27. desember 2007

Tidenes enkleste backup

Hvordan bytte ut min 80 GB interne harddisk i MacBooken med en ny 160 GB, uten å måtte installere alt manuelt på nytt? Jeg fant løsningen, og lærte mye om backup og den fantastiske programvaren Time Machine samtidig... (Gidder du ikke lese alt, så les i hvertfall konklusjonen nederst)

Fase 1: Problemstillingen

  • Installerte først Leopard for en ukes tid siden, og en rekke programmer som Office, FireFox, Opera, ... Importerte også inn kalenderavtaler, bokmerker, adresser og gjorde ymse innstillinger (skjermbeskytter, snarveier etc). Da fikk jeg et "rent" system (kunne også valgt å oppgradere, men tok ikke sjansen på det)
  • Jeg skrev ned alt jeg gjorde av installasjon og innstillinger og lagret i en tekstfil (det er greit å ha en slik oppskrift og det tok ikke mange sekundene per program)
  • Når installasjonen var nesten ferdig, og jeg skulle flytte over mine digitale bilder, oppdaget jeg at 80 GB var vel lite!!!
  • Jeg innså at jeg burde bytte ut harddisken til for eksempel 160 GB. Dumt å oppdage slikt først etter å ha brukt flere timer på å installere og stille inn, men det skjedde meg (noe jeg faktisk er glad for nå i ettertid)
  • Jeg så for meg at jeg måtte ta ut den gamle disken, sette i den nye, og følge installasjonsoppskriften min (tekstfil) slavisk.

Fase 2: Time Machine to the rescue...

  • Jeg leste på diverse nettsider at Time Machine (backup-program som følger med Leopard) tar en fullstendig backup av hele systemet. Jeg leste videre at Time Machine av samme grunn kunne brukes til å rekonstruere en ødelagt disk
  • Koblet derfor til en ekstern disk, og Time machine spurte umiddelbart om jeg ønsket å bruke den eksterne disken til backup.
  • Hele systemet ble så tatt backup av, og det tok 1-2 timer. Innstillingene viste at alt ble tatt med (ingenting av mapper var utelatt fra backup-listen i innstillingene, foruten om backup-disken selv - for hvis ikke blir det syklus-problemer).
  • Etter de 2 timene, utforsket jeg den eksterne disken (ren nysgjerrighet). Jeg oppdaget at alle filene som før lå på den eksterne disken, var intakte. Leopard hadde i tillegg lagd en ny mappe på toppnivå som het Backups.backupdb. Inne i denne mappen lå alt av mine filer, programmer og konfigurasjonsfiler som en flat filstruktur som jeg kunne navigere fritt i (antall GB stemte også med antall GB fra originaldisken)
  • Jeg ventet så en times tid, og da startet Leopard med automatisk backup (skjer hver time) siden den eksterne backup-disken fortsatt var koblet på. Det som da skjedde, var at en helt ny mappe med HELE systemet ble laget under Backups.backupdb. Jeg hadde altså fått 2 helt fullstendige backuper av systemet med en times mellomrom. I løpet av timen mellom de to backupene, hadde jeg bare opprettet én ny fil. Likevel var hele systemet tilsynelatende tatt backup av på nytt, og det hele tok noen sekunder. Økningen av plassforbruk var bare økt tilsvarende den ene filen. Hvordan får Apple til dette?
  • Svaret er at de bruker såkalte harde lenker. Mac er jo Unix i bunn og grunn (BSD). De har også et system som heter FSEvents for å fange opp alle endringer.

Time Machine i Mac OS X Leopard tar automatisk backup av hele systemet når ekstern disk er tilkoblet. Klikk for større versjon

Fase 3: Rekonstruksjonen

  • Fjernet så den gamle harddisken (vanlig liten stjerneskru + skrujern av type Torx T8)
  • Satte inn den nye disken
  • Startet maskinen og satte inn installasjons-DVD med Leopard
  • Mac-en fant ikke den nye disken. Programmet Diskverktøy er tilgjengelig fra menyen i installasjonsprosessen
  • Etter å ha formattert disken med filsystemet Mac OS Extended (journalført), fant heller ikke installasjonsprogrammet disken. Etter en restart, gikk det så meget bedre.
  • Dersom den tomme disken hadde vært formattert som Mac OS Extended (journal) fra før av, ville stegene over ikke vært nødvendige.
  • Nytt forsøk på installasjon, men i stedet for å trykke Neste... Neste... Neste (som bare ville gitt et nyinstallert system) valgte jeg fra menyen "Rekonstruer fra Time Machine"
  • Valgte den eksterne disken som kilde (den hadde jo selve backupen)
  • 1 time senere var systemet helt identisk med det som Time Machine hadde tatt backup av fra den gamle disken. Alle programmer, innstillinger, bokmerker, adresser, kalenderoppføringer - alt, var helt likt.

Fase 4: Lærdom og konklusjon

Time Machine synes for meg å være et meget imponerende produkt, og mange seriøse websteder sier at dette programmet alene er verdt pengene det koster å oppgradere Leopard. Jeg er enig. Primærbruken til Time Machine er backup. Apple har observert at bare 4% av brukermassen tar backup jevnlig. De har som mål at 100% av Leopard-brukerne skal ta backup jevnlig, og Time Machine er så lett i bruk av jeg tror de kan nå et slikt mål! Det er brukervennlig og tar backup uten at du trenger å tenke på det (og du kan koble til ekstern disk når det passer deg). Time Machine er også ultra-brukervennlig på å rekonstruere data, noe som må sies å være en viktig suksessfaktor. Dette er altså primærbruken.

Navigasjon i gamle backuper er intuitivt og enkelt med Time Machine i Leopard. Klikk for større versjon

Best av alt er likevel sekundærbruken, nemlig muligheten til å rekonstruere maskinen på en lett måte. Fremgangsmåten min over virker kanskje tungvindt, men i prinsippet er den meget enkel. Kort oppsummert:

  1. Dersom mac-en din blir stjålet, går i gulvet eller at disken på annen måte streiker, så har du allerede backupen klar - fordi du har brukt Time Machine jevnlig :-)
  2. Du setter inn installasjons-DVD-en i den nye mac-en din og plugger på backup-disken
  3. Du velger å ikke installere vanlig, men å rekonstruere fra Time Machine på backup-disken.
  4. Du går på handletur eller trimmer eller gjør noe annet gøy et par-tre timer. Når du kommer tilbake er alle dine data, innstillinger, programmer og minner på plass igjen!

3 enkle steg, med andre ord. Lettere og mer behagelig kan jeg ikke se for meg at det er å miste, bli frastjålet eller skulle bytte ut en Mac! Det er likevel en viss fare for at time machine blir en sovepute. Et viktig poeng tror jeg derfor er å være bevisst på å ikke la eksterndisken bli med på reise. Den bør generelt sett oppbevares fraskilt fra maskinen. Går backupen tapt sammen med maskinen, er en nemlig ute og kjører. To eksterne disker bør kanskje vurderes.

Til slutt tror jeg at Leopard-DVD-en må være med i rekonstruksjonsprosessen rett og slett for å unngå piratkopiering, eller kanskje maskinen trenger en slags boot for å hjelpe seg selv i gang.

18. desember 2007

Stem på LMS

Hvilket LMS-system bruker du? Dersom du ikke har stemt enda (eller leser RSS), så se i margen øverst til høyre i bloggen min. Der kan du angi hvilket system du bruker. Akkurat nå leder Fronter knapt over it´s learning, mens Moodle og andre systemer er relativt underrepresentert. Hvordan liker du systemet ditt? Kommenter gjerne kort (eller langt).

Status i avstemningen per 18.desember kl 15:49. Det er fortsatt noen dager igjen å stemme på

14. desember 2007

DLO-forum i Oslo om automatiserte tester

DLO-forum ved Universitetet i Oslo på torsdag, hadde som tema: "Bruk av digitale tester - hvordan vurdere studentene?"

Media har i det siste hatt fokus på PISA-testene (som viser at norske skoleelever jevnt over har dårligere kunnskap enn elever i andre land). Er det selve PISA-testene eller elevene eller begge deler det er noe galt med? Hvem har skylden for det dårlige resultatet - Kristin Clemet, elevene, foreldrene, samfunnet, lærerne eller skolen? Disse diskusjoner vil jeg ikke begi meg ut i, men jeg har selv erfart at det er krevende å lage gode tester som en med sikkerhet vet vil måle det vi ønsker å måle (særlig i summativ vurdering).

I lys av dette ble innlegget til professor Svein Lie fra lærerutdanningen ekstra interessant. Han holdt et meget inspirerende foredrag om hva en test egentlig er og består av, og hva som må til for å lykkes med tester i summativ vurdering. Lie argumenterte for en grundig diskusjon rundt hva vi ønsker å måle i forkant av at testen lages, og pekte på viktigheten av å vektlegge og dokumentere høy reliabilitet i tester. Det er vanskelig å lage gode tester, men det er fullt mulig gjennom en systematisk analyse av spørsmålene og testen som sådan.

Førsteamanuensis Rune Flikke fortalte om formativ bruk av tester ved Sosialantropologisk institutt. Tester kan motivere studenter og brukes underveis til å forberede på eksamen (tradisjonell form) og få ned en ellers høy strykprosent. Formativt bruk av tester kan motivere og veilede. Midt i foredraget til Flikke sang en gjeng med kommende skolelys seg gjennom korridoren utenfor lokalet (Sancta Lucia :-)

Jeg brukte til slutt den siste timen til å snakke om kreativ bruk av tester og testverktøy med utgangspunkt i et ønske om å skape gode læringsprosesser og motiverende aktiviteter. Hva med å la studentene lage sine egne tester? Dette er utprøvd i mine fag på HiST med relativt stor suksess, og lar seg enkelt realisere i et LMS-system (typisk it´s learning eller Fronter), men krever også en veldefinert oppgaveformulering for å lykkes. Andre pedagogiske opplegg er for eksempel å gi en test i forkant og i etterkant av en læringsøkt. Midtveis i foredraget tok vi en gruppevis økt der tilhørerne fikk tenke kreativt sammen, med felles oppsummering i form av et tankekart etterpå. Alt av interessante ressurser i denne sammenheng, kan lastes ned fra mine FoU-sider.

