Jeg følger med på blogger om læring/pedagogikk vha RSS med Google Reader, ofte fra iPhonen. Hva følger jeg med på, og hvorfor? Her er mine favoritter, og etter å ha lest det kan du dele dine...
- Arne Krokan, professor ved NTNU, blogger mye om Web 2.0.
- Jeanette Tranberg har et "Digitalt pennal" for erfaringer om Second Life og andre Web 2.0-tjenester, og med mange interessante refleksjoner om bruk i undervisning.
- Einar Berg skriver "mellom linjene", og har grundige innlegg om blant annet NDLA.
- Albertine Aaberge underviser i mediefag, og blogger om kreativt bruk av IKT.
- Frøydis underviser i naturfag og deler mange erfaringer fra sin kjemiker-hverdag. Kreative undervisningsopplegg!
- Guttorm Hveem har master innen IKT og læring, og er veldig flink til å trekke inn det pedagogiske i det han gjør. Hyppig oppdatert, og kommenterer ofte (godt) på andres blogger. En must-have i leselisten!
- Tom Erik Holteng ved Høgskolen i Bodø, var faktisk den som fikk meg til å åpne øynene for blogging i 2006. Han har en veldig god blogg privat, og har også startet opp Høgskolen i Bodø sin blogg om IKT som skal "spre informasjon om IKT, nettressurser og tips til fagansatte". Interessant å se hvordan en blogg kan brukes slik!
- Ikke alle blogger er personlige: IKT i hodet er en gruppeblogg som har som "mål å diskutere ulike sider ved bruk av IKT i skolen".
- Den som bidrar mest med å løse klimaproblemet, er etter min mening Ingunn Kjøl Wiig. Med sine tanketråder (som alltid er grundige og velskrevet) reduserer hun for eksempel behovet for at andre må delta på konferanser. Jeg gikk glipp av ITU-konferansen i Trondheim, men tanketrådene gjør at jeg får med meg det som skjedde. Knallbra! Bloggen er også stappfull av gode refleksjoner om IKT, læring og Web 2.0
- Jan-Arve Overland har holdt flere gode foredrag om Web 2.0 på konferanser. Bloggen gjenspeiler at han ofte prøver ut nye tjenester og er veldig godt orientert i landskapet. Har flere ganger inspirert undertegnede til å teste nye ting i egen undervisning.
- Jon Hoem fra Høgskolen i Bergen skriver på engelsk. Interessante metarefleksjoner om blogging, Web 2.0-verktøy, læring og mediefag.
- Learning by doing er en god tittel på en blogg om Web 2.0-opplevelser. Hva er digital kompetanse? Følg med hos Birgitte og Birgitte!
- Marita Aksnes blogger bredt og grundig fra sin undervisning. Praktisk rettet og givende.
- Jørn har sitt eget hjørne av weben, og det brukes godt! Interessante tanker om utstyr (viktig premiss for læring :-), digitale ferdigheter og språkfag, med mer. Finner ofte godbiter her som jeg spinner videre på på egenhånd.
- NFF har sin egen blogg, og har engasjert Atle Schaathun som skribent. Innleggene kommer ikke så ofte, og det er bra, for de er til gjengjeld veldig grundige!
- Nils Hjelmervik er ansatt i it´s learning, men blogger om en god del mer enn bare nyheter derfra. Trivelig kar!
- Leif Harboe er en switcher og utnytter Mac-en til fulle :-) Liker den praktiske vinklingen på blogginnleggene. Hvis jeg kunne bli liten (barn) igjen, ville jeg hatt Leif som norsklære, for her går det i bruk av spennende verktøy og teknologier!
- Anne Cathrine Gotaas har et "rIKT liv": Hun skriver flere fagblogger, en vanlig blogg og bruker blogging i undervisningen. Følger med på hovedbloggen og plukker ofte opp godbiter som jeg utforsker nærmere.
- Hvor er lærerutdanningene i bloggosfæren? Rolf Baltzersen jobber på avdeling for lærerutdanning ved Høgskolen i Østfold. Fins det flere, så vil jeg vite om disse, for de er jo (eller bør være) foregangsbloggere... Rolf er i hvertfall meget interessant å følge med på!
- Rolf-Anders Moldeklev er pådriver for noe veldig interessant: En wiki for skolen sin med en rekke screencasts om IKT-verktøy og Web 2.0-verktøy! Topp at de lager dette, men hvorfor fins ikke noe slikt på en nasjonal portal (eller fins det?) Bloggen er ellers full av gode og konkrete tips fra undervisningen hans.
- Det er av og til godt med blogger som ikke har så veldig hyppig oppdatering. "Sjeldent - men veldig bra" er et godt motto. Her er noen blogger som ikke kommer ut så ofte, men som likevel er verdt å følge med på:
- Liv Marie
- Ole Ekroll
- Per Arne Godegjord om "kids digital world"
- Bjørn venn om fri programvare
- Elisa jobber i it´s learning
Det er mye mulig din blogg skulle vært i denne listen. Da må jeg først få vite om den!
Sender ballen videre og håper på mange oppfølgerinnlegg eller kommentarer: Hvilke blogger leser du, og hvorfor?
Takk for omtale!
SvarSlettPåfyll til lista:
Dag Rune Ramstad leser og sorterer ferdig frå mange av desse, så "oppsummeringsRSS" kan du finna her:
runeram
IKT og skole: gruppeblogg, http://www.iktogskole.no
Lisas lagune: http://traveller-lisa.blogspot.com/
Eirik Vie: http://erikvie.blogspot.com/
Skrivestua: http://skrivestua.blogspot.com/
Tanker: http://junebre.blogspot.com/
Også bloggen som er etablert etter konferansen på Sandvika vgs (7.11.2008). Har nevnt dette innlegget der. Blir mye krysskoblinger...
