26. september 2012

Webinar om video/snarfilm


I snarfilm-prosjektet skal vi dele erfaringer om "pedagogisk bruk av video". Hvordan bruke video på ulike måter i undervisningen? Hvordan lage video? Aktivisere og motivere?

Vi inviterer de som har lyst til å delta på et nettbasert "webinar" via Adobe Connect:


20. september 2012

Hva har jeg lært av snarfilm-prosjektet?

Dette innlegget ble også postet på snarfilm-bloggen den 20.sep. 2012.

Her er en liten video hvor jeg forteller om hva jeg har lært i snarfilm-prosjektet. Ca 2 minutter og 30 sekunder lang.



Håper den kan motivere deg til å lære mer om snarfilm-prosjektet, for eksempel ved å se på websidene våre http://snarfilm.no.

22. august 2012

Følg med på tipsserie om effektivitetstips på itfag-bloggen

På jobb-bloggen vår (jeg jobber ved Avdeling for Informatikk og e-Læring ved Høgskolen i Sør-Trøndelag) skriver vi mye som du kanskje har interesse av å lese. Adressen er http://blogg.itfag.hist.no og du kan lese om data, teknologi, utfordringer og nøtter, studentaktiviteter, informasjon om forskningsarbeidet vårt, intervjuer med næringslivet og mye mer. Og ikke minst en nyoppstartet tipsserie med effektivitetstips.

Det kan derimot være slitsomt å følge med fordi nye blogginnlegg kommer i ny og ne, uten noe fast mønster. Noen lesere besøker bloggen av og til og leter etter nye ting. Noen abonnerer via RSS. Det er enda mer lettvint å abonnere på nye blogginnlegg via e-post, og det er en ny funksjonalitet vi har ordnet nå i dag. Gå til http://blogg.itfag.hist.no og legg inn e-postadressen din i høyremargen. Deretter får du nye innlegg tilsendt på e-post.


Det kan være lurt, fordi utover høsten kommer mange innlegg i tipsserien om effektivitetstips, hvor vi blant annet tar for oss effektiv bruk av e-post, gjøremålslister, Evernote/DropBox/Google Docs, nyttig bruk av sosiale medier, produktivitet med mobiltelefonen, hvordan finne godt støttestoff effektivt og noe som heter Pomodoro. Følg med så får du mange gode tips som garantert kan gjøre deg mer produktiv og effektiv. Ovenfor leste du "vi tar for oss..." men i praksis er det jeg som skriver tipsserien om effektivitetstips.



PS: Jeg hadde opprinnelig tenkt å kjøre tipsserien om effektivitetstips på denne bloggen, men fant ut at den er veldig relevant for våre datastudenter, så derfor postes den på itfag-bloggen. Skal snart starte opp en tipsserie om itslearning-tips på denne bloggen (tipsserie 3), og selvsagt fullføre tipsserie 2 om Web 2.0. Min første tipsserie (tipsserie 1 om digitale tester) er forresten ferdig og på ca 40 A4-sider totalt.

3. august 2012

Ny prosjektblogg du bør følge

Jeg leder et prosjekt i 2012-2013 om PLN (personlig læringsnettverk) støttet av Norgesuniversitetet. Prosjektet har en egen blogg hvor det jevnlig vil postes innlegg relatert til PLN, sosiale medier, Web 2.0 og læring fra oss i prosjektgruppen. Du kan sette opp e-postvarsling eller abonnere via RSS. Kom gjerne med innspill på innleggene vi skriver der! Noen ganger vil blogginnlegg som jeg står bak krysspostes også på denne bloggen, men som hovedregel ikke.

Bloggen har adresse http://plnprosjekt.blogspot.no/

25. mai 2012

A tribute to Hans Rosling

Hvem er den beste foredragsholderen i verden? Vanskelig å si, men jeg holder en knapp på svenske Hans Rosling.