Hva synes du om bidraget? - ta gjerne en liten undersøkelse dersom du var med på DLO-forumet i Oslo!

Automatiserte tester (multiple choice-formen) er kommet for å bli, og utgjør etter min mening et meget viktig verktøy i lærerens digitale/pedagogiske portefølje. Lærere har nå mulighet for å enkelt lage digitale tester (i læringsplattformen) som rettes automatisk (derav begrepet "automatisert test"). Vi kan en del om tester ved HiST, Tester byr på muligheter såvel som utfordringer. Vi har derfor (i samarbeid med Høgskolen i Telemark) gjennom et prosjekt i regi av Norgesuniversitetet, opprettet et såkalt "levende nettsted" der brukerne kan bidra med innhold, kunnskap og erfaringer om testing. Vi har også utviklet et 6-studiepoengs kurs om automatiserte tester (mer info om dette på nettstedet). Dersom du er interessert i å følge med på det som skjer fremover, så registrer deg gjerne som en såkalt "Interessert person".

4. desember 2007

Konferanse i Thessaloniki

30.november holdt jeg foredrag om "Pedagogical use of multiple choice tests - students create their own tests" på konferansen Informatics Education Europe II i Thessaloniki, Hellas. Presentasjonen kan lastes ned som PDF eller du kan lese hele paperet om du skulle ha interesse av det.


Jeg er god i programmering, men denne koden blir faktisk helt gresk for meg... Klikk på bildet for å åpne i større versjon

Her er et sammendrag fra noen av fordragene fra sesjonene, og godbiter jeg snappet opp:

  • Eric Roberts har skrevet mange bøker, blant annet om Java. Han holdt åpningsforedraget og slo fast at det er enorm etterspørsel i markedet, men altfor få studenter. Hvordan kan en gjøre IT og programmering morsomt og attraktivt for ikke-nerder?
  • Patrick Jermann (Sveits) snakket om hvordan en kunne lage systemer for læring som blir som ett med den som lærer, på samme måte som blindestaven blir som et ekstra sanseorgan for den blinde. Han hadde også interessante tanker for å få enda bedre blended learning. Han har forresten jobbet mye med LMS-systemet Moodle og blant annet programmert en egen plugin.
  • Demosthenes Stamatis forklarte en modell hvor de først hadde identifisert studentenes misforståelser (misconceptions) i Prolog (meget vanskelig språk), og så brukt dette aktivt til å undervise mer målrettet. Logikkprogrammering er "nødvendig" for å utvikle intelligente systemer.
  • Hvordan visualisere virkemåten til en løkke i programmering? En kan la en hammer slå ned en spiker, helt til spikeren er nedslått. Da vises både gjentakelse og evaluering av betingelse
  • I programmering fikk en studentgruppe i oppgave å forstå et program. De skulle så observere oppførsel ved kjøring av programmet basert på en viss input. Til slutt skulle de forklare skriftlig (refleksjon) forskjellen på deres prediksjon og observasjonen. Interessant!
  • Rational Rose o.l brukes i næringslivet, men er komplekst for studentene. En greker hadde laget et verktøy for å validere UML-diagrammer vha learning by doing. Tilbakemeldinger underveis hjalp studenten til å korrigere feil
  • Mange snakket om hvordan en skulle få studenter til å bruke tid på studiene. I programmering kan for eksempel oppgaver som en kan relatere til i sitt liv, med fordel brukes (if-test om forsikringsutbetaling i stedet for noe fiktivt).
  • Hayes var opptatt av hvordan en kan automatisere retting av oppgaver der studentene har designet med UML og kodet etterpå.
  • Jeg ledet en sesjon (noen timer før det egentlige bidraget mitt), men det var bare 3 tilhørere i tillegg til meg og de som skulle presentere :-( Synd, for innleggene var meget bra.


Presentasjonen til Symeon Retalis, en greker jeg har kommunisert mye med tidligere i et prosjekt (E-LEN) men aldri sett før... Klikk på bildet for å åpne i større versjon

28. november 2007

Tankekart til idémyldring

Det slår meg gang på gang - det er utrolig mange kreative lærere rundt om i landet! Tirsdag holdt jeg foredrag for "Lærende Nettverk" i Brønnøysund om pedagogisk bruk av it´s learning (ca 20 lærere, skoleledere og it´s learning-ressurspersoner fra Sør-Helgeland).

Jeg holdt først en presentasjon over generell pedagogisk bruk, med fokus på hvordan en kan tenke for å realisere ulike pedagogiske opplegg. Jeg viste et par eksempler på alternativ bruk av forum (blant annet Forum som ordbok).

Deretter kjørte vi en spennende aktivitet: Bruk av tankekart til å idémyldre i plenum. Deltakerne fikk først "brainstorme" i små grupper noen minutter, og idéene ble oppsummert av undertegnede på direkten vha et tankekart (verktøyet MindManager). Sammen bygget vi på kort tid opp mange nyttige idéer og fikk også illustrert nytten av å jobbe sammen og tenke sammen for å lette utviklingen av pedagogiske opplegg.

Et lite utdrag av tankekart som ble utviklet i fellesskap i Brønnøysund

Dersom du har interesse av det, så kan du se den generelle presentasjonen om pedagogisk bruk av it´s learning (som PDF eller video)

25. november 2007

NFF-konferansen 2007

NFF-konferansen 2007 handlet blant annet om læring på arbeidsplassen, kontakt mellom næringsliv og akademia, og nye teknologier. Jeg bidro med et innlegg om Rasjonell pedagogisk bruk av teknologi og programvare der jeg snakket litt om Web 2.0 og LMS-systemer opp mot læring.

Nye teknologier er spennende. Vi kan sette oss mange pedagogiske mål for undervisningen. For meg blir det stadig viktigere med stikkord som informasjon, produksjon, kreativitet, erfaringsdeling, samarbeid, kommunikasjon, nettverk og ikke minst refleksjon.

Det interessante er at slike stikkord er beskrivende for nye teknologier og tjenester på Internett. Enda bedre: Dette er morsomt å drive med! Noen få eksempler:

  • informasjon - tilegne og søke informasjon på nye måter (RSS, tagging ++)
  • produksjon - lage egen podcast (oppsummering av et tema med egne ord)
  • kreativitet - gjennom spennende verktøy, mulighet for å produsere noe digitalt (gjerne sammen med andre) og ikke minst dele dette, stimuleres kreative evner en kanskje ikke visste en hadde... (YouTube)
  • erfaringsdeling og samarbeid - bygge opp noe i fellesskap (Wikipedia)
  • kommunikasjon - chat, forum, blogging, Second Life og så videre
  • nettverk - FaceBook, LinkedIn, ...
  • refleksjon - blogg (akkurat nå reflekterer jeg, og det lærer jeg mye av :-)

Kort oppsummert ser vi altså et skifte fra å konsumere informasjon til også å produsere (til beste for fellesskapet), dele og skape nettverk på nye måter. Har du tanker om hvordan nye teknologier kan brukes til beste for læring?

31. oktober 2007

Stor interesse for tester

Det er åpenbart stor interesse for pedagogisk bruk av automatiserte tester i Norge. 1.november starter et 6 studiepoengs kurs opp i regi av Norgesuniversitetet (HiST og HiT), og etter bare ca 10 dager med markedsføring i veldig liten skala (utvalgte kontaktpersoner) er kurset fullt: 25 deltakere fra høgere utdanning, videregående skole og barne/ungdomsskole. Det er spesielt interessant å se at mange fra grunnskolen deltar på kurset.

Det kan være mange årsaker til at lærere ønsker å ta i bruk automatiserte tester (flervalg, multiple choice). For det første benyttes læringsplattformene (LMS) it´s learning, Fronter, Moodle og liknende av mange. Disse har innebygde verktøy for å lage tester med automatisert tilbakemelding og retting. Når alt skjer digitalt, kan deler av undervisningen effektiviseres. For det andre oppdager stadig flere de store fordelene som følger med en god, pedagogisk bruk av slike tester. Den som skal lære, kan bli motivert, få umiddelbar respons, indikasjon på hva som bør jobbes mer med, og så videre. Fordelene med slike tester ved både formativt og summativt bruk, er mange. Utfordringene er derimot også mange, og nettopp dette oppdager fort de som har prøvd å bruke tester i undervisningen. Behovet for undervisning i riktig og god bruk av både flervalgstester spesielt og IKT i undervisningen generelt, er ikke bare tidsriktig, men også helt nødvendig.

Kurset tar opp ulike aspekter ved det å lage gode tester. I tillegg ønsker vi å bygge en kunnskapssamling på vårt levende nettsted om automatiserte tester hvor alle kan bidra med eksempler og erfaringer, stille spørsmål eller gi svar.

Det er gledelig å se at stadig flere oppdager at automatiserte tester ikke er en papegøye fra Amerika, men snarere et viktig pedagogisk verktøy i enhver moderne lærers portefølje. Med flervalgstester er det mulig å oppnå mange positive effekter som supplerer og forsterker andre pedagogiske aktiviteter.

Er du interessert med tanke på fremtidige kurs, så meld din interesse her.

26. oktober 2007

Leopard er best

Har du noen gang vurdert en Mac? Nå er det beste tidspunktet. I dag kom nemlig Leopard, verdens beste operativsystem, og alle nye Mac-er har dette installert. I tillegg får du iLife-pakken for det jeg mener tilbyr den beste digitale opplevelsen av bilder, musikk og video.

Backup kan neppe gjøres enklere enn med Time Machine i Leopard. Klikk for større versjon

Hva som er et godt nok operativsystem for deg (eller mer generelt: system), kan sikkert diskuteres. Er du litt nysgjerrig på Mac, så les gjerne videre. Med system mener jeg i dette innlegget alt det som du får med datamaskinen når du slår den på. Windows Vista er et slikt system som er nytt i forhold til Windows XP. Ubuntu er et Linux-system som har blitt populært, da det er en brukervennlig inngang til Linux-verdenen, og selvsagt helt gratis. I 2 år har Mac-brukere hatt systemet Tiger, mens nå i dag kom Leopard (mer nøyaktig versjon Mac OS X 10.5). Apple hevder at Leopard er verdens beste operativsystem. Jeg tror de har rett.