SvarSletthttp://digitalkonferanse.blogspot.com/
Takk, disse var nyttige alle sammen! Har Dag Rune sine RSS-er i en annen mappe (FoU). Visste derimot ikke om Dag Rune sin aggregerings-RSS fra hans ped-lesing, men den var lur og er nå lagt til i lærings-mappen!
SvarSlettLurt å ha en egen konferanseblogg, den er nå lagt til. Krysskoblinger er bra :-)
Er det berre meg, eller er ca 98% av bloggane i denne lista tenkt for vidaregåande/høgskule?
SvarSlett@Torger Åge: Det stemmer nok at dei fleste som bloggar om skule og IKT høyrer heime i vidaregåande, universitet og høgskulenivå.
SvarSlettMen det finst nokre innan grunnskulen som bloggar og. Sjå t.d. skoleressurser.no
Men om ein ynskjer å følgja med på stoff tilpassa grunnskule finn ein nok meir på engelsk. Tips til søkeord: k12 og blog.
(Underteikna har og konvertert frå grunnskule til vidaregåande i haust...)
@Torger Åge: Jeg underviser selv på en høgskole, og derfor startet jeg med å følge med på blogger fra noen andre UH-folk. Jeg kom etterhvert over flere fra videregående skole, og fant at disse var veldig interessante å følge med på - på tross av at jeg ikke selv underviser i videregående. Jeg opplever på mange måter at lærere i videregående er kommet lengre enn lærere i UH-sektoren (noe kanskje UH-sektoren ikke liker å innrømme?)
SvarSlettJeg er overbevist om at det er mange gode lærerblogger fra skoleverket - men hvor er disse? Det aner jeg ikke, og derfor sier jeg i blogginnlegget: Disse leser jeg per i dag og jeg vil gjerne ha tips til flere gode blogger om læring og IKT!
Jeg tror ikke jeg har lagt til en eneste RSS i min leser som jeg har slettet (som har å gjøre med bruk av IKT i undervisning) Så - har du eller andre tips til blogger fra barne/ungdomsskole, så tar jeg i mot med stor takk i kommentarfeltet (og da blir det til nytte for andre også).
Jeg tror også at det er en god del som bare leser blogger, og kanskje har sin egen blogg. Ved å legge igjen en kommentar hos de en leser i ny og ne, er det lettere å oppdage at disse har sin egen blogg, og da starter i hvertfall jeg å abonnere!
Takker for ref, må ærlig innrømme at jeg ved et uhell klarte å slette en kommentar fra deg i dag Svend Andreas..... tror jeg må ordne på kommentargreiene .....
SvarSlettTakk for hyggelig omtale - visste ikke at jeg også regnes med blant miljøforkjemperne! Og så jeg som jeg har dårlig samvittighet over å kjøre til jobben hver dag:-)
SvarSlettDet er veldig fint med en slik oppsummering av gode skole- og IKTblogger. Takk skal du ha, Svend Andreas. Etterhvert har det blitt ganske mange av dem, og det er også et inspirerende felleskap å ta del i. Jeg anbefaler herved deg som har meninger om utdanning å si dem høyt! Det er flere som vil høre enn du tror.
Takk for at du deler! Ser ut til at både jeg og newsreaderen får nok å gjøre de nærmeste dagene :-)
SvarSlettTakk for en flott oversikt over gode blogger, var mange jeg ikke kjente til her. Når det gjelder at de fleste bloggerne er fra vgo, så opplever jeg at vgo og grunnskole i denne sammenhengen ofte er på to ulike planeter, desverre (gjelder heldigvis ikke alle grunnskoler)
SvarSlettTakk for omtale :-)
SvarSlettStrengt tatt underviser jeg kjemi og ikke naturfag i år, men pytt... det varierer jo fra år til år - en av de tingene som gjør lærerjobben i VGS spennende og variert.
Forresten - blogroll til høyre henviser til min "nedlagte" itsl-blogg...
Slenger meg inn rekken av Takk for omtalen. Og, jeg fant jeg fant! Noen nye bloggere og til og med en SL-lærer! Han har spora opp, og håper at jeg får kontakt med :) Takk takk!
SvarSlettHenviser til min:
Bloglines
Det finst nokre spor etter bloggar frå grunnskulen:
SvarSletthttp://ginas-blogg.blogspot.com/
http://enro77.blogspot.com/
http://kjetils-pedblogg.blogspot.com/
http://www.faglig.info/
http://lnhedmark.wordpress.com/
Oversikt over ein del Hedmark: http://lnhedmark.wordpress.com/skolebloggene-i-hedmark/
Jeg synes du skulle titte innom bloggen til Øystein Johannessen i kunnskapsdept. Han følger godt med i timen. URL http://oysteinj.typepad.com/
SvarSlettHei anonymous! Jeg følger allerede med på Øystein sin blogg (også Ø på Twitter). Grunnen til at han ikke var med på listen over gode lærerblogger, er at jeg har ham plassert i en mappe som heter FoU i min Google Reader. Mulig jeg har feilkategorisert ham. Dette er uansett forklaringen. Du har ellers helt rett, Øystein følger godt med i timen og har en veldig interessant blogg som lærere (og mange andre) bør følge med på.
SvarSlett