Se for eksempel på TED-presentasjonen nedenfor på 13 minutter om religioner og barnefødsler. Innholdet er interessant, men det som er mest fascinerende er presentasjonsformen. At Hans Rosling er ansett som en av de beste foredragsholderne i verden, er ikke rart:
  • Han har veldig solid kunnskap på sitt felt og utstråler stålkontroll i det faglige som han snakker om. 
  • Han bruker et (egenutviklet) verktøy for å presentere, som i seg selv er veldig informativt og som han behersker å snakke omkring på en engasjerende måte. 
  • Presentasjonen er godt innøvd, men det virker lett og ledig likevel. 
  • Han byr på seg selv når han snakker, og sprudler av entusiasme. 
  • Han bruker små og enkle, men likevel veldig kraftfulle pedagogiske triks. I ovennevnte TED-presentasjon stiller han for eksempel ett (ett) sentralt spørsmål til publikum først i presentasjonen, som gjør at de følger med underveis, og når han tar opp spørsmålet på slutten så avsløres svaret basert på alt han har snakket om underveis. Det å identifisere et slikt sentralt spørsmål og å bruke det på denne måten i formidlingen, er ikke noe mange gjør. 
  • Fra 10 til 13 minutter ut i presentasjonen skal han forklare hvorfor et tall blir som det blir (10 millioner milliarder og ikke 7 milliarder). Det er egentlig enkel matematikk, men ikke så enkelt å oppdage uten å få det forklart. Etter å ha fulgt med så langt i foredraget vil tilhørerne naturlig være i moduset "jeg lurer på hvorfor det blir 10 og ikke 7". Dette forklarer Rosling på en glimrende måte ved å flytte på noen bokser. Denne biten alene er rett og slett severdig og typisk Rosling. En formidler av høy klasse. 
Anbefaler også de andre TED-presentasjonene til Rosling, de er alle vel investert tid å se.

Hvike foredragsholdere/foredrag mener du er best?

PS: Det er ikon for fullskjermvisning øverst til venstre i videovinduet.

11. mai 2012

Vekk liv i din døde blogg

Stadig flere som hadde og skrev blogg de siste årene, har opplevd at bloggen sin blir mindre og mindre oppdatert. Undertegnede også. Mange har kanskje gått over til å bruke Twitter mer aktivt, og opplever at bloggen blir for treg, traust og kanskje kjedelig? Tid kan være en annen faktor. På en måte er det forståelig at tidsklemma tar de fleste, men uansett årsak er dette veldig dumt i en større sammenheng. Fordi summen av bloggere i bloggosfæren var dyktige og hadde mye god kunnskap og erfaringer å dele.

blablabla
Har du ikke mer å skrive om? Det tror jeg ikke noe på! Foto: "blablabla" fra @svendah på flickr: http://www.flickr.com/photos/svendah/7110468613/in/set-72157629884501719

Det skrives så mange Twitter-meldinger at Twitter ikke klarer/vil gjøre dem søkbare langt bakover i tid. Twitter-meldinger du skriver går tapt etter 1 måned (det vil si at de ikke kan søkes opp selv om de ligger i profilen din, om jeg har forstått det riktig). Blogginnlegg blir derimot varig kunnskap. Dessuten har du mer plass på deg når du skal formulere noe i bloggform.

Jeg har selv hatt en blogg over lang tid hvor publiserings-frekvensen har dalt kraftig. Etter å ha tatt opp bloggskrivingen igjen den siste tiden, innser jeg hvor verdifullt blogging er. Både for egen læring (skriveprosessen er lærerik) og for andre som leser (noe kommentarer og spredning/favoriting på Twitter vitner om) og for meg når jeg får kommentarer (innspill) fra andre. Noen av innspillene kommer på Twitter, mens noen kommer som bloggkommentarer. Jeg skrev nylig et lengre innlegg om hva blogging er og hvorfor det er så kraftig - i fall du gikk glipp av det kan du jo vurdere å lese det etterpå.

Før i tiden var det så enkelt. Da var det bare blogg, og tiden var bedre. Nå kjemper bloggen om oppmerksomheten, og det kan virke krevende å skrive blogginnlegg med stadig mindre tid å bruke. Og å lese andres innlegg enten det er med en RSS-leser eller andre hjelpemidler, tar også tid.