Ved valg av datamaskin og system blir det for meg viktig å tenke på:

  • Hva følger med en ny maskin, klart til bruk?
  • Hvor lett er det å komme i gang med produktive oppgaver?
  • I hvilken grad trenger en å bekymre seg for virus og andre sikkerhetsmessige aspekter?
  • Er backup nødvendig? Svaret er selvsagt: "Ja, alltid" men hvor lett er det å foreta backup i praksis?
  • Hvor brukervennlig er systemet?
  • Hvor samspilte er de ulike delene av systemet, og hvor lett er det å flytte og dele data mellom programmer (også tredjeparts) ?
  • Hvor lett er det å jobbe profesjonelt
  • Hvor lett er det å jobbe privat, eller kose seg med musikk, bilder, lyd, video etc
  • Hvor dyrt er systemet totalt sett, over tid?
  • Hvor mye programvare finnes for plattformen, både gratis og kommersiell?

  • Hvor god støtte er det for maskinvare (skrivere, harddisker, nettverk og liknende) ?

Med "stabler" tilbyr Leopard deg å unngå rot på skrivebordet. Klikk for større versjon

Er du nysgjerrig, så se gjerne mitt sammendrag av hva Leopard har å by på av ny funksjonalitet, eller se en flott video som på en enkel måte går gjennom de viktigste egenskapene til systemet. Husk også at Leopard har alt det andre som Tiger har hatt i 2 år, og at det i listen er nye ting. Windows Vista har en del av det som Tiger har hatt i 2 år, og Vista har også noe av det som Leopard nå kommer med. Problemet, slik jeg ser det, er at Vista mangler en hel del ting som gjør brukeropplevelsen enda bedre. I tillegg stoler jeg rett og slett mer på det systemet som har hatt en viss type funksjonalitet lengst. Ta for eksempel søk: Tiger har hatt søk etter alt på maskinen i løpet av noen få sekunder i 2 år nå. Vista fikk det nå for noen måneder siden. Det har for meg med modenhet å gjøre. Microsoft er kjempedyktige, men de klarer ikke å lage noe perfekt første gang. Det gjør heller ikke Apple. Sånn sett er de likestilte. Problemet til Microsoft, er at Apple har et stort forsprang, og det gjør at Apple nå med Leopard forbedrer ytterligere de egenskapene som Microsoft med Vista profilerer som nye. I tillegg introduserer Apple mye nytt, som kanskje Windows-brukere får oppleve om noen år. Ren logikk sier at Apple vinner. Mine 10 års erfaring med Windows og 1 års erfaring med Mac OS X, sier også at Apple vinner.

Jeg håper likevel Microsoft fortsetter kappløpet, for det vil presse bransjen ytterligere videre, og konkurranse er sunt. Linux-distroene bør heller ikke glemmes som etter hvert meget brukervennlige produkter. Aktører som Google er nå outsidere, men kan bli jokeren om noen år.

Midt oppi all spenningen velger jeg definitivt Mac. Det er fordi jeg kan svare nokså positivt på alle punktene i listen min øverst i dette innlegget. Det er selvsagt ikke noe fasitsvar for din situasjon, men det er interessant å få vite: Hva velger du og hvorfor?

21. oktober 2007

Endelig er Leopard her

Endelig er Leopard her - Apple sitt nye operativsystem! Her er noen av nyhetene som jeg vet at jeg kommer til å sette pris på. Her er et utdrag fra Apples: 300 new features (har ikke oversatt)

Cover Flow
Flip through your files in the Finder just like you flip through your album art in iTunes. Cover Flow displays the first page of every document. You can also click through multipage documents and play movies.

Stacks
Organize files in a neat stack on the Dock. One click and the stack springs open, revealing items in an elegant arc or an at-a-glance grid. Find your downloads quickly in one dedicated stack. Downloads from Safari, iChat, and Mail are automatically saved to the Downloads stack. Say goodbye to desktop clutter.

Quick Look
Look inside any document without launching an application. Use Quick Look with documents, images, songs, and movies and get a large-size preview of the file.

Back Up Everything
Automatic backup, built right into your Mac. Never worry about losing a file again. See what your computer looked like in the past.

Quick Look Before Restoring
Quickly preview your files before you restore them to make sure those documents are really the ones you want.

Preserve Access Privileges
Back up the entire system and all users at once, while maintaining the access privileges associated with your files.

Spaces
Organize your activities into separate spaces and easily switch from one to another. Make a space for work or play. View all of your spaces onscreen at the same time. With a drag and drop you can move an application window from one space to another or reorder your space.

To-Dos in Mail
Create to-do items directly from email messages or notes in Mail. Simply highlight text in an email, then click the To Do button to create a to-do from a message.

RSS
Subscribe to an RSS feed in Mail and you’ll know the moment an article or blog post hits the wire. Even better, you can choose to have new articles appear in your inbox. Add news feeds to Mail directly from Safari. If you’ve already read an article in Safari, it will show up as read in Mail.

Inline Editing in iCal
Effortlessly add attendees or change an event's time directly on the event itself. The new Inline Inspector window appears when you double-click any event, making it faster and easier to change details on the fly.

Auto Pick in iCal
Find the earliest time that everyone is available for your meeting — with a single click.

Office Hours in iCal
Specify your working hours for a given week so that others know when you're available for meetings.

Wikipedia in Dictionary
Wikipedia is built right into Dictionary. You get a great Mac OS X user interface with super-fast searching and beautifully laid out-results.

Apple Dictionary
Get to know your Mac even better. A dictionary of Apple terms is built into Dictionary.

Improved PDF Annotations
Take advantage of new PDF annotations in Preview. Add Stickies-style notes and links to websites or other pages within the PDF. Mark important areas in ovals or rectangles and highlight text. All annotations are saved with the PDF so you can share them with others.

Instant Alpha Background Removal
Easily remove the background from an image, leaving just the subject, using Previe.

PDF Manipulation in Preview
Re-create your PDF as you like. Move individual pages around, or remove pages altogether. You can even combine PDFs with a simple drag and drop.

GPS Metadata Support
Get real information from your photos. If your image has embedded GPS metadata, Preview will show you exactly where that perfect photo was taken. Open the Image inspector and select GPS. Preview pinpoints the location where you took the photo on a world map. From there you can even open the GPS location in Google Maps.

Spring-Loaded Dock
Items in the Dock are spring-loaded. Just drag a file, hover over any application in the Dock, and press the Space bar — the application opens instantly. For example, to add a picture to your iPhoto library, just drag the image file and hover over the iPhoto icon in the Dock. Press the Space bar, and once iPhoto opens, you can drag the image into your iPhoto library. If you drag a file and hover over a stack, pressing the Space bar opens a Finder window showing the contents of the stack.

Instant Screen Sharing from the Finder
Start an interactive screen sharing session with other Macs on your network. Just select the Mac from your sidebar and (if authorized) you can see and control the Mac as if you were right in front of it. Change a system preference, publish an iPhoto library, or add a new playlist to iTunes.

Path Bar
Choose Show Path Bar from the View menu and the path is visible at the bottom of the Finder window. You can also drag files to any location in the Path Bar.

New Folder of Options
Take control your view options. Adjust the grid spacing to move icons closer together or further apart for the currently viewed folder, or with one click make this view the default for all your folders.

Screen Sharing
Collaborate with a buddy via iChat. Work on a Keynote presentation together, surf the web as a team, or help each other with an iMovie project. iChat initiates the connection (asking permission first) with an audio chat so you can talk things through as you work or play. Trade views of each other’s desktops. Even drag files from one computer to the other. Show nearly any file on your system through an iChat video conference. Put on an entire photo slideshow, click through a Keynote presentation, play a movie, and more — in full screen, accompanied by a video feed of you hostin.

Backdrop effects
Drag an Apple-designed backdrop or your own photo or video into the video preview window to create an effect that will fool your buddies into thinking you’re chatting from your living room, the beach, or the moon.

Video Recording
Use Photo Booth to make movie clips. Capture those precious moments and send them to your friends in an email message.

Printable Font Book
Print out comprehensive previews of your fonts, including sample text in varying sizes or all available glyphs.

Enhanced Find
Instantly and graphically locate any text on the current web page. Safari highlights every instance of the word you’re searching for and even dims the rest of the page so you can focus on the results of your find.

Advanced Searches
Use a richer search vocabulary. The Spotlight search field now supports Boolean logic with AND/NOT/OR and parenthesis syntax. Search category labels such as “author” or “width.” Use ranges in your search including “greater than” and “less than.” Spotlight also understands quoted phrases and dates.

Calculations in Spotlight
Find answers fast. Just activate Spotlight and type in a simple or sophisticated equation, and Spotlight will instantly show you the result. Enjoy support for over 40 functions ranging from simple math to logarithms to trigonometry.

Spotlight Application Launching
Launch applications quicker. The Spotlight default item is now the Top Hit, so if you search for an application, all you have to do is press Return to launch it.

iLife Media Browser in Open Panel
Access iLife content from any Mac OS X application. Now the iLife Media Browser is integrated into the Open panel.

OpenDocument and Word 2007 Formats
Take advantage of TextEdit support for the Word 2007 and OpenDocument formats for reading and writing.

Guest Log-In Accounts
Allow anyone to surf the web and check email as a guest on your Mac. When they log out of the guest account, Mac OS X purges the account, removing any trace of their activity. So each time someone logs in as a guest, he or she gets a fresh, unused account.

Scroll Non-Active Windows
Scroll any open window, even if it’s not active. Simply position your mouse over the target window and scroll.

Clock Overlay on any Screen Saver
Keep track of the time on any screen saver by overlaying a digital clock.

Alex - A New Voice
Give yourself a new voice. Meet Alex — a new English male voice that uses advanced, patented Apple technologies to deliver natural breathing and intonation, even at fast speaking rates.

Improved Network Preferences Interface
Enjoy a simpler, more elegant view of your network preferences. Network status and configuration details are combined into a single, easy-to-understand view.

AppleTV like interface
Sit back and be amazed. Front Row works just like Apple TV.

Dashcode IDE
Quickly design, code, and deploy your Dashboard widget.

Automatic PC Key Remapping
When using Windows, use whatever keyboard you wish. Boot Camp automatically detects Apple keyboards and remaps PC key commands to appropriate keys.

