i videovinduet.

11. mai 2012

Vekk liv i din døde blogg

Stadig flere som hadde og skrev blogg de siste årene, har opplevd at bloggen sin blir mindre og mindre oppdatert. Undertegnede også. Mange har kanskje gått over til å bruke Twitter mer aktivt, og opplever at bloggen blir for treg, traust og kanskje kjedelig? Tid kan være en annen faktor. På en måte er det forståelig at tidsklemma tar de fleste, men uansett årsak er dette veldig dumt i en større sammenheng. Fordi summen av bloggere i bloggosfæren var dyktige og hadde mye god kunnskap og erfaringer å dele.

blablabla
Har du ikke mer å skrive om? Det tror jeg ikke noe på! Foto: "blablabla" fra @svendah på flickr: http://www.flickr.com/photos/svendah/7110468613/in/set-72157629884501719

Det skrives så mange Twitter-meldinger at Twitter ikke klarer/vil gjøre dem søkbare langt bakover i tid. Twitter-meldinger du skriver går tapt etter 1 måned (det vil si at de ikke kan søkes opp selv om de ligger i profilen din, om jeg har forstått det riktig). Blogginnlegg blir derimot varig kunnskap. Dessuten har du mer plass på deg når du skal formulere noe i bloggform.

Jeg har selv hatt en blogg over lang tid hvor publiserings-frekvensen har dalt kraftig. Etter å ha tatt opp bloggskrivingen igjen den siste tiden, innser jeg hvor verdifullt blogging er. Både for egen læring (skriveprosessen er lærerik) og for andre som leser (noe kommentarer og spredning/favoriting på Twitter vitner om) og for meg når jeg får kommentarer (innspill) fra andre. Noen av innspillene kommer på Twitter, mens noen kommer som bloggkommentarer. Jeg skrev nylig et lengre innlegg om hva blogging er og hvorfor det er så kraftig - i fall du gikk glipp av det kan du jo vurdere å lese det etterpå.

Før i tiden var det så enkelt. Da var det bare blogg, og tiden var bedre. Nå kjemper bloggen om oppmerksomheten, og det kan virke krevende å skrive blogginnlegg med stadig mindre tid å bruke. Og å lese andres innlegg enten det er med en RSS-leser eller andre hjelpemidler, tar også tid.

Jeg vil likevel slå et slag for blogging - har du en blogg som kan synes å ha gått av med døden, så vurder å sparke liv i den igjen. Det tjener både du, leserne dine og ikke minst kunnskapsplattformen Internett på.

Enig?

6. mai 2012

Mine foredrag fra itslearning-konferansen 2012

Jeg bidro med to innlegg på brukerkonferansen til itslearning i Bergen 24. og 25.april 2012. Her er begge bidragene:

Plenumsforedraget "Aktiv bruk av itslearning" på onsdag:



Parallellsesjon "Nettbasert læring og itslearning" på tirsdag:



Det er en god del pedagogiske tips til god bruk av itslearning i begge presentasjonene, og selv om parallellforedraget er noe mer spisset mot nettbasert undervisning så mener jeg en del av tipsene der kan anvendes også i en klasseromssituasjon.