Jeg vil likevel slå et slag for blogging - har du en blogg som kan synes å ha gått av med døden, så vurder å sparke liv i den igjen. Det tjener både du, leserne dine og ikke minst kunnskapsplattformen Internett på.

Enig?

6. mai 2012

Mine foredrag fra itslearning-konferansen 2012

Jeg bidro med to innlegg på brukerkonferansen til itslearning i Bergen 24. og 25.april 2012. Her er begge bidragene:

Plenumsforedraget "Aktiv bruk av itslearning" på onsdag:



Parallellsesjon "Nettbasert læring og itslearning" på tirsdag:



Det er en god del pedagogiske tips til god bruk av itslearning i begge presentasjonene, og selv om parallellforedraget er noe mer spisset mot nettbasert undervisning så mener jeg en del av tipsene der kan anvendes også i en klasseromssituasjon.

20. april 2012

Læring i skyene

Hva er læring i skyene? Hva kan det være? Hvilke muligheter har en lærer som ønsker å lage motiverende, aktiviserende og engasjerende undervisningsopplegg med Web 2.0-baserte tjenester?

Jeg holdt åpningsforedraget på årets NVU-konferanse i Grimstad 17.april 2012. Se presentasjonen på SlideShare eller nedenfor:


Har du innspill? Hvilke erfaringer har du om læring i skyene?

17. april 2012

Foredrag om sosiale medier

Jeg får stadig forespørsler om å fortelle overordnet om hva sosiale medier er, hvordan det brukes og hvorfor det er relevant for virksomheter. Forrige måned snakket jeg både for Skien Rotaryklubb og for studenter ved Høgskolen i Telemark ved et besøk på Klosterøya. I stedet for å sende ut på e-post, har jeg lastet opp på SlideShare og inkluderer her på bloggen.
Det fins mange måter å formidle kunnskap om sosiale medier på. Presentasjonen forsøker å gi konkrete eksempler, forklare virkemåten til sentrale verktøy og tjenester, fokusere på gevinster og effekter, og ikke minst gi et overblikk over det nye paradigmet som Web 2.0 og sosiale medier innebærer. Vil du lære mer, så vurder å melde deg på det nettbaserte faget Sosiale medier (jeg er en av faglærerne) eller følg med på den pågående tipsserie 2 om Web 2.0.

15. april 2012

Blogg - et nav i 2.0-verdenen


Dette innlegget er en del av tipsserien om Web 2.0 og tar opp hva blogg er og hvordan en blogg kan brukes. En blogg er etter min mening en av de mest sentrale tjenestene innen Web 2.0 og verdt å bruke for både privatpersoner, lærere, studenter/elever, næringsliv, organisasjoner og andre samfunnsaktører. Innlegget er en del lengre enn et vanlig blogginnlegg, noe som skyldes at det er lærestoff i flere nettbaserte fag ved HiST, blant annet IKT og læring (LN504D), Sosiale medier (LN203D) og IT Introduksjon (LN307D). Det er forsøkt skrevet slik at det kan gi mening for alle.


Hva er en blogg?
En blogg er i utgangspunktet en slags dagbok på nett, hvor en kan skrive ned tanker, erfaringer, ting en interesserer seg for eller synspunkter. Blogg kan brukes til mye, for eksempel

26. januar 2012

Snart halvårsenhet klar for lærere

Det er snart tid for en ny runde av våre nettbaserte fag for lærere. Vi øker nå porteføljen med et nytt fag, og har nå 4 direkte relevante fag for lærere på totalt 24 studiepoeng.

Vi har også lagt ut mye mer informasjon om fagene våre enn tidligere, på en nokså ryddig og konsistent måte. Her kan du lese eksempel på beskrivelse av faget IKT og læring (LN504D): http://aitel.hist.no/fag/lms/.