UI Recording and Playback
Add even more capabilities to your workflows in Automator. Use a new action called Watch Me Do that lets you record a user action (like pressing a button or controlling an application without built-in Automator support) and replay as an action in a workflow.

Create Instruments with DTrace
Monitor system activity from high-level application behavior down to the operating system kernel, all thanks to the power of DTrace and the instrument builder.

Tagging Downloaded Applications
Protect yourself from potential threats. Any application downloaded to your Mac is tagged. Before it runs for the first time, the system asks for your consent — telling you when it was downloaded, what application was used to download it, and, if applicable, what URL it came from.

Sandboxing
Enjoy a higher level of protection. Sandboxing prevents hackers from hijacking applications to run their own code by making sure applications only do what they’re intended to do. It restricts an application’s file access, network access, and ability to launch other applications. Many Leopard applications — such as Bonjour, Quick Look, and the Spotlight indexer — are sandboxed so hackers can’t exploit them.

Tabbed Windows
Keep multiple Terminal sessions. Rearrange your tabs with just a drag and drop. Combine all your open Terminal windows into a single window with multiple tabs. Save the configuration of all your open windows as a workspace. The location, window settings, and shell configurations of multiple windows can then be recalled instantly.

17. oktober 2007

Kurs om pedagogisk bruk av automatiserte tester

Har du ønske om å bruke automatiserte tester (flervalgstester) for å øke motivasjonen til studentene, bedre læringen, teste bredere i pensum og effektivisere formativ og summativ vurdering?

Det arrangeres et nettbasert kurs (6 sp) for lærere om "pedagogisk bruk av automatiserte tester" med oppstart 1. november 2007 (avsluttes 1.februar 2008). Kurset er resultat av et prosjekt i regi av Norgesuniversitetet.

Kurset er gratis, og åpent for påmelding. Du kan også lese mer informasjon om kurset og dets innhold.

Kurset tar opp blant annet:

  • Historikk og introduksjon til tester
  • Hvordan lage gode spørsmål
  • Pedagogisk bruk av tester, formativt
  • Tester i summativ vurdering (eksamen etc)
  • Analyse og forbedring av tester og spørsmål
  • Avanserte tema: gjenbruk, verktøy, spørsmålsbanker etc.

I tillegg til kurs utvikles også et nasjonalt, levende nettsted som skal fungere som en ressursbank og et forum for lærere som trenger konkrete tips og råd til bruk av automatiserte tester. Nettstedet er "levende" i den forstand at det legges opp til brukerstyrt innhold der alle kan bidra med erfaringer og ressurser. Du kan registrere deg i forumet på vårt "levende nettsted", og du vil da få tilgang til ressurser, kunne spørre og svare i diskusjonsforum og bidra med innhold. Vi håper du vil være med i nettverket av mange interesserte personer som bruker tester i praksis i egen undervisning!

15. september 2007

Utrolig tavle

Denne tavleløsningen fra MIT er mildt sagt imponerende, og gjør det mulig å tegne simuleringer for hånd og så kjøre disse. Se videoen selv:

8. september 2007

Digitalt torg 2007

Jeg har vært på en rekke konferanser og seminarer (30+?) de siste årene. De som har imponert meg mest, holder til i Brumunddal i form av Digitalt Torg. Det var en rekke konkrete, relevante sesjoner á 45 minutter som gikk om og om igjen. Det betyr at deltakerne kunne gå på det de hadde lyst til å lære om, når det måtte passe. De kunne faktisk også få med seg alt, fordi sesjonene gikk om og om igjen. Noe som de fleste alltid lurer på, er nemlig dette med "valgte jeg rett sesjon nå? Gikk jeg glipp av noe viktig?" Med en slik ny organisering som jeg opplevde i Brumunddal, kan en også gjøre bruk av relativt små, intime lokaler, siden ikke alle er tilstede hele tiden. En slik organisering tror jeg med fordel kan være god inspirasjon for vanlige tradisjonelle konferanser og workshops.

Kvaliteten på bidragene var (meget) bra, med engasjerte lærere i god dugnadsånd. De som tror at barneskole-innhold er upassende for høgere utdanning, må tro om igjen. I Brumunddal og Ringsaker har de fine erfaringer på praktisk bruk av smartboard, activeboard, podcast, lego i undervisningen, digitale videoressurser, repositorier (NRK), storyline/photostory, verktøy i LMS, ny bruk av Office 2007, elever som lager innhold (podcaster, videofilmer, powerpointer +++), hjelpemidler til lese/skrivevansker og så videre.

Jeg holdt forresten åpningsforedraget om hvordan nye teknologier og trender kan påvirke læring, og håper at noen av de 200 lærerne fikk litt inspirasjon til å teste ut wiki, blogg, podcast, og kjøre pedagogiske aktiviteter der elevene kanskje i større grad blir skapere av innhold. Hvis du er interessert, så er foredraget mitt lagt ut og du kan også lese mer om hva Web 2.0 gir av muligheter

5. september 2007

Ulike typer av blogging

Dette er en blogg som heter gjemmesiden. Her er en rekke ting som jeg mener er verdt å ta vare på. Gode idéer, triks eller ting som bør diskuteres.

Hva kan man egentlig blogge om? Presentasjonen (under) har mange interessante kategorier av blogging/bloggere, og har også listet opp for hver kategori hvor vanskelig det er å lykkes, antall innlegg en bør begrense seg til per uke, og sjanse for å skape diskusjon. Jeg prøver selv (gjemmesiden) på den første typen som listes opp (den vanskeligste påstås det også :-) eller eventuelt på en kombinasjon av flere typer.

2. september 2007

Smart - Hvor smart er du?

Hvilke smarte mapper, sanglister, adresselister etc. har du? Utfordringen er å klare å tenke nytteverdi, og formulere gode smarte mapper/album. Her er mine favoritter, og håper du vil dele dine erfaringer ved å kommentere

iTunes:

  • Julemusikk: Sjanger er julemusikk
  • Kjempebra: Vurdering er 4 eller 5 stjerner
  • Minst ganger: Ganger spilt er mindre enn 2 + podcast er usann (evt + sjanger er ikke julemusikk :-)
  • Alle nye podcaster: Podcast er sann + ganger spilt er 0
  • Alle videopodcaster: Podcast er sann + videotype er film

iPhoto:

  • Tilhører ikke noe album: Album er ikke hvilket som helst (forklaring, se nederst i tidligere innlegg om smart bildeadministrasjon)
  • Filmklipp 2007: Nøkkelord er film + Dato er i området 1.1-31.12.2007
  • Broer: Nøkkelord er bro

Adressebok:

  • Har (ikke) bursdag: Fødselsdag er (ikke) angitt
  • Samme for e-post og mobil (ser altså hvem som jeg har ufullstendig informasjon for)
  • Finner ikke noe tilsvarende for å filtrere ut de som ikke har fått bilde enda. Vet noen det?
  • Nylig endret: Kort har blitt endret i 2 uker
  • Kollegaer: E-post inneholder @hist.no

Mail (tips fra Merlin Manns 43folders)

  • Alle med flagg: Meldingen er flagget
  • Flagg innboks: Meldingen er flagget + Meldingen er i innboks
  • Nylig sendt: Dato mottatt er i løpet av de siste 2 dager + Meldingen er i sendt-mappen. Viktig: Kryss av for "Inkluder meldinger i Sendt-postkassen" (litt merkelig formel, men det fungerer)
  • Nylig åpnet: Dato lest er i løpet av de siste 6 dager

Finder:

  • Aktive dokumenter: Type alle + sist åpnet siden i går + hjem-mappen
  • Alle store PDF: Type PDF + størrelse mer enn 5 MB
  • Programmer åpnet i dag: Type Programmer + Sist åpnet i dag
  • Ikke tatt backup av enda: Type alle + Fargeetikett=lilla

Kanskje banalt for noen, men morsomt og ikke minst nyttig synes jeg. Erfaringsutveksling er lurt. Hvor smart jobber du? :-)

21. august 2007

Hva er wiki?

Hva er en wiki? En mer visuell (og morsom) forklaring finner en neppe... (Fant denne blant annet i Tore Hoel sin blogg)

Ved HiST har vi brukt wiki-teknologi i både undervisning og prosjektarbeid. Erfaringene er stort sett gode. Her er noen presentasjoner om bruk av wiki i undervisningen

Hva tror du om å bruke wiki i undervisning og prosjektarbeid? Kommenter gjerne under innlegget!

18. august 2007

Verdens beste program

Her er en video av et helt fantastisk "software concept that streamlines the design process". Noe av det beste jeg har sett på lenge!

Paint

6. august 2007

Google, et LMS?

Trenger vi LMS i utdanning? Det er stadig flere som snakker om mulighetene som ligger i såkalte Web 2.0-tjenester. Norgesuniversitetet ved Dag Rune Ramstad melder at studiet "IKT for lærere" ved Høgskolen i Østfold bruker en "ny" digital læringsplattform satt sammen kun av Web 2.0-tjenester. Videre melder Dag Rune om at Linköpings Universitet går for Google sin e-posttjeneste overfor studentene.

I LMS-ene har vi funksjonalitet for samarbeid, informasjonsutveksling og produksjon. Google tilbyr mye av det samme - gratis. Jeg har brukt Google privat til e-post, kalender, RSS-leser, bildedeling og blogg. Jeg har brukt LMS-er til å undervise. Undervisning i et LMS kan innebære å formidle informasjon og lærestoff, informere om tidspunkter for aktiviteter, evaluering, vurdering, igangsette aktiviteter som blogging, deling av studentressurser og så videre. En sammenlikning mellom LMS-funksjonaliteten og Google-applikasjonene er nærliggende.

Google tilbyr per dags dato en rekke, gratis funksjonalitet direkte i nettleseren, og har også laget en Education-pakke.

