Hvordan bytte ut min 80 GB interne harddisk i MacBooken med en ny 160 GB, uten å måtte installere alt manuelt på nytt? Jeg fant løsningen, og lærte mye om backup og den fantastiske programvaren Time Machine samtidig... (Gidder du ikke lese alt, så les i hvertfall konklusjonen nederst)
Fase 1: Problemstillingen
- Installerte først Leopard for en ukes tid siden, og en rekke programmer som Office, FireFox, Opera, ... Importerte også inn kalenderavtaler, bokmerker, adresser og gjorde ymse innstillinger (skjermbeskytter, snarveier etc). Da fikk jeg et "rent" system (kunne også valgt å oppgradere, men tok ikke sjansen på det)
- Jeg skrev ned alt jeg gjorde av installasjon og innstillinger og lagret i en tekstfil (det er greit å ha en slik oppskrift og det tok ikke mange sekundene per program)
- Når installasjonen var nesten ferdig, og jeg skulle flytte over mine digitale bilder, oppdaget jeg at 80 GB var vel lite!!!
- Jeg innså at jeg burde bytte ut harddisken til for eksempel 160 GB. Dumt å oppdage slikt først etter å ha brukt flere timer på å installere og stille inn, men det skjedde meg (noe jeg faktisk er glad for nå i ettertid)
- Jeg så for meg at jeg måtte ta ut den gamle disken, sette i den nye, og følge installasjonsoppskriften min (tekstfil) slavisk.
Fase 2: Time Machine to the rescue...
- Jeg leste på diverse nettsider at Time Machine (backup-program som følger med Leopard) tar en fullstendig backup av hele systemet. Jeg leste videre at Time Machine av samme grunn kunne brukes til å rekonstruere en ødelagt disk
- Koblet derfor til en ekstern disk, og Time machine spurte umiddelbart om jeg ønsket å bruke den eksterne disken til backup.
- Hele systemet ble så tatt backup av, og det tok 1-2 timer. Innstillingene viste at alt ble tatt med (ingenting av mapper var utelatt fra backup-listen i innstillingene, foruten om backup-disken selv - for hvis ikke blir det syklus-problemer).
- Etter de 2 timene, utforsket jeg den eksterne disken (ren nysgjerrighet). Jeg oppdaget at alle filene som før lå på den eksterne disken, var intakte. Leopard hadde i tillegg lagd en ny mappe på toppnivå som het Backups.backupdb. Inne i denne mappen lå alt av mine filer, programmer og konfigurasjonsfiler som en flat filstruktur som jeg kunne navigere fritt i (antall GB stemte også med antall GB fra originaldisken)
- Jeg ventet så en times tid, og da startet Leopard med automatisk backup (skjer hver time) siden den eksterne backup-disken fortsatt var koblet på. Det som da skjedde, var at en helt ny mappe med HELE systemet ble laget under Backups.backupdb. Jeg hadde altså fått 2 helt fullstendige backuper av systemet med en times mellomrom. I løpet av timen mellom de to backupene, hadde jeg bare opprettet én ny fil. Likevel var hele systemet tilsynelatende tatt backup av på nytt, og det hele tok noen sekunder. Økningen av plassforbruk var bare økt tilsvarende den ene filen. Hvordan får Apple til dette?
- Svaret er at de bruker såkalte harde lenker. Mac er jo Unix i bunn og grunn (BSD). De har også et system som heter FSEvents for å fange opp alle endringer.
Time Machine i Mac OS X Leopard tar automatisk backup av hele systemet når ekstern disk er tilkoblet. Klikk for større versjon
Fase 3: Rekonstruksjonen
- Fjernet så den gamle harddisken (vanlig liten stjerneskru + skrujern av type Torx T8)
- Satte inn den nye disken
- Startet maskinen og satte inn installasjons-DVD med Leopard
- Mac-en fant ikke den nye disken. Programmet Diskverktøy er tilgjengelig fra menyen i installasjonsprosessen
- Etter å ha formattert disken med filsystemet Mac OS Extended (journalført), fant heller ikke installasjonsprogrammet disken. Etter en restart, gikk det så meget bedre.
- Dersom den tomme disken hadde vært formattert som Mac OS Extended (journal) fra før av, ville stegene over ikke vært nødvendige.
- Nytt forsøk på installasjon, men i stedet for å trykke Neste... Neste... Neste (som bare ville gitt et nyinstallert system) valgte jeg fra menyen "Rekonstruer fra Time Machine"
- Valgte den eksterne disken som kilde (den hadde jo selve backupen)
- 1 time senere var systemet helt identisk med det som Time Machine hadde tatt backup av fra den gamle disken. Alle programmer, innstillinger, bokmerker, adresser, kalenderoppføringer - alt, var helt likt.
Fase 4: Lærdom og konklusjon
Time Machine synes for meg å være et meget imponerende produkt, og mange seriøse websteder sier at dette programmet alene er verdt pengene det koster å oppgradere Leopard. Jeg er enig. Primærbruken til Time Machine er backup. Apple har observert at bare 4% av brukermassen tar backup jevnlig. De har som mål at 100% av Leopard-brukerne skal ta backup jevnlig, og Time Machine er så lett i bruk av jeg tror de kan nå et slikt mål! Det er brukervennlig og tar backup uten at du trenger å tenke på det (og du kan koble til ekstern disk når det passer deg). Time Machine er også ultra-brukervennlig på å rekonstruere data, noe som må sies å være en viktig suksessfaktor. Dette er altså primærbruken.
Navigasjon i gamle backuper er intuitivt og enkelt med Time Machine i Leopard. Klikk for større versjon
Best av alt er likevel sekundærbruken, nemlig muligheten til å rekonstruere maskinen på en lett måte. Fremgangsmåten min over virker kanskje tungvindt, men i prinsippet er den meget enkel. Kort oppsummert:
- Dersom mac-en din blir stjålet, går i gulvet eller at disken på annen måte streiker, så har du allerede backupen klar - fordi du har brukt Time Machine jevnlig :-)
- Du setter inn installasjons-DVD-en i den nye mac-en din og plugger på backup-disken
- Du velger å ikke installere vanlig, men å rekonstruere fra Time Machine på backup-disken.
- Du går på handletur eller trimmer eller gjør noe annet gøy et par-tre timer. Når du kommer tilbake er alle dine data, innstillinger, programmer og minner på plass igjen!
3 enkle steg, med andre ord. Lettere og mer behagelig kan jeg ikke se for meg at det er å miste, bli frastjålet eller skulle bytte ut en Mac! Det er likevel en viss fare for at time machine blir en sovepute. Et viktig poeng tror jeg derfor er å være bevisst på å ikke la eksterndisken bli med på reise. Den bør generelt sett oppbevares fraskilt fra maskinen. Går backupen tapt sammen med maskinen, er en nemlig ute og kjører. To eksterne disker bør kanskje vurderes.
Til slutt tror jeg at Leopard-DVD-en må være med i rekonstruksjonsprosessen rett og slett for å unngå piratkopiering, eller kanskje maskinen trenger en slags boot for å hjelpe seg selv i gang.