Har du en kollega som vil lære mer om god bruk av læringsplattformer, vurdering med digitale tester, hvordan Web 2.0 kan brukes i undervisningen og innholdsproduksjon (video m.m) så er det nettbaserte faget IKT og læring (LN504D) en mulighet til å lære mye som er direkte anvendbart i en pedagogisk sammenheng, og omtrent så fleksibelt som en kan få det: Alt skjer på nett, fristene er veiledende og du kan til en viss grad tilpasse øvingsoppgavene til din undervisningssituasjon slik at det blir matnyttig for deg. Faget er ikke fullsatt, så det er fritt fram å melde seg på (frist er 1.februar, men trenger du noen dager ekstra, så ta kontakt). Jeg er for øvrig faglærer i IKT og læring (LN504D) og Pedagogisk bruk av digitale tester (LN392D). Tilbakemeldinger viser at tidligere studenter har fått godt utbytte. 

En ulempe for noen, er at for eksempel faget IKT og læring (LN504D) "bare" er på 6 studiepoeng. Vi hører stadig om lærere som ønsker tilbud på 15 studiepoeng eller mer. Tanken fra vår side er at de som ønsker å ta noe med overkommelig arbeidsmengde kan gjøre det, mens de som ønsker mange studiepoeng innenfor feltet, skal kunne kombinere med andre fag på 6 studiepoeng: 


Altså 24 studiepoeng totalt. Har vi planlagt enda flere fag? Ja. Vi fikk tildelt et prosjekt om PLN (Personlig læringsnettverk) i regi av Norgesuniversitetet som starter nå i 2012. Et viktig resultat av prosjektet er et nytt fag på 10 studiepoeng om hvordan en kan bruke personlige læringsnettverk. Det kommer trolig på plass fra og med januar 2013 (med forbehold). Etter det har vi 34 studiepoeng (30 tilsvarer en halvårsenhet for lærere, men det er samtidig sannsynlig at vi kutter ned hvert fag fra 6 til 5 så da blir det faktisk 30 totalt).

Høres en slik pakke på 30 studiepoeng med disse ingrediensene interessant ut? Tips gjerne en kollega. Vi trenger mange studenter for å kunne opprettholde og videreutvikle tilbudet, og synes det er oppriktig gøy å undervise i dette fagfeltet. 

6. januar 2012

Gratulerer med iTunes U, Telemark!

I Telemark har de videregående skolene kommet seg på iTunes U. Lærere i for eksempel matematikk, fysikk og kjemi fra Telemark er på de øverste plassene på iTunes U-nedlastinger for tiden. De har danket ut store amerikanske universiteter, og ikke minst den fantastiske "A romp through the history of philosophy" med Marianne Talbot (ja, jeg har hørt hele). Dette gjelder riktignok norsk iTunes Store, men det er likevel imponerende (en kan bytte land nederst i iTunes Store og ser da helt andre 10-på-topp-lister).

Telemark danker ut University of Oxford, januar 2012

Gratulerer så mye til de som jobber med teknologi, læring og video i Telemark. Spennende å følge med på det dere gjør!

Anbefaler deg som er lærer å laste ned en episode eller to og vurdere hvorvidt denne formen for lærestoff kan være nyttig å lage - og dele med andre. Det er faktisk helt overkommelig å produsere videoer selv. Trenger du tips til hvordan, så sjekk ut Snarfilmbloggen http://snarfilm.blogspot.com. Snarfilm er et Norgesuniversitetsprosjekt hvor jeg og flere andre deler erfaringer knyttet til videoproduksjon. Vi kaller det "Snarfilm" fordi målet er å kunne produsere gode, pedagogisk gjennomtenkte videosnutter raskt og effektivt.

Jeg tror Telemark gjør det helt riktig i det de har demonstrert på iTunes U. Ikke lange "forelesninger", men korte, modulære videosnutter. Det at de deler sitt arbeid så aktivt på iTunes U, er motiverende for andre lærerkollegaer landet over, og det må også (så vidt jeg kan skjønne) være både lettvint og motiverende for elevene. Ekstra fint er det at iTunes U-tilstedeværelse ikke er begrenset til kun i-produkter fra Apple. Apple godtar nemlig at en har innholdet sitt der en vil. iTunes U er kun en av mange parallelle kanaler. Slik ekskluderes ingen, men mange nås.