  • Asynkron og synkron kommunikasjon ==> Gmail (e-post), Google groups (forum), Google Talk (chat)
  • Samskriving ==> Google Docs (erstatning til Word, støtter mange samtidige forfattere)
  • Informasjon ==> Google Docs, Google Notes, Google Reader (RSS),
  • Bilder ==> Google Picasa webbasert klient
  • Kalender ==> Google Calendar
  • Blogg ==> Blogger/Blogspot (støtter også gruppeblogger)
  • Annet ==> Google Maps/Earth (2D og 3D kartsøk) og Google SketchUp for 3D-tegninger
  • Enda, enda mer ==> Google kommer stadig opp med nye tjenester, og gamle forbedres kontinuerlig
  • Marratech ==> En MEGET interessant nyvinning fra Googles side, er at de har brukt 100 millioner (svenske?) til å kjøpe konferanseløsningen Marratech. Hva skal Google med Marratech? Det er i hvertfall liten tvil om at konferanseløsninger ala Marratech er mye mer avanserte enn LMS-enes konferanseverktøy...

Felles for mange av disse tjenestene fra Google, er at du i tillegg til å bruke den aktuelle tjenesten for deg selv, kan velge hvem som skal få tilgang til dine ressurser. Deling står sentralt i Googles verden (trolig fordi deling også gir Google et større datagrunnlag for datainnsamling, indeksering, personifisering, ...). Google kan derfor i stor grad erstatte et LMS, i hvertfall slik den jevne lærer bruker et LMS. En lærer kan velge å dele bilder, kalenderoppføringer og dokumenter med studentene, og kan med letthet simulere mye av funksjonaliteten kjent fra LMS-ene.

Det er også vesentlige forskjeller mellom Google og et vanlig LMS slik vi kjenner dem i dag. LMS-ene er laget for ett formål - undervisning - mens Google-produktene er blitt så fleksible at de kan brukes i undervisning. Den totale brukeropplevelsen mellom LMS-systemene og Google går foreløpig (etter min mening) i favør av LMS-ene. Google vinner derimot på hurtighet, søkemuligheter og ikke minst brukervennlighet på applikasjonsnivå. For eksempel gir Google Docs samskriving en ny dimensjon. Google lar deg opprette nye diskusjonsgrupper eller følge med på gamle, og du kan dele ressurser med andre på en lett måte. Google Calendar kan synkroniseres med mobile enheter og Outlook/iCal. Hendelser vises på en intuitiv måte og opprettes lynkjapt vha klikk-dra-og-skriv-inn-avtalen-direkte. Google satser tungt på Ajax, og det er liten tvil om at Google gjør det best på applikasjonskvalitet. Spørsmålene blir likevel mange:

Kan Google eller liknende Web 2.0-teknologier brukes som en fullverdig erstatning til LMS? Hva skal eventuelt til? Er det ønskelig?

Kommenter gjerne på dette innlegget :-)

30. juli 2007

Getting things done

GTD (Getting Things Done) er en metodikk som handler om å få kontroll på dine gjøremål. I et velfungerende GTD-system vil du alltid jobbe effektivt, ha en tom innboks og mental kontroll på det du har å gjøre. Her er en kort oppsummering:

Innboksen min er tom, er det mulig?... :-) Klikk på bildet for å åpne i større versjon

  • Definer innbokser, for eksempel en innboks for e-post, en for papirark på jobben, og en for private ark hjemme. Alt som mottas skal inn i innboksen.
  • En innboks, særlig for e-post, skal nesten alltid være tom. Elementene skal behandles med en gang (eller med jevne mellomrom). Start på toppen, jobb nedover, og ikke slutt før du er ferdig!
  • For hvert element du bearbeider i innboksene dine, skal du spørre deg: Hva er dette? Kan jeg gjøre noe med det?
  • Hvis nei (at du ikke kan gjøre noe med dette) skal du enten:
    • slette det
    • legge det i en mappe for mulig oppfølging en eller annen gang (altså en kanskje-liste eller kanskje-mappe)
    • lagre det i et arkiv (typisk mappe i e-postsystemet ditt, mappe på datamaskinen din eller fysisk mappe)
  • Hvis ja (du kan gjøre noe med dette - "action"), så gjør ett av følgende:
    • Hvis det er en større sak (flere deloppgaver), så lag et prosjekt av dette, eller legg oppgaven til i et eksisterende prosjekt.
    • Hvis oppgaven kan løses på mindre enn 2 minutter, så gjør det med en gang
    • Deleger oppgaven til andre, hvis mulig, og legg i en mappe "vent" i fall du må følge opp når oppgaven er løst av den andre parten.
    • Utsett til et spesielt tidspunkt (legg i kalenderen) eller legg i en ASAP-todo-liste (gjøremål som skal gjøres så fort som mulig) som du jevnlig går igjennom når du har ledig tid og trenger "noe å gjøre".
  • Prosjekter er som nevnt over, litt større grupper av oppgaver. Det er viktig å behandle også prosjektene med jevne mellomrom. Behandlingen blir på samme måte som over: Gjør umiddelbart hvis mindre enn 2 minutter, deleger til andre, eller legg i en ASAP-todo-liste eller i kalenderen.

Klikk på bildet for å åpne i større versjon

Dersom en følger GTD, skal en i teorien (og mange klarer det i praksis) klare å gjøre ting mye mer effektivt, og til riktig tid. I tillegg, og kanskje det viktigste poenget: En føler at en blir kvitt den mentale belastningen det er å hele tiden vite at en skal gjøre noe, uten nøyaktig å vite hva. Det å se på en innboks med 100 eller 1000 elementer er slitsomt, og fører ofte (i følge GTD-teorien) til at en ikke klarer å begynne en gang. Med GTD som metodikk vil en kunne tenke kreativt i visshet om at systemet håndterer når en skal gjøre hva. Samtidig vil en få mye bedre kontroll over hva som skal gjøres.

Det er enkelt å få innboksen tom, bare kjør gjennom presentasjonen til Merlin Mann under. Egentlig en veldig bra presentasjon!

Til slutt: Merlin Mann skriver et interessant innlegg som mange menn (meg inkludert), og kanskje også noen damer, kunne hatt godt av å lese: My War on Clutter: Never “organize” what you can discard

22. juli 2007

Google-tips

Søkemotoren Google har mange nyttige, skjulte funksjoner. Her er noen eksempler:

Bruk Google som kalkulator ved å skrive følgende inn i søkefeltet:

  • 3*4+8 (vanlig kalkulator, se mulige operatorer)
  • 7,99 USD in NOK (valuta, se bildet)
  • 25% of 1300 (prosent, for eksempel moms)
  • 25% of 1300 NOK in NOK (kombinasjon)
  • 60 mph in km/h (fartsomregning)
  • 23 C in F (temperatur)

Google kan også brukes til å begrense, filtrere eller spesifisere søk:

  • php site:hist.no (søker etter PHP på bare HiST sine sider)
  • link:phpbok.no (hvilke sider er det som har en lenke til www.phpbok.no?)
  • lms learning wiki filetype:pdf (kun PDF-dokumenter med søkeordene lms, learning og wiki)
  • php horgen svend inurl:print (antakeligvis utskriftsvennlige sider med søkeordene, men ingen garanti)

18. juni 2007

Hvorfor backup?

(Melodi: «Yesterday», The Beatles)

Yesterday,
All those backups seemed a waste of pay.
Now my database has gone away.
Oh I believe in yesterday.

Suddenly,
There´s not half the files there used to be,
And there´s a milestone hanging over me
The system crashed so suddenly.

I pushed something wrong
What it was I could not say.
Now all my data´s gone
and I long for yesterday-ay-ay-ay.

Yesterday,
The need for back-ups seemed so far away.
I knew my data was all here to stay,
Now I believe in yesterday.

6. juni 2007

Smart bildeadministrasjon

Jeg tagget nylig alle bildene i iPhoto (bildebehandlingsprogram som følger med Mac-en), og ser nå verdien av en slik "smart" form for organisering, kontra "dum" operasjon på filnivå som jeg har gjort i årevis (under Windows). Nå har også Windows Vista-brukere muligheten til bedre bildebehandling, så om du bruker iPhoto/Mac eller Windows, anbefaler jeg å lese videre. Verden blir ikke den samme etter tagging av dine bilder med nøkkelord!

Hvordan skal jeg få vist alle bilder av en bro der det samtidig er fin natur i bakgrunnen? Alle bilder der både jeg og kona er samtidig? Julebilder mellom 2003 og 2006 fra juleselskaper av maten på bordene?

Svaret ligger i bruk av nøkkelord/merkelapper/tagger, heretter kalt tagger. Tagger er genialt! Med tagger + enten smarte album eller filtrering eller søk er mulighetene uendelige for uttrekk av relevant informasjon. Det jeg trenger, når jeg trenger det. Her ser du mine nøkkelord i iPhoto. Kanskje ikke optimalt, men jeg har funnet at det fungerer greit.

Min organisering av bilder i iPhoto: Jeg har basert meg på mapper på årstall, og beskrivende albumnavn. Det ligger mye informasjon i albumnavnene, så det er en fin kilde for å finne fram til det en trenger. Skjermbildet (klikk for fullversjon) avslører detaljene:

  • mapper på årstall
  • undermapper på vår/høst/sommer/vinter
  • album med beskrivende tekst
  • i hvert album har jeg bilder i ønsket rekkefølge
  • de bildene som er gode, er tagget med 3, 4 eller 5 stjerner
  • de gode bildene som jeg kan ønske meg returnert ved fremtidige søk, har fått beskrivende tagger
  • nederst i menyen er det smarte mapper som i stor grad gjør nytte av nøkkelordene

Min organisering av bilder i iPhoto. Klikk på bildet for å åpne i større versjon

Noen eksempler på smarte mapper

Alle filmklipp som kommer fra digitalkameraet får automatisk nøkkelordet "Film". Dermed kan du lage et smart album for å filtrere slik at alle filmklipp i hele biblioteket ditt som er tatt i 2007 vises. Neste gang du importerer bilder fra kameraet og det har filmklipp, kommer det automagisk til å ligge i dette smarte albumet :-)

Hvilke bilder i 2007 tok du som var bra? Her er eksempel på en smart mappe som gir rask oversikt

Hvilke bilder er både jeg og kona med på samtidig? Hmmmm, nøkkelord/tagger er svaret igjen! Kan også kombineres med andre kriterier. Legg merke til at begge kriteriene må oppfylles samtidig (øverst i bildet) for å få ønsket resultat. Hvis ikke (hvilket som helst) vil alle bilder av meg eller av kona eller av begge vises.

Er et noen bilder som ikke ligger i et album enda? Følgende smarte album hjelper deg til å finne slike bilder. Dette er spesielt nyttig i forbindelse ved sletting og administrasjon. Etter import fra kameraet er det lurt å lage et nytt album med bildene, og så slette de du ikke vil ha. Tar du 100 bilder, vil du kanskje bare beholde 20 av disse. Når du sletter fra albumet, ligger likevel bildene i biblioteket, og du må i utgangspunktet manuelt slette disse. Ved hjelp av det smarte albumet vist i neste figur, slipper du å lete etter disse bildene. En stor tidsbesparelse!

Konklusjon

Tagging er blitt stadig mer vanlig i forbindelse med den såkalte Web 2.0-tankegangen. Applikasjoner på web støtter tagging av bokmerker, bilder og liknende. Hensikten er å lette gjenfinningen og filtreringen. Det kan derimot være vanskelig å se poenget med tagging uten å prøve det selv. Ønsket med denne gjennomgangen av en "smartere bildeadministrasjon" er at flere skal oppdage og ta i bruk tagging. Dersom du har kommentarer, andre forslag til smarte og nyttige album, erfaringer med valg av nøkkelord eller forslag til andre organiseringsformer, så må du gjerne svare her!

24. mai 2007

De gode digitale spor

Jeg møtte Eirik Newth i lunsjen på en konferanse i København, og han snakket om mye interessant - spesielt dette med digitale spor. Datatilsynet har hatt mye fokus på negative aspekter ved sosial nettverksbygging i det siste, spesielt i forbindelse med Facebook-veksten i Norge. Eirik tar en mer positiv vinkling: det er stadig viktigere å sette spor - nemlig gode digitale spor.

Eksempel på gode digitale spor...

Hvis en reflekterer videre rundt nettopp dette, så blir en viktig oppgave for oss voksne, særlig vi som driver utdanning og opplæring, å oppfordre ungdommen til å etterlate seg gode digitale spor. Dette er en utfordring med tanke på at nye teknologier kommer fortere enn flertallet klarer å snu seg. Likevel - det er en generell fellesnevner for alle slike tjenester, og det har å gjøre med en bevisst holdning til hva som legges ut og hva som eksponeres. Jeg likte egentlig vinklingen til Eirik, selv om jeg selv i det siste har reist visse kritiske spørsmål til Facebook. Problemet er at en ikke vinner noe særlig på å være kritisk - alle bruker det likevel. Trolig vil en positiv vinkling vil være mer riktig i en verden hvor det bugner over av slike tjenester?

13. mai 2007

Facebook og personvern

Mange (særlig de som er over 35) kritiserer i disse dager Facebook. De har flere gode poenger.

Klikk for større bilde. Potensielle private opplysninger er markert

Jeg lagde meg en konto på Facebook bare for gøy. Jeg fant raskt fram til mange som jeg "kjente" fra før av, og noen klikk senere hadde jeg ekspandert "vennettverket" mitt. Det første som slo meg, var hvor lett det var å gjenopplive mitt tidligere sosiale nettverk. Jeg så hvem alle andre hadde som venner. Det var bare å søke opp navnet på bestekompisen, og så se på dennes venner, invitere de av disse som også jeg ønsket i min eksklusive liste, og så klikke på en ny person og se på dennes venner igjen, og så videre og så videre. Den nysgjerrige kan holde på slik i timevis og surfe gjennom "venners venners nettverk" på jakt etter kjente ansikter fra nær og fjern fortid. Det andre som slo meg, var all informasjonen jeg som "ny" kunne tilegne meg om de som ikke var mine venner enda. For de som er listet som venner, får en mye informasjon: Jeg kan følge detaljert med på hva andre gjør nå, interesser, tanker, refleksjoner, frustrasjoner, nettverk, utdanning, bosted, bilder, turer og så videre. Det tredje som slo meg var at jeg nokså raskt fikk aksept for mine venneforespørsler. Mange er ofte online på Facebook. Det fjerde som slo meg, var at Facebook gjør bruk av Ajax på en smart og riktig måte. Det er både brukervennlig og morsomt å jobbe med Facebook.

Foreløpig definisjon: Facebook er en meget funksjonsrik, webbasert løsning for sosial nettverksbygning med en stadig økende del av den norske befolkning under 35 år som medlemmer. Facebook er brukervennlig, informasjonsrik, appelerende, oppslukende og tidkrevende.

På Facebook fins det flere aktører:

  • Den aktive nettverksbygger: Legger ut opplysninger om seg selv, hva en gjør til en hver tid, notater, idéer, meninger, sender meldinger til kjente, legger ut og ikke minst tagger bilder med navn på hvem som er med, søker opp nye venner og så videre. Siden mange gjør det samme, vil personen se tilsvarende informasjon for sine venner (oppsummert på en såkalt "News Feed". Sosialiseringen er flyttet/kopiert til web.
  • Den passive kikker: Har laget konto, fått noen venner, og følger med på generell basis. Er mer forsiktig med å eksponere seg selv. Følger nysgjerrig med på hva som skjer med venner og kjente.
  • Aktører du ikke vil tenke på: Kriminelle, kommersielle aktører, andre? Fins disse? Søker de opp informasjon om de som er på Facebook, med det for øye å tilegne seg (sensitiv) informasjon som senere kan misbrukes? Hva er forresten sensitiv informasjon?

Jeg spurte meg selv umiddelbart etter å ha laget konto: Hva kan andre se om meg på Facebook? I utgangspunktet mye. Private opplysninger kan kontrolleres nokså detaljert, varierende fra "alle ser alt" (standard) til "ingen andre enn de som er mine venner kan se meg". Da må jeg ta kontakt med folk for å få nye venner.

Mine innstillinger på Facebook. Klikk for større bilde

Oppsummering og noen spørsmål:

  • Man må aktivt inn og begrense for å privatisere sine opplysninger. Hvor mange gjør det i praksis?
  • Hvilke farer ligger i det å eksponere seg og sine kjente på den måten som Facebook (og andre liknende sosialiseringsnettverk) legger opp til?
  • Er Facebook en arena hvor en rett og slett bør delta for å inkluderes i dagens og fremtidens sosiale liv?
  • Er det mulig å bli såret og utestengt fra sosiale nettverk?
  • Kan en bruke Facebook kreativt til å jobbe mer effektivt i sosiale prosesser?
  • Dersom en begrenser mulighetene for eksponering - er en da trygg? Datatilsynet har skrevet Hvordan tenke personvern i Facebook? der spesielt den siste halvdelen av siden er meget interessant i denne sammenheng. Anbefales på det sterkeste!

Har du synspunkter? Er du enig eller uenig? Kommenter gjerne (du kan gjøre dette anonymt hvis du vil).

11. mai 2007

Design og PowerPoint

Etter at en gruppe forskere har kommet fram til at PowerPoint er hemmende, har mange begynt å diskutere bruken av presentasjoner. Det hevdes at presentasjoner har en tendens til å ha alt for mye informasjon, at verktøyene tvinger den som skal lage presentasjonen gjennom et visst tankesett, og at tilhørerne ofte blir utsatt for "information overload". Jeg ser disse poengene og vil ikke protestere.

Det fins en rekke gode eksempler på presentasjoner som klarer å formidle budskapet godt. Her er noen eksempler:

  • Shift happens (se flash-filen under) - vinner av konkurransen "World´s best presentation contest". Har et meget bra innhold og et flott design!
  • Kildematerialet til "Shift happens". Tips: Se fort gjennom Shift happens over, og så se på kildematerialet. Det er samme innhold. Hvor mye har vel ikke redesign å si? :-) Dersom du ikke får til å se/klikke deg gjennom flash-presentasjonen, så prøv direkte nedlasting av presentasjonen her
  • Meet Henry - en av de beste i samme konkurranse

PowerPoint (og andre liknende verktøy) brukes av en stor mengde faglærere i skoleverket og utdanning. Det brukes i stor grad på konferanser, messer og til og med på årsmøtet i det lokale idrettslaget.

Personlig tror jeg at det handler mye om å være litt kreativ. Godt design er kanskje vel så viktig. Et spørsmål er naturlig å stille seg: Kan lærere og den jevne presentatør lage godt innhold MED godt design? Jeg tror det er de færreste som behersker godt design. Design handler ikke bare om å velge en fin mal i PowerPoint. Det handler om variasjon internt innenfor et lysbilde og mellom lysbilder. Det handler om enkle framstillinger som får fram budskapet. Det handler om lysbilder som utfyller hverandre, og at hele serien henger sammen, og mye mer. Design er vanskelig - det er en egen vitenskap. Kanskje burde vi - det være seg om vi presenterer i forbindelse med undervisning, på konferanser eller i andre sammenhenger - tatt design mer seriøst og ansatt egne folk til å redesigne våre presentasjoner?

Her er for øvrig 10 gode tips til bruk av PowerPoint. Ellers har jeg sett og hørt Tore Hoel ved UiO et par ganger, og han har en interessant teknikk for formidling: Han bruker gjerne tankekart (mind maps) og sier det han vil si gjennom å ta tilhørerne med på en runde i sitt tankekart. Det har inspirert meg som lærer til å prøve ut dette i egen undervisning. Kanskje også sunt med et avbrekk fra vanlige PowerPoints sett fra studentenes side? :-)

6. mai 2007

My Google Maps

Hvor skal vi være under det kommende arrangementet? Hvor skal dine venner dra for å finne fram til dit du bor?

Vi skal nå ha et seminar i Trondheim, og mange utenfra vet kanskje ikke nøyaktig hvor vi skal være. I stedet for å bare oppgi adressen, har jeg laget et kart med forklaring.
Klikk på bildet for å prøve selv. Du kan deretter klikke i menyen til venstre eller direkte på objektene. Du kan også zoome ut og inn. Hemmeligheten er at jeg har brukt My Maps-muligheten i Google Maps, og laget min egen mashup. Det tok 20 minutter. Deretter har jeg limt inn lenken her (bak bildet), og du kan dermed se på kartet mitt. Genialt? Les mer om My Google Maps i bloggen til John Hoem

2. mai 2007

Hvordan sammenlikne LMS-systemer?

John Arthur i it´s learning har gjort noen interessante refleksjoner rundt påstanden om at det bare tar 10 minutter å installere Moodle, og så er en oppe og kjører. Han har flere gode poenger med tanke på stabilitet og kostnader.

Det er relevant å sammenlikne ressurser og indirekte kostnader som går med til lokal drifting, ansvar og opplæring av en Moodle-installasjon ved en institusjon, med de direkte og indirekte kostnadene som følger med kjøp av et kommersielt LMS. En må likevel huske at betingelser og krav til en ASP-leverandør ikke direkte kan sammenliknes med mange uavhengige, små Moodle-installasjoner rundt om på institusjonene. Det er to ulike modeller (ASP vs lokal drift).

Uansett er det trolig enda mer relevant å sammenlikne funksjonaliteten i LMS-systemene. Det er mange systemer som brukes i dag: Moodle, it´s learning, Fronter, WebCT/Blackboard, ... Noen er gratis, andre koster penger. Hvis en først skal bruke et LMS, så bør det være andre motivasjoner enn å spare mest mulig penger på systemet. Pedagogiske hensyn må få førsteprioritet.

En sammenlikning av systemer er gjort i forbindelse med prosjektet "LMS-Test" ledet av HiST (støttet av Norgesuniversitetet 2006). Moodle, it´s learning og Fronter ble testet i ulike kurs over et helt semester. Også Høgskolen i Østfold har gjort en studie om pedagogiske muligheter i 3 systemer (Fronter, Blackboard og Moodle). Tom Erik har lest begge rapportene og inviterer til diskusjon.

I LMS-test-prosjektet har undertegnede kjørt kurs i både Moodle og it´s learning og som bilærer i Fronter. Vi lot for eksempel en klasse bruke Moodle og en annen klasse bruke it´s learning i et større fagopplegg (30 studiepoeng) høsten 2006. Alt av aktiviteter og lærestoff ble "duplisert" (takket være velvillige kollegaer) slik at systemene i praksis kunne sammenliknes nokså nøye. Erfaringene fra lærernes ståsted er at begge systemer har klare sterke og svake sider. Det er likvel mulig å gjennomføre mange - om ikke alle - pedagogiske aktiviteter uavhengig av system. Det er klart det er lettere å gjennomføre visse typer samarbeidsøvinger i Moodle, siden Moodle har innebygde verktøy som wiki og ordbok. En interessant observasjon er at mangelen på slike verktøy i it´s learning, inspirerte til bruk av forum på en kreativ måte for å simulere en samarbeidsøving med ordbok.

Mange aspekter ved Fronter, Moodle og it´s learning, som varsling, meldingsutveksling, forum, kalender, undervisningsplanlegging, skreddersøm og liknende, er beskrevet og forsøkt sammenliknet i Vedlegg A i rapporten fra prosjektet LMS-Test. En slik sammenlikning er vanskelig, men selve prosessen med å sammenlikne har gitt ny innsikt i hva som er viktig i systemer.

Selv ser jeg at LMS-ene stort sett har en relativt stor portefølje av verktøy. Kvaliteten på disse varierer kraftig. Moodle har det beste testverktøyet, med mulighet for gjenbruk av spørsmål. Undersøkelsesverktøyet er derimot bedre i it´s learning. Diskusjonen bør likevel heves over hvilket LMS som har de beste verktøy. Det er flere ting som er viktige å ta med i betraktning, blant annet:

  • Hvor gode er verktøyene med tanke på funksjonalitet - hva er mulig å oppnå?
  • Hvor brukervennlige er verktøyene? Hvor mange klikk må til?
  • Hvor sikre er verktøyene?
  • Hvor fleksible er verktøyene? Kan en kjøre ulike pedagogiske aktiviteter eller blir kanskje verktøyene for generelle, slik at det er vanskelig å se mulighetene?
  • Er det i praksis muligheter for gjenbruk? Hva er vitsen med gjenbruk av forum når dato ikke kan nullstilles i et forum?
  • Hvor godt integrert er verktøyene - er dataflyten logisk slik at en kan sende resultater fra et verktøy til et annet?
  • Kan data flyte mellom systemer? Et eksempel her er import fra studieadministrative systemer (brukere-fag), og eksport til slike (godkjente øvinger).

Føl fri til å legge igjen kommentarer på dette blogginnlegget - det kan du gjøre helt anonymt ved å klikke på teksten "X kommentarer" eller "Legg inn en kommentar" rett nedenfor.

1. mai 2007

Moodle-seminar i Trondheim

9.mai arrangeres et dags-seminar om LMS-systemet Moodle (prekonferanse til NKUL). Sted: HiST, Kalvskinnet i Trondheim. Mer informasjon, påmelding og program ligger på http://moodleforum.no/. Spre gjerne til kjente dersom du vet om folk i Norge som er interessert i Moodle.

20. april 2007

Kreativ bruk av forum - presentasjoner

Forum passer godt til presentasjoner av alle deltakere ved kursstart, og gjøres ofte obligatoriske. Slik kommer alle i gang med forumet, og noe av "isen" brytes. Her er en liten, men morsom vri.

Ved å lage kategorier i form av hovedinnlegg, og så oppfordre studentene til å poste i riktig kategori, oppnås flere positive effekter. Figuren under viser et eksempel med inndeling på landsdel (men en kan også bruke faglige inndelinger og liknende).

  • Alle må ta stilling til eksisterende innhold, og plassere sitt bidrag på riktig sted.
  • En kan lett se antall bidrag i en tråd. Fordelingen (her: hvor mange er Nordlendinger?) kan være nyttig for å bli bedre kjent med de andre på kurset.
  • En kan raskt lese gjennom maaaaaange innlegg ved å velge funksjoner ala it´s learning sin "Vis alle innlegg i denne tråden".


Klikk på bildet for å åpne i større vindu

18. april 2007

RSS med Google Reader

RSS gjør at nyhetene kommer til deg 1. Jeg anbefaler bruk av Google Reader for å lese RSS-informasjon. Dette er en veldig god RSS-leser. Hvorfor?

  • Fungerer uavhengig av maskin, siden den er webbasert
  • Lett å bruke siden den er Ajax-basert
  • Kan filtrere ut informasjon så raskt som bare Google klarer å tilby det
  • RSS-strømmer er flyktige - de har typisk bare de siste 20 nyhetene i XML-filen. Dette er egentlig lurt, og helt nødvendig for å ikke overforbruke båndbredde 2, men betyr også at når du starter et abonnement på en RSS-kanal, vil du typisk bare se de 20 siste nyhetene. Google Reader vil derimot tilby mange flere, fordi de har cachet RSS-strømmene. Det er dermed mulig å bla seg langt tilbake ved behov!
  • Du kan markere gode RSS-innlegg med stjerne
  • Tagging av RSS-kanaler hjelper å organisere, som vist i figuren under.


Klikk på bildet for å åpne i større vindu

[1] - Se min veileder om
Hva er RSS?

[2] - Hvorfor er det lurt med maks 20 nyheter i en strøm? Dersom det er 1000 abonnenter (klienter) på en RSS-strøm, vil typisk hver klient sjekke om det er kommet endringer hvert 10.minutt. Det betyr at tjeneren må sende RSS-filen 6.000 ganger i timen. Dersom filen er liten (20 nyheter) er dette en overkommelig informasjonsmengde. Skal alle nyheter lagres (ikke overskrive de eldste) betyr det en RSS-fil som etterhvert blir unødvendig stor, og dermed kreves mye båndbredde og unødig belastning fra tjeneren.

15. april 2007

Samarbeidsøving: Ordbok (ved hjelp av forum)

Ønsker du at studentene skal kunne bygge opp en ordliste i fellesskap? LMS-systemet Moodle har ordbok-funksjonalitet innebygget, mens it´s learning ikke har det. Det er derimot mulig å simulere en slik ordbok ved hjelp av forum i it´s learning.

Opplegg: I faget Publisering på Internett ved AITeL (HiST) har studentene lagd en egen ordliste over vanskelige begreper - i fellesskap. Hver student skulle lage egne ord, lese andres ord og kommentere på noen få selvutvalgte ord. Basert på kommentarer mottatt på "egne ord", skulle hver enkelt vurdere å videreutvikle ordene sine. Det ble i oppgaveteksten stilt krav til lengde på bidragene og antall kommentarer. I en senere øving skulle studentene legge inn nye tema i ordboka. Målet var å stimulere til bruk over tid, og gi en fin anledning til å gjenoppfriske tidligere kunnskap utover i kurset.

Moodle: Her er et skjermklipp fra ordbok-øvingen i Moodle (høsten 2006). Moodle har innebygget ordbokverktøy og støtter søk, filtrering og kommentarer.

it´s learning: Ordbok-øvingen kan simuleres i i it´s learning (våren 2007) ved hjelp av et forum. For å lettere vurdere en slik øving, kan faglærer lese innlegg ved hjelp av "Vis alle"-funksjonaliteten. En annen mulighet for å sjekke hvem som har bidratt, er å benytte rapporteringsmuligheten (arkfane i forumvisningen). I it´s learning vises nemlig statistikk over antall hovedinnlegg og svar på innlegg, og det er dermed enkelt å sjekke hvorvidt omfanget er opprettholdt. Det er også mulig å se på hva hver enkelt student har bidratt med.

Erfaringer: Som innlevering på ordbok-øvingene, skulle studentene skrive en liten arbeidsrapport med refleksjon over læringseffekten. Refleksjonstekstene viser at nesten alle likte opplegget. Noen få var middels godt fornøyde. Noen innlegg var tydeligvis mer populære enn andre, men alle bidragene (etter første øving) hadde fått svar. Kvaliteten på bidragene ble (av faglærer) vurdert som gjennomgående høy. Denne formen for samarbeidslæring kan være stimulerende både faglig og aktivitetsmessig, men det er en fare for at alle gjør sitt arbeid og ikke noe mer, og dermed ikke får med seg bredden i kunnskapen som ligger i ordboka. Faren for klipp-og-lim fra Internett er selvsagt også til stede.

11. april 2007

Stilig søkemotor

http://www.exalead.com/ er en spennende søkemotor. Den viser snapshots (miniatyrbilder) av resultatene, og har flere finesser. Den har også noe Ajax-funksjonalitet (klikk-og-dra blant annet) og tillater at du personifiserer forsiden (hvis du vil det).

Legg spesielt merke til boksen "Refine your search" til høyre. Der kan du lett filtrere ut ulike typer sider av resultatsettet: blogger, forum, lyd, pdf-filer, norske sider og så videre. Søkemotoren er også grafisk tiltalende. Takk til ØH for tipset.

Det er også elegant og interessant navigasjon å finne i søkemotoren dersom en trykker på et av miniatyrbildene. Resultatsiden som ses på akkurat nå i figuren, er nr 4 i resultatsettet. Nr 3 og nr 5 kan velges til høyre. Websiden oppdateres ikke på nytt, så alt oppleves som kjapt og responsivt. Dette er teknisk løst ved hjelp av Ajax, en Web 2.0-teknologi. Legg til slutt merke til at søkeordene er markert med fargekoding, og det går også an å navigere blant disse ved hjelp av previous og next-lenkene. Dette er virkelig en gjennomført Ajax-basert søkemotor! Den fungerer også helt flott uten JavaScript aktivert, men prøv med JavaScript - det gir absolutt merverdi!

Sjekk selv på http://www.exalead.com/

9. april 2007

Nye Mac-tips

  • Åpne widgeten "Brikkespill", gå ut av Dashboard, finn et bilde, start med å dra dette, start Dashboard, og slipp over brikkespillet.
  • Hold nede Alt+Eple og klikk på vær-widgeten flere ganger for å bla gjennom alle mulige vær som kan vises
  • Widgeten "Klokke" har hvit bakgrunn når det er dag og mørk når det er kveld. Småmorsomt å ha flere klokker for ulike byer i verden
  • Skjul et program ved å ALT-klikke "utenfor" programmet. Utrolig hendig!

16. mars 2007

Sikkerhet og LMS-systemer

Fins det sikkerhetshull i LMS-systemene? Ja, det gjør det. Mange hull. I mange av de største systemene. Hvorfor? Fordi sikkerhet nedprioriteres ofte i applikasjoner på web (generell observasjon) og fordi det er vanskelig å tenke seg til alle mulige angrep før et system tas i bruk.

Det viktige spørsmålet blir da: Hvis hull oppdages, hva skal en da gjøre?

Blogginnlegget Debating Full Disclosure er meget interessant. Schneier (sikkerhetsekspert) vet hva han snakker om. Her er noen utdrag, men hele artikkelen (ca en side) anbefales.

"Full disclosure - the practice of making the details of security vulnerabilities public - is a damned good idea. Public scrutiny is the only reliable way to improve security, while secrecy only makes us less secure."
"Hackers have proven to be quite adept at discovering secret vulnerabilities, and full disclosure is the only reason vendors routinely patch their systems."

Kommenter gjerne dette innlegget!

12. mars 2007

Nyttige kommandoer i VI

Takk til kollega Mads som lærte meg opp i VI i løpet av én time

Grunnleggende
igå over i insert-modus
esctilbake til operasjonsmodus
:angi kommando
Redigering
dd slette en linje
ostart ny linje (under) og gå i insert-modus
Ostart ny linje (over) og gå i insert-modus
yy står for yank, betyr å kopiere stående linje
y$ kopiere fra markøren til slutten av en linje
pstår for put, betyr å lime inn utklippet linje
10p foreta put ti ganger
13p foreta put tretten ganger
5dd slett fem linjer
15i tegn ESC Sett inn 15 forekomster av "tegn". Kan også skrive en sekvens av repeterende tegn.
uundo, angre siste kommando. Bruker egentlig vim, VI improved, derfor føres historikk over aksjoner.
Jflytt neste linje opp til den som markøren viser (på slutten).
aappend etter markøren
Aappend på slutten av linjen
xslett tegnet som markøren markerer, smart fordi man slipper å gå i insertmodus
Dslett resten av en linje"
Navigasjon
0tilbake til starten av linjen
$til slutten av linjen
^markerer starten av linje
$markerer slutten av linje
wbla til neste ord
cwchange word (tar utgangpsunkt i det ordet som markøren står på)
ekom til slutten av det ordet jeg står inne i
a legg for eksempel til dette ordet
n og N bla fremover og bakover (egentlig neste kommando)
8G Gå til linje 8.
GGå til siste linje
Kommandoer
:w lagre på den filen som VI ble startet med
:w filnavnlagre på annen fil
:q avslutte
:q! avslutte uten å lagre
:x write + quit samtidig
ZZ write + quit samtidig
:r !kommando kjør kommando og få output rett inn i VI. r står for read
:%velg alle linjer
:% !kommando kjør kommando og la output fra kommando erstatte innholdet i filen
:% !sort sorter alle linjene og skriv tilbake til VI. Betyr altså å sortere alt innholdet.
:r !ls limer inn alle filene i stående katalog der hvor :r kjøres
Søke og erstatte tekst
/søk etter ord
/heisøk etter hei
?heisøk etter hei bakover
rErstatt et tegn (replace character)
:g/søkeord/s
//erstatningsord
Erstatter første forekomst på hver linje
:g/søkeord/s
//erstatningsord/g
Erstatter alle forekomster på hver linje
%søk etter en parentes på linjen og matchende parentes
d/søkeord slett alt fra markør til søkeordet
d} slett hele paragrafen, dvs til neste blanke linje. Må være helt blank!
Mer avansert
:map g kommandoer i sekvens si hva tasten g skal gjøre. Enter og ESC fås ved å trykke CTRL+V og så Enter eller ESC
ma Sett et merke som heter a
mb Sett et merke som heter b
'a Går til linjen som merket står på
:'a,'b w filnavn Skriver alle linjer mellom de to merkene til en ny fil!
:set number Viser linjenumre
:set nonumberSlår av visning av linjenumre
:set all Vis alle 'variabler' i VI
:set list Viser spesialtegn i teksten, dvs. tab og linjeskift mm

7. mars 2007

Interessant om MLG

En av sjefene i it´s learning, John Arthur Berg, har skrevet noen interessante tanker om konseptet MLG (Microsoft Learning Gateway)

Jeg har selv vært med i et prosjekt i 2006 som skulle sammenlikne 4 LMS-systemer: Fronter, it´s learning, Moodle og MLG. Vi oppdaget fort at MLG var noe mer enn bare et LMS, og det viste seg å være nesten umulig å få satt opp systemet. Derfor ble det ikke noe av testingen. Det viste seg også at det var vanskelig å få hjelp fra Microsoft. I realiteten mener jeg derfor at MLG ikke er noe alternativ til andre LMS-systemer. Det er likevel verdt å merke seg at flere norske skoler (blant annet i Nord-Trøndelag og Troms) har tatt MLG i bruk. Det skal bli interessant å høre om suksesshistorier med MLG fremover - for det er helt klart at dersom Microsoft klarer å levere en pakke hvor en kan bruke høy-kvalitetsprodukter som Word som editor, MSN som chat-verktøy og de nye live-tjenestene, så byr dette på muligheter som de kommersielle LMS-leverandørene vil slite med å konkurrere mot.

4. mars 2007

Eksperttips for Mac

Apple har en fin samling av tips til Mac OS X

Her er noen av mine favoritter:

  • I list view kan du velge mange mapper samtidig (Eple+klikk) og så trykke pil høyre/venstre for å åpne/lukke alle disse mappene samtidig
  • Super-rask måte å maile en URL til noen: Trykk Eple+SHIFT+I (i Safari)
  • Dra filer til Mail-ikonet i docken, og Mail startes med en ny e-post med vedlegg!
  • Sovemodus uten å ta ned lokket: Eple+Alt+Eject-knappen i to sekunder
  • Gjennomsiktige huskelapper hvis du vil se det som er bak huskelappen? Trykk Eple+Alt+T (translucent) for å veksle mellom (på hver enkelt huskelapp)
  • Save as... hvor? I stedet for å bla gjennom disken og lete etter riktig mappe, er det bare å bruke spotlight-feltet i save-as-boksen (evt. open-boksen) og søke etter mappenavnet
  • Begrens spotlight-søket:
    • kind:bilde svend (søker etter bilder med tekst svend).
    • Bruk norske verdier dersom du har norsk OS X
    • kind:presentasjon, kind:pdf, kind:musikk podcast, kind:mappe lek php (alle mapper som har lek og php i seg), kind:kontakter, kind:film england, kind:program, kind:systemvalg (evt. kind:valg)
  • Endre mange bilder fra tiff til png? Lag en ny, midlertidig mappe. Aktiver mappefunksjoner ved å høyreklikke i mappen. Høyreklikk igjen, velg "Legg til en mappefunksjon". Velg "Image - Duplicate as PNG.scpt". For hvert tiff-bilde du kopierer inn i denne mappen, vil OS X nå lage et tilsvarende PNG-bilde.
  • Exposé power trick: F9, TAB (n ganger), Enter
  • Hold inne ALT når mus over, så vises ledetekst umiddelbart
  • Kan velge "Vis alle" i Spotlight etter et bildesøk, merke alle bildene og så forhåndsvise. Da vises et lysbildeshow av bildene (alternativt: merke mange bilder i en mappe, høyreklikke og velge "Lysbildeserie"). For å se en oversikt over alle bildene og raskt plukke ut et, trykk på knappen for Innholdsoversikt

29. januar 2007

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Dette er byen i Storbritannia med flest bokstaver i navnet sitt.

Du kan prøve å uttale byens navn selv. Dersom du ikke får det til, så kan du:

Kilde: Wikipedia.org

12. januar 2007

Morsomme filmer på YouTube

Youtube er et flott eksempel på Web 2.0-filosofien. Hvem som helst kan bli verdensstjerne ved å legge ut egenproduserte filmer. En finner mye morsomt på YouTube, blant annet

2. januar 2007

Hva er RSS?

Hvordan kan du følge med på denne og andre blogger? Svaret ligger i RSS - nyheter kommer til deg og du slipper å sjekke selv etter endringer

Jeg har laget en gjennomgang om RSS som du finner på http://aitel.hist.no/~svendah/veiledere/rss-eksempel.php. Der ser du hvordan du kan sette opp RSS i for eksempel Thunderbird. Under ser du et eksempel på hvordan du kan sette opp en RSS-kanal til å bli skjermsparer i Mac OS X. Veldig flott å se på i praksis!